You are here: Home » zdravlje » Veoma jak svrab na mošnicama: Uzroci, simptomi i tretmani

Veoma jak svrab na mošnicama: Uzroci, simptomi i tretmani

Svrab na mošnicama može biti ne samo iritantan, već i izvor ozbiljne zabrinutosti za mnoge muškarce. Ovaj simptom može ukazivati na niz različitih stanja, od neškodljivih do ozbiljnih. U ovom članku, bavićemo se uzrocima, simptomima i tretmanima ovog često neprijatnog problema.

Glavni uzroci svraba na mošnicama

Svrab na mošnicama, dok može delovati kao benigni problem na prvi pogled, često je simptom koji ukazuje na različite kožne stanja i infekcije koje zahtevaju medicinsku pažnju. Raznovrsnost mogućih uzročnika ovog iritantnog simptoma obuhvata spektar od običnih, svakodnevnih faktora do specifičnih medicinskih stanja.

 • Infekcije gljivicama: Tinea cruris, ili popularno “džokej svrab”, jedna je od najčešćih vrsta gljivičnih infekcija koje utiču na područje prepona. Pored tipičnih simptoma kao što su crvenilo, peckanje i svrab, dodatni problemi mogu obuhvatati i povećano znojenje u zahvaćenom području, kao i neprijatan miris. Ova vrsta infekcije često zahteva intervenciju u vidu antifungalnih krema i promena u dnevnoj rutini higijene kako bi se spriječilo dalje širenje i recidiv.
 • Dermatitis ili ekcem: Kožna stanja kao što su dermatitis ili ekcem mogu pružiti sopstveni skup izazova kada su u pitanju dijagnostika i tretman. Simptomi poput crvenila, oticanja i svraba mogu biti dodatno komplikovani blagim do umernim bola, naročito pri dodiru sa iritantima kao što su sapun ili određene vrste tkanina. Pored toga, ekcem na osetljivom području kao što su mošnice može biti posebno frustrirajući zbog stalnog kontakta sa odećom i potencijalne izloženosti znoju.
 • Infestacije parazitima: Šuge, izazvane parazitima koji buru pod kožu stvarajući tuneliće i izazivajući intenzivan svrab, predstavljaju medicinsko stanje koje zahteva detaljan medicinski tretman i temeljno čišćenje životnog prostora pacijenta. Svrab uzrokovan šugama može biti posebno intenzivan noću, i može se širiti na različite delove tela.
 • Alergijske reakcije: Kontaktni dermatitis, izazvan alergijskim reakcijama na sapune, deterdžente ili materijale od kojih je sačinjen donji veš, može prouzrokovati crvenilo, svrab i iritacije koje mogu varirati od blage do izrazito neprijatne. Identifikacija i eliminacija izvora alergije ključni su koraci u rešavanju ovog problema, a u nekim slučajevima, mogu biti potrebne i dodatne medicinske intervencije.
 • STD (Seksualno prenosive bolesti): Svrab na mošnicama može biti i simptom određenih seksualno prenosivih bolesti, kao što su herpes ili genitalne bradavice. Ove bolesti često nosi sa sobom i dodatne simptome poput pojačane iritacije, crvenila, bolova, ili pojavu osipa i ranica. S obzirom na moguće ozbiljne posledice po seksualno zdravlje, bilo koji simptom koji sugeriše na STD zahteva hitan medicinski pregled.

Prepoznavanje specifičnosti svakog od ovih uzroka svraba na mošnicama, kao i usmeravanje odgovarajućeg tretmana, vitalno je u upravljanju ovim često delikatnim i potencijalno stresnim stanjem.

Veoma jak svrab na mošnicama

Simptomi povezani sa jakim svrabom na mošnicama

Kada muškarci iskuse jak svrab na mošnicama, često mogu primetiti i druge simptome:

 1. Crvenilo i oticanje: Ovi simptomi su često prvi znak da postoji problem.
 2. Ljuštenje kože: Kako se stanje pogoršava, koža može početi da se ljušti, često kao posledica čeprkanja.
 3. Male crvene tačkice ili osip: Ovi simptomi mogu ukazivati na infekciju ili alergijsku reakciju.

Dijagnostika problema

Kada se pojave simptomi, veoma je važno posetiti dermatologa radi dijagnostike. Lekar će postaviti pitanja o simptomima, trajanju i eventualnim okidačima. Nakon toga, lekar može preporučiti nekoliko dijagnostičkih testova, kao što su kultura kože ili biopsija, kako bi se utvrdio tačan uzrok problema.

Tretmani za jak svrab na mošnicama

Svrab na mošnicama može biti izuzetno neprijatan i iritantan, te stoga tretmani koji se predlažu ciljaju kako na ublažavanje simptoma, tako i na rešavanje osnovnog uzroka svraba. Različiti uzroci, od gljivičnih infekcija do alergijskih reakcija, zahtevaju specifične pristupe lečenju kako bi se osiguralo optimalno zdravstveno stanje pacijenta.

 • Topički kreme i masti: Primena topičkih krema i masti često je prva linija odbrane protiv simptoma poput crvenila i oticanja. Ovi proizvodi mogu sadržavati različite aktivne sastojke kao što su hidrokortizon koji ciljaju na smanjenje upale i pružanje olakšanja od svraba. U mnogim slučajevima, koristi se kombinacija vlaženja i terapije lekovima kako bi se smirila koža i poboljšala njena barijerna funkcija, posebno ukoliko je koža postala suva ili ispucala zbog stalnog čeprkanja.
 • Antifungalni lekovi: Ako je uzrok svraba gljivična infekcija, tada je pristup lečenju obično sa antifungalnim lekovima. Ovi lekovi mogu doći u različitim oblicima, kao što su kreme, sprejevi ili oralni lekovi, a njihov cilj je eliminacija gljivica koje izazivaju infekciju. Neophodno je dosledno praćenje uputstava za upotrebu ovih lekova kako bi se obezbedila efikasnost tretmana i kako bi se sprečila mogućnost povratka infekcije.
 • Steroidne kreme: U slučajevima kada svrab i iritacija proizlaze iz stanja poput dermatitisa ili ekcema, lekari mogu predložiti upotrebu steroidnih krema. Ove kreme ciljaju na smanjenje upale i mogu pružiti značajno olakšanje od svraba. Međutim, važno je napomenuti da dugotrajna upotreba steroidnih krema može imati negativne efekte, poput proređivanja kože, pa je stoga ključno pažljivo pratiti medicinske savete i uputstva.
 • Saveti za ličnu higijenu: S obzirom da je pravilna higijena ključna u prevenciji i tretmanu svraba na mošnicama, saveti za održavanje ovog osetljivog područja čistim i suvim mogu značajno doprineti poboljšanju stanja. Redovno blago pranje mošnica sa sapunom koji ne sadrži iritantne supstance i temeljno sušenje područja može sprečiti razvoj i širenje infekcija, kao i smanjiti iritaciju. Takođe, nošenje pamučnog donjeg rublja koje dozvoljava koži da “diše” i menjanje mokre ili znojave odeće što je pre moguće takođe su korisne mere u upravljanju simptomima.

U svakom slučaju, najvažnije je obratiti se stručnjaku – dermatologu ili urologu – ukoliko primetite bilo kakve promene ili doživite neprijatnosti u području mošnica kako bi se osigurao odgovarajući tretman i sprečile potencijalne komplikacije.

Prevencija svraba na mošnicama

Prevencija je ključna:

 1. Redovna higijena: Održavanje mošnica čistim može smanjiti rizik od infekcija.
 2. Izbor odgovarajućeg donjeg veša: Pamučno donje rublje može smanjiti znojenje i iritaciju.
 3. Smanjenje rizika od infekcija: Korišćenje zaštitnih sredstava tokom seksualnog odnosa može smanjiti rizik od STD-a.

Prirodni tretmani i kućni lekovi

Neke prirodne metode takođe mogu pomoći:

 1. Hladne obloge: Mogu smanjiti oticanje i svrab.
 2. Biljne masti i ulja: Aloe vera, kokosovo ulje i druge biljke mogu pomoći u smanjenju iritacije.
 3. Saveti za smanjenje iritacije kože: Izbegavati preterano pranje ili upotrebu agresivnih sapuna koji mogu dodatno iritirati kožu.

Pogledajte i ovo: