You are here: Home » zdravlje » Šta uraditi kada pukne hemoroid?

Šta uraditi kada pukne hemoroid?

Hemoroidi predstavljaju proširene vene u analnom kanalu. Ovi mali čvorići mogu postati bolni, svrabiti i, u nekim slučajevima, mogu puknuti. Pucanje hemoroida može biti izazvano dugim periodima sedenja, zatvorom ili podizanjem teških predmeta. Da bismo šta uraditi kada pukne hemoroid, prvo moramo razumeti osnovne informacije o ovom stanju.

Prepoznavanje puknutih hemoroida

Ako sumnjate da vam je pukao hemoroid, postoji nekoliko simptoma na koje treba obratiti pažnju. Najčešći simptom je svakako krvarenje. To će najverovatnije biti svetlocrvena krv na toalet papiru ili u WC šolji. Osim toga, osećaj peckanja, bola i svraba takođe može ukazivati na puknuti hemoroid. Važno je da ne ignorisete ove simptome i da se obratite lekaru radi potvrde dijagnoze.

Prva pomoć kod puknutih hemoroida

Ukoliko ste sigurni da vam je pukao hemoroid, nekoliko koraka može pomoći u ublažavanju simptoma:

 • Hlađenje povređenog područja: Led umotan u tanku tkaninu ili hladne obloge mogu ublažiti otok i smanjiti bol.
 • Korišćenje blagih analgetika: Preparati poput paracetamola mogu biti korisni za smanjenje boli.
 • Umirujuće kreme i masti: Postoji mnogo proizvoda specifično dizajniranih za lečenje hemoroida, koji mogu pomoći u smanjenju svraba i otoka.
Šta uraditi kada pukne hemoroid

Higijena i nega pogođenog područja

Pravilna higijena je ključna kada je u pitanju lečenje puknutog hemoroida. Nakon svake stolice, nežno perite povređeno područje blagim sapunom i toplom vodom. Izbegavajte trljanje, umesto toga nežno tapkajte da osušite kožu. Takođe, možete koristiti vlažne maramice bez alkohola za dodatno čišćenje.

Prehrambene preporuke

Vaša ishrana igra veliku ulogu u lečenju i prevenciji hemoroida. Evo nekoliko saveta koji će vam pomoći:

 • Ishrana bogata vlaknima: Voće, povrće i integralne žitarice mogu pomoći u regulisanju stolice.
 • Unos tečnosti: Pijenje dovoljno vode može sprečiti zatvor, koji je jedan od glavnih uzročnika hemoroida.
 • Izbegavajte određene namirnice: Alkohol, kofein i začinjena hrana mogu pogoršati simptome.

Promene u svakodnevnom životu

Svaki dan donosimo odluke koje mogu uticati na naše zdravlje. Kada je reč o hemoroidima, nekoliko jednostavnih promena može napraviti veliku razliku. Vežbanje može poboljšati cirkulaciju krvi i smanjiti rizik od zatvora. Redovna fizička aktivnost je neophodna kako bi telo ostalo u pokretu, što je korisno za sve aspekte našeg zdravlja, ne samo za hemoroide. Pokušajte da se više krećete i da izbegavate dugotrajno sedenje. Ako radite posao koji zahteva dugo sedenje, pravite česte pauze i ustajte svakih sat vremena. U današnjem modernom svetu, mnogi od nas provode sate sedeći za računarima, što može dodatno pogoršati simptome. Investiranje u ergonomske stolice i postavke radnog prostora može biti od velike pomoći.

Lecenje i intervencije

Ako primetite da vaši hemoroidi ne prolaze nakon pokušaja lečenja kod kuće, možda je vreme da razmislite o drugim opcijama lečenja. Postoji mnogo topičkih tretmana, uključujući kreme, masti i supozitorijume, koji mogu pomoći. Osim ovih topičkih tretmana, fizioterapeutske metode i terapije toplom vodom mogu pružiti dodatno olakšanje. Ako se simptomi ne povuku, možda će vam trebati jači lekovi ili čak hirurška intervencija. Uvek je najbolje konsultovati se sa stručnjakom pre nego što preduzmete bilo koju intervenciju, kako biste osigurali najbolje moguće rezultate za vaše zdravlje.

Prevencija pucanja hemoroida

Preventiva je ključna kada je reč o hemoroidima. Uz pravilnu ishranu i vežbanje, redovni lekarski pregledi su od suštinskog značaja za rano otkrivanje i lečenje ovog stanja. Pored ovih osnovnih preporuka, izbegavanje duge konstipacije i održavanje redovne stolice pomoći će vam da smanjite rizik od pucanja hemoroida. Takođe, izbegavanje podizanja teških predmeta bez pravilne tehnike može biti korisno u prevenciji.

Saveti za ublažavanje bola i nelagodnosti

Uz sve prethodno navedene savete, postoje i dodatne metode koje mogu pomoći. Topli oblozi mogu biti izuzetno umirujući. Ovi oblozi mogu smanjiti oticanje i iritaciju, pružajući trenutno olakšanje. Korišćenje jastučića za sedenje može smanjiti pritisak na povređeno područje, što može biti posebno korisno ako provodite mnogo vremena sedeći. Vežbe disanja i relaksacija mogu takođe pomoći u ublažavanju bola. Meditacija i tehnike dubokog disanja možda zvuče nekonvencionalno, ali su se pokazale veoma efikasne u smanjenju stresa i bola.

Kada potražiti medicinsku pomoć

Ako primetite simptome kao što su intenzivno krvarenje, jak bol ili ako vaši simptomi ne prolaze nakon nekoliko dana, obavezno se obratite lekaru. Ne odlažite posetu lekaru, jer što ranije počnete s lečenjem, veće su šanse za brz oporavak. Ponekad, ono što se može činiti kao manji problem može biti znak nečeg ozbiljnijeg. Pravovremena intervencija može sprečiti komplikacije i obezbediti vam brži povratak normalnom životu.

Često postavljana pitanja (FAQ) o hemoroidima

 1. Šta su hemoroidi?
  Hemoroidi su proširene vene u analnom kanalu, koje mogu postati bolne, izazvati svrab i ponekad puknu.
 2. Koje promene u svakodnevnom životu mogu pomoći u sprečavanju hemoroida?
  Redovno vežbanje, izbegavanje dugotrajnog sedenja i pravilna ishrana su neke od ključnih promena koje mogu pomoći.
 3. Koji su simptomi puknutog hemoroida?
  Najčešći simptom je svetlocrvena krv na toalet papiru ili u WC šolji, ali mogu se javiti i svrab, peckanje i bol.
 4. Koje su mogućnosti lečenja hemoroida kod kuće?
  Kreme, masti, supozitorijumi, topli oblozi i jastučići za sedenje su neki od načina za ublažavanje simptoma.
 5. Kada je vreme da se posavetujem sa lekarom?
  Ako primetite intenzivno krvarenje, jak bol ili simptomi ne prolaze nakon nekoliko dana, trebalo bi da se konsultujete sa lekarom.
 6. Kako preventiva može pomoći u sprečavanju pucanja hemoroida?
  Pravilna ishrana bogata vlaknima, redovna fizička aktivnost i izbegavanje duge konstipacije su ključni faktori u prevenciji.
 7. Da li dugotrajno sedenje može pogoršati hemoroide?
  Da, dugotrajno sedenje može povećati pritisak na vene u analnom području i tako pogoršati simptome hemoroida.
 8. Kako topli oblozi mogu pomoći?
  Topli oblozi mogu smanjiti oticanje i iritaciju, pružajući trenutno olakšanje od simptoma.
 9. Kakva je veza između ishrane i hemoroida?
  Ishrana bogata vlaknima i dovoljan unos tečnosti može sprečiti zatvor, koji je jedan od glavnih uzročnika hemoroida.
 10. Da li je hirurška intervencija jedina opcija ako se simptomi ne povuku?
  Ne, hirurška intervencija je samo jedna od opcija. Postoje mnogi drugi tretmani koji se mogu isprobati pre nego što se pređe na hiruršku intervenciju.

Pogledajte i ovo: