You are here: Home » Teretana & trening » Šta je upala mišića i kako je izbeći?

Šta je upala mišića i kako je izbeći?

Upala mišića nastaje kao reakcija na opterećenje mišića pri treningu. Desiće se pri jakom angažovanju i umaranju mišića. Najčešće se dešava kada počnete sa treninzima, ili kada nastavite nakon pauze u dužem vremenskom periodu.

Ono što treba znati o akutnoj upali je to da nastaje pri završetku treninga i reč je uglavnom o umoru mišića usled jačeg treninga, dok 24 do 48 časova nakon treniranja nastaje odložena upala, koja predstavlja pravu upalu mišića.

sta je upala mišića i kako je izbeći

O mlečnoj kiselini i mišićnoj kontrakciji

Pri svakoj jačoj mišićnoj aktivnosti stvara se i deponuje mlečna kiselina (odnosno laktat) u mišićima. Nivo kondicije uslovljava koliko će laktata nastati u mišiću. Da bi došlo do kontrakcije mišića, neophodna je energija u nekoj meri, a ta energija se stvara usled metaboličkih procesa unutar samog mišića. Zadatak metaboličkih procesa je da omoguće da se hemijski supstrati razgrađuju, pored oslobađanja same energije. Sposobnost optimalnih mišićnih kontrakcija je da snabdevaju energijom kada se razgrađuje glikogen uz pomoć kiseonika – aerobno. Jake mišićne kontrakcije energiju stvaraju kada se razgrađuje glikogen – anaerobno (bez kiseonika). Mlečnu kiselinu čine laktat i kiseli H plus vodonikovi joni, koji dovode do kiseljenja mišićne ćelije. Nakupljaju se H plus joni, zaustavljaju se enzimi, mišići prestaju da se grče, pa samim tim osećate se umorno i malaksalo.

Akutna upala (acute muscle soreness) se javlja pri završetku treninga ili odmah potom. Prisutan je umor mišića, koji su blago otečeni i blaži bol. Bol je prisutan zato što su se nakupili kiseli metaboliti, H plus joni, a mišićno tkivo je otečeno.

Do otečenosti mišića dolazi zato što se krvni sudovi unutar mišića šire, a protok krvi kroz mišić je uvećan. Najmanje za par minuta, a najduže za nekoliko časova otečenost i bol se povlače. U toku treninga, dolazi do deponovanja mlečne kiseline i kiselih metabolita, a najviše ih je pri završetku treninga, te oni dovode do ove neprijatnosti. Odmah posle treninga, oni će napustiti mišiće, i u jetri se metabolisati.

Odložena upala (delayed onset muscle soreness) će se javiti, kao što je već rečeno 24 do 48 časova od treninga. Kao ključni uzrok odložene upale označene su ekscentrične kontrakcije, usled kojih se kombinuju istezanje mišića i kontrakcije, a to je veliki pritisak usmeren ka kontraktilnim i elastičnim strukturama vlakana mišića. Pri ekscentričnim kontrakcijama dolazi do neuporedivo većih pritisaka, a oni utiču na kontraktilne i elastične mišićne strukture, i uzrokuju mikrotraume na površini mišićnih vlakana, a to je okidač za upalu mišića. Mišićna vlakna se oštećuju, dolazi do upalnog procesa unutar mišićnog tkiva, a neka od mišićnih vlakana se i raspadnu. Može se desiti i da mišićno vlakno propadne i da se količina vlakana smanji.

Preventiva

Moć antioksidanasa, magnezijuma, glutamina, whey proteina je da smanje rizik da se mišići oštete i da se u kraćem roku oporavite od napornih treninga. Unosite dovoljno tečnosti, nemojte naglo opterećivati mišiće; polagani kardio pri završetku treninga je način za trošenje laktata.

Pogledajte i ovo: