You are here: Home » Sport » Koliko traje košarkaška utakmica?

Koliko traje košarkaška utakmica?

Poznato je da je košarka posle fudbala jedan od omiljenih muških sportova, pa će u nastavku teksta za one manje upućene biti opisana osnovna pravila ove igre.

Ko je osmislio košarku i kakva su osnovna pravila igre

Zanimljivo je da je košarku prvi smislio jedan profesor fizičkog na američkom koledžu, koji se zvao Džejms Nejsmit, i koji je imao ideju da mlade nauči timskom duhu kroz igru i sport.

Princip ove igre jeste u tome da se sve svodi na upotrebu pameti i dovitljivosti, umesto na snagu i surovost igre koja je poznata za neke druge sportove.

Mada su se osnovna pravila igranja košarke na početku dosta i razlikovala od današnjih, ona su vremenom menjana i prilagođavala i danas su ustanovljena kao takva.

Osnovna pravila igranja košarke u kratkim crtama

Kada je u pitanju sama igra, košarku na terenu čine dve ekipa sa po pet igrača, a na rezervnoj klupi ih iz oba tima može biti još po sedam.

Na košarkaškom terenu se nalaze dva koša, i igra se na više sakupljenih poena, a svaki koš koji je postignut vredi dva poena, osim takozvane „trojke“ koja se računa kada se koš postigne sa daljine vece od 6,75 metara.

Slobodna bacanja se izvode u slučaju da se nad igračem suprotne ekipe napravi prekršaj odnosno faul, i svako slobodno bacanje sa osnovne linije se računa kao jedan poen.

Inače kada je u pitanju trajanje utakmice u košarci, pravilo je da se ona sastoji iz četri četvrtine od po 10 minuta vremenski gledano, a sa pauzama između četvrtina od dva minuta.

Naravno, pauza od 15 minuta se ostavlja za period između druge i treće četvrtine i ona jeste najduža pa se naziva poluvreme, jer se i uklapa na polovinu utakmice.

U toku igre, košarkaška lopta mora da bude unutar iscrtanog košarkaškog terena, pa ako pređe van linije terena onda se to računa kao aut, i lopta se predaje drugom timu koji ima pravo na napad.

Kada je lopta kod igrača, on ne sme da je pasivno nosi u rukama, jer mu se tada ona oduzima, već mora u isti mah da dribla loptom odnosno da je udara o podlogu terena i da korača dok ne doda loptu saigraču ili ne postigne koš.

Ako se desi da je „vođenje lopte“ bez driblinga ili se desi greška u koracima, tada sudija daje loptu drugoj ekipi, i tada se sudi takozvana „greška u koracima“.

U košarci je poznato i pravilo dvokoraka, što znači da igrač koji vodi loptu može da prilikom napada napravi i dva koraka bez driblinga, ali tada mora odmah ili da šutira loptu na koš ili da je dobaci saigraču.

U toku jedne utakmice igrač ima pravo da načini pet faula, i onda mora da napusti igru bez prava da igra do kraja utakmice.

Trener košrkaške ekipe ima prava da u toku svake četvrtine zatraži pauzu od jednog minuta za dogovor sa igračima oko taktike igre, i to vreme se, poznato je, naziva time out.

Još jedno od pravila jeste da kada igrači pređu na protivničku polovinu terena, ne mogu da ponovo loptu vrate na svoju polovinu, inače im se ona oduzima, i takav se prekršaj naziva „background violation“.

Košarkaška lopta se nikada ne dribla sa dve ruke već samo sa jednom, kao ni da igrač skoči sa loptom i da je ne baci pre nego što dotakne teren ponovo, jer se u ovim situacijama lopta oduzima.

Kako je napred navedeno, košarka se igra na sakupljanje većeg broja poena, pa ako je rezultat izjednačen posle osnovnog vremena od četri četvrtine, onda se igraju produžeci od po pet minuta.

Kakve su razlike u pravilima igre između FIBA i NBA

Poznato je da u pravilima postoje razlike kada se radi o FIBA i NBA (profesionalna američka košarkaška liga), pa će i one biti ukratko navedene u nastavku teksta.

Naime, najpre postoji razlika u trajanju košarkaške utakmice kada je u pitanju NBA, jer svaka četvrtina traje po 12 minuta, a takođe se razlikuje i daljina sa koje se računaju tri poena i koja iznosi u NBA 7,24 metra.

I dimenzije terena se razlikuju između FIBA i NBA, pa je kod FIBA propisana po pravilima dimenzija košarkaškog terena od 28×15 metara, dok je u NBA dimenzija terena 29×15 m.

Po pitanju faula odnosno ličnih grešaka, NBA je nešto „popustljiviji“ pa je dopušteno šest ličnih grešaka, u odnosu na pet koje su propisane za FIBA.

Igrači i nihove pozicije su isti u obe košarkaške lige, pa postoji pet pozicija na kojima su raspoređeni igrači – centar; krilni centar; krilo; šuter i plejmejker.

Pogledajte i ovo: