You are here: Home » Blog » Hipermangan – značenje, upotreba

Hipermangan – značenje, upotreba

Značenje i poreklo pojma hipermangan

Hipermangan ili kalijum permanganat spada prema hemijskoj definiciji u red kalijumovih soli i u grupu neorganskih jedinjenja koje ima upotrebu u medicinske svrhe.

Sam pojam je potekao od latinske reči kalium hypermanganicum, i u medicini je hipermangan od davnina poznat kao antiseptik i dezificijentno sredstvo.

Kako po svojoj hemijskoj formuli i spada u red soli, hipermangan ima karakterističnu formu tamno ljubičastih kristala, a rastvoran je u vodi odnosno hidrosolubilan, i tada dobija ružičastu boju.

U osnovi se hipermangan odnosno njegov rastvor u određenoj koncentraciji, upotrebljava za dezinfekciju rana u medicini, te kao antiseptik pre svega protiv virusa, bakterija i gljivica.

Kako je hipermangan veoma jako oksidaciono sredstvo, on se industrijski proizvodi u veoma jasno definisanim i iskontrolisanim uslovima, pre svega podrazumevajući pH vrednost i katalizatore reakcije.

Naime, hipermangan ili kalijum permanganat se dobija iz minerala koji se naziva piroluzit, a koji se industrijski obrađuje uz upotrebu hlora.

Kod važnih hemijskih osobina hipermangana, napomena je na njegovoj gustini od 2,7grama po kubnom cm; na molarnoj masi od158,4 g/mol i tački topljenja koja iznosi 270 ˚ C.

Inače je struktura kristalne rešetke kalijum permanganata oktorombične forme, a sam je kristal u čvrstom agregatnom stanju, i kako je rečeno rastvoran je u vodi pa se lako prave rastvori određene koncentovanosti.

Navedeno je ranije da je hipermangan veoma snažno oksidaciono sredstvo, pa se čuva od domašaja vazduha jer lako reaguje sa kiseonikom, a u stvaranju rastvora je važna i pH vrednost.

Inače je poznata zanimljivost da se hipermangan naziva još i „kameleonski kristal“ jer rastvaranjem u vodi iz tamno ljubičaste boje prelazi u ružičastu.

Takođe je po pronalazaču hipermangana Henriju Bolmanu Kondiju, on dobio i svoj drugi naziv, Kondijev kristal, a karakteristika mu je da nema nikakav miris, dok mu je ukus gorak i opor (mada se ne upotrebljava nikada za unutrašnju primenu).

Upotreba hipermangana i njegov značaj pre svega u medicini

Rastvor hipermangana je veoma dobro poznato sredstvo pre svega u medicini, i on se koristi kao antiseptičko sredstvo i kao snažan i delotvoran dezificijens.

Najpoznatija je spoljna upotreba hipermangana kao antiseptika za čišćenje rana i preveniranje umnožavanja bakterija.

Takođe je poznato da je hipermangan jak antidot ili protivotrov kod ujeda zmija otrovnica i ostalih životinja, a koristan je i za uklanjanje neprijatnih mirisa sa kože kod rana koje su se inficirale, jer ubija bakterije koje uspevaju da se umnože koristeći kiseonik.

Kod rana i sekotina na koži, hipermangan je odlično dezinfekciono sredstvo ali ima samo efekat „prve pomoći“, odnosno služi da se pomenute povrede tkiva očiste i da se pripreme za aventualni dalji medicinski tretman – mastima, hirurškom obradom ili nekim drugim procedurama.

Upotreba hipermangana u pomenute svrhe jeste dosta laka i jednostavna, i on se stavlja na sterilnu gazu ili kompresu, pa se rana očisti, a ako ona jeste gnojava, krvari ili ima neke druge neželjene komplikacije, moguća je upotreba hipermangana sa kortikosteroidnim kremama i mastima.

Kod sekotina, pre svega onih površnih, da bi se prevenirala na vreme bilo kakva infekcija i komplikacija, smatra se da je jedno od najboljih sredstava upravo hipermangan, zbog efikasnosti i produženog efekta koji ima, jer se redukuje od strane proteina kože.

Kalijum permanganat je poznato sredstvo koje pomaže u saniranju ekcema na koži, koji jesu hroničan problem praćen svrabom, crvenilom i peckanjem i koji su veoma česti u opštoj populaciji.

U saniranju ekcema se rastvor kalijum permanganata koristi u odnosu 1:10000, i to obavezno pravljenjem rastvora u toploj vodi, koji se potom nanosi na zahvaćenu kožu nekoliko puta u toku dana, već prema preporuci lekara.

U slučaju ekcema je hipermangan koristan upravo jer sprečava umnožavanje bakterija i potencijalnu infekciju, koja bi izazvala vlaženje i komplikacije, te ima efekat da isuši kožu i umanji bol i peckanje.

Hipermangan je u narodu i savremenoj medicini poznato sredstvo kojim se tretiraju gljivične infekcije, i tada se koristi takođe 1% rastvor, a posebno se kao efikasan pokazao kod tretmana „atletskog stopala“, koji je kombinovana gljivična infekcija tabana.

U tretiranju gljivičnih oboljenja, hipermangana kao jakog fungicida u dogovoru sa lekarom, oko načina primene i doziranja, hipermanganov rastvor ublažava svrab, crvenilo, pečenje i sprečava nastanak bakterijske superinfekcije koja je jedna od najčešćih komplikacija ako se ovo stanje ne tretira na vreme.

U tretmanu akni i bubuljica, koje su praćene crvenilom, bolom i gnojavošću, takođe je hipermangan odlično sredstvo za dezinfekciju, i ispoljava snažna antiseptička svojstva.

Kao i u ostalim slučajevima, rastvor hipermangana smanjuje na koži upalu, crvenilo i iritaciju, i najvažnije prevenira nastanak bakterijske kolonizacije i stvaranje apscesa i posledičnih težih komplikacija.

Kako je tretman hipermanganom pre svega isključivo spoljašnji, on se upotrebljava za razna stanja i oboljenja kože, kakva su kontaktni i alergijski dermatitisi, čirevi i rane na koži, ubodne rane i sekotine, ekcemi i slična stanja, gde on deluje pre svega antiseptično i kao dugotrajan n dezificijens.

Poznato je takođe da se u medicini preporučuje „hipermanganska kupka“, onim osobama koje imaju rane i gnojne čireve po telu, ali opet treba biti vrlo obazriv oko načina doziranja.

Pored medicinskih indikacija je kalijum permanganat odlično sredstvo i za domaćinstvo, i to pre svega za izbeljivanje veša, kada se stavlja nekoliko kapi rastvora u deset litara vruće vode sve dok ne postane ružičasta.

Nakon toga se u rastvor dodaje deterdžent i veš se potapa i ostavlja da stoji oko 5 sati, kada postaje beo i omekšan, i smatra se da je i u ove svrhe hipermangan i jeftino ali i vrlo efikasno sredstvo.

Iako ovakav vid izbeljivanja rublja, možda deluje kontradiktoran, jer je poznato da hipermangan ostavlja mrlje i fleke i na koži i na odeći i posuđu, on jeste zaista efikasan, ako se sprovede pravilno i tačno dozirano.

Koje su propratne i neželjene reakcije kod upotrebe hipermangana?

Važno je da se napomene da hipermangan kao sredstvo ima i neke neželjene reakcije, koje mogu biti lakše ili teže, a najčešće su u pitanju fleke koje nastaju na koži prilikom spoljne upotrebe, koje nisu toliko opasne ali se veoma teško skidaju i vrlo su perzistentne.

Naravno da se pre upotrebe ovog sredstva uvek treba konsultovati sa izabranim lekarom ili farmaceutom, iako se rastvor pa i sama kristalna forma kalijum permanganata mogu kupiti u apotekama bez lekarskog recepta.

Inače je pomenuto da se hipermangan rastvara u vodi, ali je takav proces dosta i spor i težak, jer kristali koji su u osnovi forme ovog hemijskog jedinjenja imaju sklonost da olako odreaguju sa kiseonikom iz vode i to im otežava rastvaranje.

Pravilo jeste da se u medicinske svrhe prave rastvori hipermangana koncentracije 1%, nikako jači, jer kao jak oksidans hipermangan u spoljnoj primeni može da ošteti površinu kože i da stvara rane i plikove.

Upotreba hipermangana je strogo površinska, i on nikako ne sme da se unosi u organizam, a da li će doći i u kojoj meri do oštećenja kože prati se lekarskim nadzorom, uz strogo poštovanje terapijske doze i načina aplikacije.

Važna je napomena da se u spoljnoj upotrebi nanošenjem na kožu, hipermangan redukuje od strane enzima koji se nalaze u slojevima kože, pa na taj način deluje duže od vodonik peroksida koji takođe spada u dezificijense.

Manje je poznato da iako je odličan dezificijens i antiseptik, hipermangan jeste slabiji od vodonik peroksida, ali je bolji zbog produženog dejstva koje se postiže procesom redukcije od strane već pomenutih kožnih enzima kao katalizatora.

Takođe, kalijum permanganat ima svojstvo da može da prodre u dublje slojeve kože i tako ih zaštiti od nastanka infekcije i komplikacija, pa se i danas smatra jednim od najboljih antiseptika koji se može upotrebiti pre svega kao prva mera zaštite.

Naravno, potrebno je da se uvek rana nakon hipermangana revidira od strane lekara i da se ako je potrebno dodatno obradi, jer ovo sredstvo nije lek, i ako je već to potrebno nakon njega se daju antibiotici, kortikosteroidi ili se vrši hirurška obrada rane, sve zavisno od njene vrste, dubine i toga da li je već došlo do komplikacija ili su one „pretnja“.

U apotekama se hipermangan po pravilu može kupiti u formi kristala u pakovanju od 5 grama, pa se napraviti rastvor koncentracije od 1%, ali se svakako može olakšati tretman neke tegobe kupovinom već pripremljenog rastvora.

Pogledajte i ovo: