You are here: Home » Izgled » Koji su najbolji preparati za rast brade?

Koji su najbolji preparati za rast brade?

Muška brada se od davnina smatra simbolom muževnosti, pa pripadnici jačeg pola posebnu pažnju poklanjaju nezi i pospešivanju rasta brade, mada je ona predodređena u velikoj meri naslednim odnosno genetskim činiocima.

Uprkos tome je sasvim realno moguće nekim preparatima ubrzati rast brade, i u nastavku teksta će upravo o tom i biti nešto više reči.

Koji faktori uzrokuju razređivanje brade i smanjuju kosmatost na licu kod muškaraca?

Faktor koji pored genetskih činilaca utiče u najvećoj meri na rast brade i na taj način i određuje njenu gustinu, svakako jeste hormon testosteron, a kosmatost na licu se javlja u pubertetu i kasnije u periodu adolescencije.

Kao i u svakoj drugoj situaciji, postoje neki činioci koji mogu da dovedu do poremećaja u rastu brade, a oni su pored genetskih faktora i nedostatka testosterona (urođenog ili stečenog), neki od sledećih:

– Neravnoteža u sintezi i lučenju polnih hormona, uzrokovana akutnim ili hroničnim poremećajima i bolestima nadbubrega i polnih žlezda;

– Poremećaji u ishrani;

– Oboljenja kože lica koja utiču na pravilno stvaranje folikula dlake, pre svega akne i bubuljice;

– Preveliki stres koji smanjuje lučenje hormona poznatih kao steroidi, te predominira lučenje adrenalina i kortizola, koji smanjuju i brzinu i gustinu rasta brade.

Na koji način je moguće pospešiti rast brade kod muškaraca

Generalno razmatrano, postoje mnogi načini koji se mogu svrstati u floskulu – kako ubrzati rast brade, ali je važno da se pre nekih preparata koji su od pomoći, promene životne navike, kakva je ishrana i smanjenje stresa u generalu.

Među najznačajnije savete za prirodno postizanje gušće i duže brade, spadaju svakako promene navika u ishrani, te unošenje veće količine belančevina i vitamina, među prvima vitamina E.

Značajni faktor jesu i namirnice bogate vitaminima A i C, kao i generalno svim vitaminima iz grupe takozvanog B kompleksa.

Voda je značajan faktor za hidriranje organizma, pa i za samo pospešivanje rasta brade, te je treba konzumirati u većim količinama, ali je zabranjena upotreba prevelike količine slatkiša, pre svega rafinisanog šećera i nezdravih grickalica sa mnogo soli.

Bavljenje sportom, pre svega je zdravo za organizam uopšte jer omogućava pokretanje mišića i cirkulacije, a samo snabdevanje folikula dlake na licu dovoljnom količinom krvi, doprinosi da dlaka raste brže i kvalitetnije, i sprečava se njeno opadanje.

Mada je hidratacija i higijena lica prevashodno vezana za ženski pol, bitno je i da muškarci redovno koriste preparate za umivanje i čišćenje kože lica, jer se tako oslobađaju i otvaraju pore, koje eliminišu nečistoće i nesmetano omogućavaju formiranje folikula i izbijanje dlake na površinu.

Kada se upotrebljavaju neki preparati za čišćenje i negu lica, važno je da oni sadrže dovoljno vitamina E, pa se preporučuju kreme i balzami na bazi kokosovog ulja, uz nužnu masažu kružnim pokretima predela brade i lica uopšte a kako bi se opet podstakla optimalna cirkulacija krvi.

Dovoljna količina sna od minimum sedam do osam sati dnevno, vrlo je bitna za optimalno funkcionisanje organizma u celini, a koji kada je „obnovljen“ podstiče pored ostalog i bolji i brži rast brade, koja je dosta kvalitetnija i gušća.

Stres kao važan faktor svakodnevnice, na neki način treba da se svede na minimum, jer on može da kako je i rečeno doprinese smanjivanju brzine rastenja dlake, redukcijom hormona testosterona, i predominaciom kortizola i adrenalina, kao glavnih hormona stresa.

Preporuka za opuštanje od stresa, može svakako da bude meditacija, joga, opuštanje „tehnikom disanja“, bavljenje sportom i generalno izbegavanje svih situacija koje štetno utiču na organizam.

Jačanje imuniteta organizma u celini, pored opšteg boljitka za organizam doprinosi i zdravlju kože i dlake, te brada postaje jača i gušća, a dlake manje opadaju i nema bojazni da će doći do znatnijeg poremećaja.

Ostavljanje cigareta i izbegavanje alkohola, važni su činioci koji mogu popraviti resorpociju hranljivih materija iz krvi, te tako pored svega ostalog doprineti i povećanju gustine kao i brzine u rastu dlaka na licu.

Pogrešno je predubeđenje da će brada postati bujnija i gušća, te da će dobiti na kvalitetu ako se što češće brije, pa nije preporuka da se lice izbrijava suviše ćesto, već da se brada pusti da raste najmanje tri do četri nedelje, i kada postane gusta i bujna, da se onda na željeni način skrati i stiizuje.

Koji su prirodni preparati koji mogu pospešiti rast brade i povećati njenu gustinu

Pre nego se pribegne nekim lekovima i preparatima za pospešivanje rasta brade koji su u savremenoj medicini lako dostupni, potrebno je pokušati sa nekim proverenim ali sasvim prirodnim preparatima koji mogu pomoći kod ovakve situacije.

Naime, od davnina je poznato da je ricinusovo ulje vrlo delotvorno kod pospešivanja rasta brade kod muškaraca, ali je veoma važno da ono bude hladno ceđeno i po mogućnosti organsko.

Svakodnevna upotreba ricinusovog ulja koje se umasira laganim kružnim pokretima na predeo lica, pospešuje rast dlake opet zbog znatnog podsticanja cirkulacije krvi, te se pak folikul dlake prihranjuje i tako počinje da raste kvalitetna i sjajna brada, koja pr tom postaje i mnogo gušća, jer se aktiviraju i oni „uspavani folikuli“.

Ulje ricinusa je samo po sebi dovoljno delotvorno za pospešivanje rasta brade, ali je i dokazano da mu se efekat pojačava kada se iskombinuje sa uljima badema ili jojobe, pa se može pokušati sa pomenutim mešavinama, i rezultati sigurno neće izostati.

Veoma blagotvorno deluju i prirodni preparati na bazi eukaliptusa, pa se preporučuje upotreba prirodnih krema koje se spravljaju kada se nekoliko kapi eukaliptusovog ulja doda u pantenol kremu, i koristi se u svakodnevnoj rutini, nakon temeljnog čišćenja lica.

Mada neki stručnjaci navode da je moguće da se upotrebljava i samo i čisto ulje eukaliptusa, ono je vrlo jako i ekstrakt ove biljke može izazvati nadražaj osetljive kože i lakše upalne procese na koži lica, pa se obično ono ipak razredi sa vodom u promeru 1:4.

Koji su preporučeni medicinski preparati za pospešivanje rasta brade i povećanje gustine

Svakako je najpoznatiji medicinski preparat za podsticanje rasta brade Minoxidil, koji se koristi pre svega kod androgenetske alopecije i sprečava prekomerno opadanje kose kod muškaraca kao i kod žena.

Pored toga je značajan faktor koji se u apotekama nabavlja bez lekarskog recepta i Pantenol rastvor, koji ima efekta na pospešivanje stvaranja novih folikula i na njihovo „otvaranje“ kako bi nove dlake na bradi mogle nesmetano da rastu iz korena.

Mada je u poslednje vreme sve veći uticaj hormonske terapije za muškarce, ona treba da se dozira vrlo oprezno i pod strogim nadzorom i preporukom lekara.

Hormonski preparati i injekcije na bazi testosterona, jesu deloitvorni ali mogu da naruše zaista i generalno balans steroida u organizmu, pa se smatraju krajnjom opcijom koja se primenjuje kada ni jedna druga terapija nema željenog efekta.

Proces transplantacije folikula dlake na mesta na kojima je dlaka proređena ili kada ona pojačano opada, spada u domen savremene estetske i plastične hirurgije, i za naše uslove je dosta skupa, ali se primenjuje takođe kada ni jedan drugi preparat nema željeni efekat, i ona se smatra iako i vrlo delotvornom i efikasnom, dostupnom malom broju pacijenata.

Preparati za pospešivanje rasta brade koji se mogu napraviti „u kućnim uslovima“

Neki od pouzdanih i po mnogima i efikasnih preparata za pospešivanje rasta brade, mogu da se naprave prema poznatim receptima, a svakako su neki od najpoznatijih sledeći koji će biti navedeni.

Recept 1

Recept koji se sastoji od svega dva sastojka, smatra se „zlatnim standardom“ za pospešivanje rasta i gustine brade, a podrazumeva sledeće sastojke i način primene.

Pomeša se od sastojaka jedna kašika cimeta u prahu sa dve kašike soka od limuna (koji je odličan kao izvor C vitamina), te se dobije jedna gušća pasta.

Pasta dobijena na ovakav način, koristi se kao maska za lice i nanosi se spremljena količina dva puta u toku dana, na predeo brade, te se ostavi da deluje oko pola sata i onda se obilno ispere mlakom ili prohladnom vodom (nikako ne vrućom).

Preporuka je da se kod korišćenja ove maske ona nanese najpre na manju površinu lica, jer kod muškaraca sa preosetljivom kožom može da izazove iritacije, pa je onda u tom slučaju ne treba koristiti.

Recept 2

Preparat na bazi amla ulja je odličan za rast brade, a sprema se tako što se ovo ulje pomeša sa malo ricinusovog ulja, te se umasira na predeo brade i ostavi se da deluje do 20 minuta, nakon čega se ispere vodom i sredstvom za pranje lica sa oznakom „sensitive“.

Inače se amla ulje kao vrlo delotvorno p istom principu može upotrebiti i samo, pa se preporučuje primena svakoga dana najbolje pred spavanje, kada se lice temeljno opere i očisti blagim sapunom ili tonikom.

Pored navedenih saveta, poželjno je da se neke predrasude iskorene, a koje se tiču uverenja zašto brada ne raste brže ili šta treba raditi da se njen rast pospeši.

Naime, pre svega je važno da se brada ne brije odmah kada počne da raste, pa iako postoje svrab i peckanje, poželjno je da se pusti da dlake rastu, a da se u međuvremenu koriste preparati za negu pre svega oni koji ublažavaju iritaciju i crvenilo.

Mada genetika ima značajan uticaj na samu gustinu i kvalitet brade,ona ipak nije presudan faktor, te ne znači da ako su svi vaši preci imali jaku i gustu „bradu drvoseče“, i vi nužno morate da imate baš takvu.

Kao što je i navedeno, mnogi su faktori koji pospešuju ili usporavaju rast brade, i to su i hormoni, kao i stres i ishrana, pa je važno uzimanje dovoljne količine proteina, vitamina (posebno biotina i vitamina E), te vežbanje i poboljšanje opšteg zdravlja organizma.

Puštanje brade ne znači zanemarivanje higijene lica, i to što se neki muškarac neguje i vodi računa o sebi, ne znači da je automatski „ženski petko“ ili metroseksualac, jer je higijena sama po sebi važan faktor za uklanjanje nakupljenih nečistoća na licu.

Naime, svakodnevna izloženost zagađenjima, kao i znojenje i izlučivanje lojnih žlezda, stvaraju faktore koji lako mogu da zapuše pore i na taj način blokiraju rast i razvoj folikula, koji umesto da izraste počinje da urasta, i tako stvara akne i bubuljice, i doprinosi bržem opadanju dlaka sa lica.

Pogledajte i ovo: