You are here: Home » Ishrana & zdravlje » Fastum gel – upotreba i cena

Fastum gel – upotreba i cena

Šta je Fastum gel i koja je njegova osnovna primena u terapijske svrhe?

Fastum gel je lek iz grupe takozvanih nesteroidnih anti-inflamatornih lekova (NSAIL), koji ima kao aktivnu supstancu ketoprofen.

Primena leka koji je u formi gela je spoljašnja i lokalna, a indikovana je u slučaju bolova, kao i povreda i zapaljenskih i nezapaljenskih oboljenja mišićnog i koštano zglobnog sistema.

Takođe je poznato da primena Fastum gela ima efekta u slučaju akutno nastalih povreda mišića i koštanog sistema, kakva su istegnuća, uganuća, nagnječenja i slično.

Na koji način se primenjuje Fastum gel i kako se pravilno dozira?

Kako je ranije i navedeno, pomenuti lek se primenjuje samo lokalno i isključivo služi za spoljnu upotrebu.

Naime, lek koji se nalazi u formi gela, nanosi se na predeo koji je povređen i to na kožu u tankom sloju, do tri puta u toku dana.

Prilikom nanošenja gela, važno je znati da se ne sme upotrebiti ako je koža oštećena odnosno postoji neka otvorena rana, sekotina ili oštećenje barijernih slojeva kože.

Dakle, na neoštećenoj i suvoj koži lek lagano umasira kružnim pokretima kako bi se aktivna supstanca, pomenuti ketoprofen, brže resorbovala u krvotok.

Kako se Fastum gel nalazi u različitim pakovanjima, odnosno ili u aluminijumskoj tubici ili u pakovanju sa aplikatorom (takozvani višedozni kontejner), potrebno je napomenuti i kako se on dozira u ova dva slučaja.

Kada je lek u aluminijumskj tubi, tada se on dozira tako što se prilikom svake primene nanosi gel u dužini od 5-10 cm, što je prosečna količina aktivne supstance ketoprofena od 100-200 miligrama.

U slučaju da je lek upakovan u pomenutom višedoznom kontejneru, on se dosta lakše aplicira i potrebno je da se pumpica samo dva puta pritisne i to je doza koja je potrebna za jednu primenu leka.

Kada je lek Fastum gel kontraindikovan za primenu?

Kako je aktivna supstanca Fastum gela ketoprofen, onda postoje i stanja i situacije kada je on kontraindikovan za primenu, bilo da su u pitanju prethodna hronična oboljenja ili uopšte stanja kada se lek iz grupe NSAIL ne primenjuje.

Pre svega je bitno da se prestane sa primenom leka ako se jave akutne reakcije preosetljivosti na UV zračenje, odnosno takozvane fotosenzitivne manifestacije, ili da se lek ne koristi ako je ranije bilo takvih pojava.

Ukoliko je neko alergičan na bilo koji lek iz grupe NSAIL ili na preparate iz grupe salicilata, ne treba da primenjuje Fastum gel, već alternativne lekove koji sadrže aktivne supstance drugog farmaceutskog tipa.

Fastum gel ne treba da koriste ni osobe koje imaju alergiju na lekove kakvi su tiaprofenska kiselina, fenofibrat ili acetilsalicilna kiselina.

Pojava alergijskih manifestacija bilo na koži po tipu urtikarije, ili generalizovanih oblika kakve su alergijski rinitis odnosno astma, ubraja se takođe u kontraindikacije za primenu Fastum gela.

Prilikom primene Fastum gela, kao i 15 dana nakon prestanka terapije je kontraindikovano sunčanje i bilo kakvo izlaganje UV zračenju jer lek kako je poznato i napomenuto ima svojstvo da izazove reakcije fotosenzitivnosti.

Kada su osobe alergične ili preosetljive na pomoćne suspstance koje se pored ketoprofena nalaze u Fastum gelu, on je takođe kontraindikovan za primenu.

Ketoprofen kao aktivni sastojak Fastum gela, ne primenjuje se u slučaju bilo kakvih oštećenja kože, pa je tako kontraindikacija za primenu leka postojanje ekcema, dermatitisa, rana i sekotina, akni i bubuljica ili infekcija kože uopšteno.

Fastum gel se posebno oprezno mora upotrebljavati kod trudnoće i dojenja, i nije preporučljivo da se uopšte koristi tokom trećeg trimestra trudnoće kao ni u dojenačkom periodu.

Poseban oprez prilikom primene pomenutog leka, mada je on samo za spoljašnju i lokalnu upotrebu, treba da se preporuči osobama koje imaju bilo kakav vid poremećaja u radu jetre, srca i bubrega.

Kakva su moguća neželjena dejstva kod primene Fastum gela?

Pre svega je na početku važno napomenuti da neželjeni efekti primene Fastum gela mogu da budu sistemski ili lokalni, a nejčešći će biti i nabrojani u nastavku teksta koji sledi.

Kao najpoznatiji i daleko najučestaliji lokalni neželjeni efekat primene Fastum gela, javlja se ospa na koži, koja zahteva da se obustavi aplikovanje leka.

Kada se dogodi predoziranje lekom ili se terapija produži na period duži od dve nedelje, može da nastane reakcija po tipu kontaktnog dermatitisa.

Obavezno je tokom primene Fastum gela izbegavati izlaganje sunčevim zracima, kao i odlazak u solarijum jer UV radijacija u kombinaciji sa ketoprofenom izaziva fotosenzitivne reakcije na koži.

Od sistemskih manifestacija kod primene Fastum gela, mogu da se dese pre svega alergijska astma i alergijske reakcije po tipu preosetljivosti, ali su one po pravilu posledica predoziranja ili prekoračenja vremenski ograničenog roka primene leka.

Kako aktivna upstanca Fastum gela, poznata kao ketoprofen spada u nesteroidne antireumatike, poseban oprez je potreban kod pacijenata koji imaju ulkus na želucu ili neku od inflamatornih bolesti creva.

Naime, poznato je da svi lekovi iz grupe NSAIL oštećuju sluznicu digestivnog trakta i izazivaju okultna krvarenja, pa je zato potreban poseban oprez kod prethodnog ili akutnog poremećaja na sluznici želuca i/ili creva.

Takođe je dobro znana i činjenica da lekovi koji se nazivaju NSAIL imaju uticaj na funkciju trombocita, te se moraju vrlo oprezno primenjivti kod onih pacijenata koji imaju krvna oboljenja kakva su hemoragijska dijateza i hemofilija.

Posebno neželjeno dejstvo kod primene Fastum gela, koje jeste retko ali je i po život opasno, jeste intrakranijalno krvarenje zbog smanjene agregacije krvnih pločica ili trombocita, koju izaziva ketoprofen.

Sa godinama starosti, povećava se broj neželjenih dejstava Fastum gela, pa stariji od 65 godina ne treba da primenjuju lek bez prethodne konsultacije sa lekarom ili farmaceutom.

Ako se desi da je potrebno da se terapija Fastum gelom produži na period od preko dve nedelje, mora da se redovno prati stanje pacijenta uz kontrolisanje opštih parametara zdravlja organizma i funkcija glavnih sistema i organa.

Opšte preporuke prilikom primene i lokalnog aplikovanja Fastum gela

Važno je da se naglasi da se obavezno nakon primene Fastum gela moraju dobro oprati ruke vodom i sapunom, kako se ne bi desilo da on slučajno dođe u kontakt sa očima, ili sa sluznicom nosne i usne duplje.

Posebna napomena se odnosi na nužan prekid terapije ako dođe do nastanka ospe po koži, kao i ako se lek primenjuje istovremeno sa preparatima koji sadrže oktokrilen kao aktivnu supstancu, a koji sa ketoprofenom lako intereaguje.

U toku terapije Fastum gelom kao i 15 dana nakon završetka lečenja, preporuka je da se izbegava direktno izlaganje UV zracima, te da se tretirana regija zaštiti ili odećom ili gazom, ali se nikako ne sme koristiti zavoj ili gaza tokom terapije Fastum gelom.

Iako nije dovoljno ispitano koliko je lek Fastum gel bezbedan za primenu kod dece, on se nikako ne daje mlađima od 12 godina, ali se smatra takođe da ga ne treba primenjivati u ovom uzrastu, pre svega zbog mogućih toksičnih reakcija i razvoja preosetljivosti.

Posebno rizičan deo populacije su osobe koje imaju prethodnu astmu vezanu sa hroničnim rino-sinuzitisom, jer su oni daleko osetljiviji na dejstvo NSAIL i salicilata, te puno češće dolazi do nastanka alergijskih reakcija sistemskog ili lokalnog tipa.

Primena Fastum gela u periodu trudnoće i dojenja nije striktno zabranjena (osim u trećem trimestru kada je čak i kontraindikovana), ali se ni ne preporučuje jer se lek verovatno izlučuje putem mleka kod dojilja, i dolazi do ploda preko placentnog krvotoka.

Poznato je da ketoprofen kao lek iz grupe inhibitora prostaglandina, kod fetusa u trećem trimestru trudnoće deluje toksično na srce, pluća i bubrege.

Povezanost primene Fastum gela sa motoričkim funkcijama u uslovima vožnje i rada na rizičnim poslovima nije utvrđena.

Iako je mala verovatnoća da se desi predoziranje lekom kada se on primenjuje lokalno i preko kože, ipak ako u organizam dospe veća količina aktivne supstance, postoji čitav niz nuspojava.

Naime, ako se dogodi da zbog predoziranja Fastum gelom nastanu neke sistemske neželjene reakcije toksičnosti, onda se postupa kao u slučaju trovanja antiflogisticima.

Lek se iz organizma izlučuje pre svega preko bubrega u formi glukuronske kiselina, i to u prva 24h nakon aplikacije, kada se izluči oko 90% aktivne supstance, pa je zato važno da se prati renalna funkcija.

Gde se može kupiti Fastum gel i koja je njegova cena?

Kako je ranije i navedeno, Fastum gel kao osnovnu aktivnu supstancu sadrži ketoprofen, a pomoćne materije su voda, eterična ulja lavande i cveta narandže, etanol, karboksipolimetilen i trietanolamin.

Fastum gel se upotrebljava kao sredstvo za ublažavanje bolova i grčeva u mišićima, kao i kod stanja i povreda koštano zglobnog sistema koje prati bol, mada se može upotrebiti i za eliminisanje bola kod menstrualnog ciklusa i nakon nekih hirurških intervencija (napomena je da se lek nikada ne nanosi na ranu ili oštećenu kožu).

Lek se nalazi u formi gela sa 2,5% aktivne supstance, i pakuje se u aluminijumske tube od 50 gr ili u dozni kontrjner radi lakše aplikacije.

Inače je cena Fastum gela oko 400 dinara, a može da se kupi samo uz lekarski recept, i treba da se ispoštuju preporuke izabranog lekara i o doziranju i načinu primene uopšteno.

Kada su u pitanju neželjena dejstva, moguće je da se Fastum gel kombinuje u terapiji sa omeprazolom, da bi se zaštitila sluznica digestivnog trakta i prevenirao nastanak neželjenih reakcija.

Generalno razmatrano, potrebno je da se pre primene leka kao i u slučaju pojave neke od neželjenih reakcija, svako posavetuje sa izabranim lekarom, jer se bez recepta on ne može ni kupiti u apotekama.

Pogledajte i ovo: