You are here: Home » Ljubav & veze » Kako sprečiti preuranjene ejakulacije?

Kako sprečiti preuranjene ejakulacije?

Preuranjena ejakulacija se definiše kao seksualno stanje gde muškarac ejakulira pre ili neposredno nakon početka seksualnog odnosa. Ovo stanje je prilično uobičajeno, jer utiče na oko 30% muškaraca u svakom trenutku. Iako se tačan uzrok još uvek ispituje, nekoliko teorija navodi faktore kao što su genetika, stres, poremećaji fizičkog zdravlja ili psihološki problemi.

Pregled savremenih metoda lečenja preuranjene ejakulacije

Preuranjena ejakulacija predstavlja jedan od čestih seksualnih problema kod muškaraca, ali zahvaljujući savremenim metodama lečenja, mnogi muškarci sada imaju priliku da efikasno upravljaju ovim stanjem. Metode lečenja variraju od medicinskih intervencija do psiholoških tehnika i promena u životnom stilu, svaka sa svojim prednostima i specifičnostima.

Medicinski tretmani

Medicinski pristupi lečenju preuranjene ejakulacije uključuju upotrebu lekova na recept i lokalnih anestetika. Lekovi na recept često deluju na centralni nervni sistem, usporavajući neurotransmitere koji utiču na ejakulaciju. Ovi lekovi mogu uključivati antidepresive koji imaju sekundarni efekat usporavanja vremena do ejakulacije. Primeri takvih lekova su selektivni inhibitori ponovnog preuzimanja serotonina (SSRI), koji su originalno razvijeni za lečenje depresije, ali su pokazali efikasnost i u odloženoj ejakulaciji.

Lokalni anestetici se koriste tako što se nanose direktno na penis u formi krema ili sprejeva. Oni pružaju privremenu utrnulost penisa, smanjujući senzaciju i produžavajući trajanje seksualnog čina. Ova sredstva su posebno korisna jer omogućavaju muškarcima brzu kontrolu nad svojim seksualnim performansama, bez dugotrajnih efekata lekova koji se uzimaju oralno.

Psihološki pristupi

Psihološki tretmani igraju ključnu ulogu u lečenju preuranjene ejakulacije, posebno kada su uzroci više emocionalne ili psihološke prirode. Savetovanje ili terapija mogu pomoći muškarcima da identifikuju i adresiraju emocionalne probleme kao što su anksioznost, stres ili depresija, koji mogu uticati na seksualnu funkciju.

Tehnike opuštanja, uključujući meditaciju, duboko disanje i mindfulness, mogu takođe biti od velike koristi. Ove tehnike pomažu u smanjenju stresa i napetosti koja može doprineti preuranjenoj ejakulaciji. Učenjem kako da se opuste fizički i mentalno, muškarci mogu poboljšati svoju kontrolu tokom seksualnih aktivnosti.

Kako sprečiti preuranjenu ejakulaciju

Prirodne metode za kontrolu ejakulacije

Prirodne metode lečenja igraju važnu ulogu u holističkom pristupu lečenju preuranjene ejakulacije. Promene u ishrani i životnim navikama mogu imati pozitivan uticaj na seksualno zdravlje i funkciju.

Ishrana i fizička aktivnost

Balansirana ishrana koja uključuje sve potrebne nutrijente, vitamine i minerale može pomoći u održavanju opšteg zdravlja i dobrobiti, što je važno za seksualnu funkciju. Hrana bogata cinkom, kao što su ostrige, meso i orašasti plodovi, posebno je korisna jer cink igra ključnu ulogu u proizvodnji testosterona i održavanju reproduktivnog zdravlja.

Redovna fizička aktivnost, kao što su aerobik, trčanje ili plivanje, može poboljšati kardiovaskularno zdravlje, što je direktno povezano sa seksualnom izdržljivošću. Vežbe takođe pomažu u smanjenju stresa, što može smanjiti psihološke barijere povezane sa preuranjenom ejakulacijom.

Biljni suplementi

Biljni suplementi koji sadrže sastojke kao što su žen šen, maca ili tribulus terrestris, mogu biti korisni u lečenju preuranjene ejakulacije. Ovi biljni suplementi mogu poboljšati cirkulaciju, pojačati libido i povećati seksualnu izdržljivost. Međutim, važno je konzultovati se sa lekarom pre upotrebe bilo kakvih suplemenata, kako bi se osiguralo da su sigurni i efikasni za vaš specifični slučaj.

Kombinovanjem ovih savremenih i prirodnih metoda, muškarci mogu naći efikasne načine za upravljanje i potencijalno rešavanje problema preuranjene ejakulacije, poboljšavajući tako svoje seksualno zdravlje i kvalitet života.

Tehničke metode odložene ejakulacije

Tehnike disanja za kontrolu ejakulacije

Tehnike disanja su osnovne alatke koje muškarci mogu koristiti za odlaženje ejakulacije. Duboko i kontrolisano disanje pomaže u smanjenju nervoze, koja može ubrzati ejakulaciju. Ova metoda uključuje svesno usporavanje ritma disanja tokom seksualne aktivnosti, što omogućava bolju kontrolu nad seksualnim uzbuđenjem. Muškarci se uče da usmere svoju pažnju na disanje umesto na senzacije u genitalnom području, što može pomoći u odlaženju klimaksa.

Fizičke tehnike za odlaženje ejakulacije

Fizičke tehnike poput “stisak” tehnike i “zaustavljanje i počinjanje” tehnike su praktični pristupi za kontrolu ejakulacije. Stisak tehnika uključuje stiskanje osnove penisa prstima na nekoliko sekundi, kada muškarac oseti da se približava ejakulaciji. Ovo može prekinuti izgradnju seksualne napetosti i odložiti ejakulaciju. Sa druge strane, tehnika zaustavljanja i počinjanja podrazumeva prekid seksualne aktivnosti kada muškarac oseti da je blizu ejakulacije, a zatim nastavak nakon što se uzbuđenje malo smanji. Obe tehnike zahtevaju praksu i mogu biti efikasnije kada se koriste u kombinaciji sa tehnikama disanja.

Značaj partnerove podrške u tretmanu

Podrška partnera može biti ključni faktor u uspešnom lečenju preuranjene ejakulacije. Otvorena komunikacija i razumevanje između partnera može značajno olakšati proces. Diskutovanje o seksualnim problemima može biti teško, ali je neophodno za postizanje zajedničkog rešenja. Partner može pomoći kroz ohrabrivanje, učešće u seksualnim vežbama koje promovišu kontrolu ejakulacije, i kroz emocionalnu podršku koja može smanjiti anksioznost vezanu za seksualne performanse.

Prevencija preuranjene ejakulacije

Prevencija preuranjene ejakulacije može se sastojati od nekoliko ključnih pristupa. Redovne medicinske provere mogu pomoći u identifikaciji i rješavanju bilo kojih zdravstvenih problema koji bi mogli doprineti preuranjenoj ejakulaciji. Stalna praksa kontrole ejakulacije, kroz tehniku disanja i fizičke metode, važna je za održavanje sposobnosti odlaženja ejakulacije.

Održavanje zdravog načina života kroz fizičku aktivnost i balansiranu ishranu takođe može pozitivno uticati na seksualno zdravlje. Redovno vežbanje može poboljšati cirkulaciju i opštu fizičku kondiciju, što može doprineti boljoj seksualnoj funkciji. Konačno, obrazovanje o seksualnom zdravlju je esencijalno; razumevanje kako funkcioniše vaše telo i koje tehnike možete koristiti za kontrolu ejakulacije može vam pomoći da preduzmete korake za poboljšanje vašeg seksualnog života.

Pogledajte i ovo: