You are here: Home » Ishrana & zdravlje » Kako sniziti visok krvni pritisak?

Kako sniziti visok krvni pritisak?

Povišen krvni pritisak odavno više nije isključivo tegoba starijih ljudi. To je još jedna od bolesti savremenog društva, često povezana sa drugim faktorima koji utiču na modernog čoveka. Visok krvni pritisak najčešće ide ruku pod ruku sa stalnom napetošću, stresom, nedovoljnom količinom sna i odmora, nepravilnom i nezdravom ishranom, gojaznošću i generalno lošim životnim navikama.

Visok krvni pritisak se često može izmeriti i kod mladih, inače zdravih osoba, najčešće pod uticajem stresa, a daleko češće kod gojaznih ljudi. Neka istraživanja pokazuju da povišen pritisak može da dovede do bržeg starenja moždanih ćelija, predstavlja rizik od srčanog i moždanog udara, aneurizme i problema sa bubrezima. Terapija u ozbiljnim slučajevima uključuje medikamente koji su namenjeni održavanju normalnog nivoa krvnog pritiska, ali, srećom, u dosta sluučajeva se do optimalne visine krvnog pritiska mođe doći i prirodnim putem.

Kako sniziti visok krvni pritisak

Sticanje zdravih navika u borbi protiv visokog pritiska

Prvi korak ka stabilizaciji krvnog pritiska jeste uvođenje zdravih životnih navika. To podrazumeva redukciju stresa i nervne napetosti opuštanjem i adekvatnim odmorom i snom, kao i obaveznu regulaciju telesne težine, ukoliko je pacijent gojazan. Normalna telesna težina u velikom broju slučajeva stabilizuje i krvni pritisak.

Takođe bi se trebalo odreći loših navika, kao što je pušenje. Cigarete ne samo što su štetne za celokupno zdravlje, već isto tako oštećuju arterije i otežavaju cirkulaciju, što često rezultuje i povišenim pritiskom. Preterana količina kofeina može da povisi krvni pritisak, te bi svakako trebalo povesti računa o redukovanju konzumacije kafe i veoma jakih čajeva.

Svakako treba povesti računa o ishrani i određene sastojke smanjiti, a druge povećati. Preterana količina natrijuma štetno deluje na krvni pritisak, jer se njome dovodi do zastoja tečnosti u organizmu, što opterećuje srce i cirkulaciju, te pritisak u krvnim sudovima raste. Sa druge strane, treba unositi više hrane bogate kalijumom, koji umanjuje štetne posledice natrijumove soli. To su, recimo, banane, riba, celer i paradajz. Magnezijum i kalcijum zajedno takođe imaju odbrambenu ulogu kada je reč o očuvanju optimalnog krvnog pritiska, a namirnice koje ih sadrže su mlečni proizvodi, riblje ulje, sušene kajsije i orasi.

Prirodni načini za snižavanje krvnog pritiska

Kako je povišen krvni pritisak najčešće posledica nezdravog načina života i navika, on se može veoma delotvorno dovesti u normalu na sasvim praktičan način i uz konzumiranje dobrih i zdravih darova prirode, koji, osim regulacije pritiska, pozitivno deluju na opšte zdravlje. Sledi nekoliko korisnih i jednostavnih, a efikasnih saveta.

Šetnja i rekreacija – Fizička aktivnost je neophodna za pravilno funkcionisanje čitavog organizma, pa tako i za regulaciju krvnog pritiska. Studije na hipertenzivnim pacijentima su pokazale da svakodnevna šetnja nešto jačim tempom veoma povoljno deluje na pritisak. Vežbanjem srce adekvatnije koristi kiseonik i tako pumpa krv bez većeg napora. Redovna kardio rekreacija od po pola sata više dana u toku nedelje ima blagotvoran učinak na normalizaciju krvnog pritiska, kao i opšteg zdravstvenog stanja.

Opuštanje i pravilno disanje – Kako je stres jedan od prvih uzročnika visokog pritiska, tako meditacija i svi vidovi tehnika za opuštanje i postizanje balansa duha i tela, poput joge ili tai čija, veoma efikasno mogu da vrate krvni pritisak u normalu. Najobičnije sporo i duboko disanje takođe mogu da pomognu, kao i bilo koja druga tehnika relaksacije. Preporučuju se i aromaterapija, tople opuštajuće kupke i uopšte svi načini koji prijaju individui. Za početak je dobro uvesti u naviku polako i duboko disanje ujutro i pre spavanja.

Sirovi bademi – Sirovi bademi su odlična namirnica, bogata brojnim korisnim nutritijentima, koja ima važnu ulogu u ljudskoj ishrani. Bademi sadrže nezasićene masti, koje utiču na prirodno snižavanje holesterola u krvi, smanjuju upale u arterijama i tako deluju i na snižavanje krvnog pritiska. Posebno su dobri u kombinaciji sa drugim orašastim voćem koje takođe snižava pritisak, kao što su, na primer, orasi. Samo šačica sirovih badema dnevno čini značajnu razliku u održavanju normalnog krvnog pritiska.

Tamna čokolada – Crna čokolada je bogata flavonidima iz kakaa koji utiče na elastičnost krvih sudova, što olakšava cirkulaciju i smanjuje opterećenje krvnih sudova, te deluje i na snižavanje krvnog pritiska. Preporučuje se uzimanje tamne čokolade koja sadrži najmanje 70% kakaa.

Beli luk – Beli luk je naš veran saveznik u borbi protiv nebrojenih zdravstvenih stanja i bolesti, pa tako i u regulaciji visokog krvnog pritiska. Brojne studije su dokazale njegovu efikasnost u raznim tretmanima, kao i pozitivno delovanje na visinu holesterola u krvi i redukciju povišenog pritiska. Jedan čen belog luka dnevno je otimalna količina za održavanje normalne visine pritiska i za celokupno zdravlje. U slučaju da nam smetaju miris i jak ukus belog luka, možemo koristiti dodatke za ishranu u vidu kapsula ili tableta.

Pogledajte i ovo: