You are here: Home » Ljubav & veze » Kako se zaljubiti?

Kako se zaljubiti?

Sigurno ste čuli od nekih ljudi, naročito muškaraca, da jednostavno ne mogu da se zaljube. Postoji pravilo da mi ne možemo da izaberemo u koga ćemo se zaljubiti i da se upravo zato često zaljubljujemo u pogrešne osobe.

Međutim, dokazano je da ipak na neki način možemo uticati na sam proces zaljubljivanja i da se možemo zaljubiti u nekog ako mi to zaista želimo.

Ipak, treba napraviti razliku između ljubavi i zaljubljenosti. Zaljubiti se možemo u osobu koju ne poznajemo dovoljno, dok ljubav podrazumeva da volimo neku osobu sa svim njenim vrlinama i manama, koje itekako dobro poznajemo.

Kako se zaljubiti

Kako se zaljubiti?

Upoznajte samog sebe. Ukoliko smatrate da imate problem da se zaljubite i da se uopšte vežete za neku devojku, prvi korak je da sami sebe preispitate. Naime, otkrijte šta je to što vas sprečava da ostvarite dublji kontakt, šta je to što vas koči i zbog čega brzo gubite interesovanje.  Kada istražite samog sebe, šta vi želite i očekujete, možda ćete shvatiti da nije problem u vama i da se možda jednostavno još uvek nije pojavila prava osoba.

Idealizovanje. Smatra se da izbor osoba u koje se zaljubljujemo nije slučajan i da te osobe predstavljaju našu viziju o idealnom partneru. Zbog toga počinjemo toj osobi da pripisujemo čak i osobine koje nema, a koje mi nesvesno u njoj tražimo. Mi stvaramo sliku idealnog partnera i na taj način idealizujemo osobu sa kojom smo u vezi. Mi se zapravo zaljubljujemo u našu viziju o toj osobi. Ubeđujemo sebe da smo pronašli osobu koju smo tražili, ali zapravo mi smo ti koji smo tu osobu učinili idealnom u svojoj glavi. Upravo zbog toga se dešava da ne možemo ni da pomislimo na to da izgubimo tu osobu i mislimo da više nikada nećemo pronaći nikoga ko će nam toliko odgovarati u svemu.

Intimni razgovori. Jedan od načina da se zaljubite u neku osobu jeste da vodite sa njom intimne razgovore. Postavljajte devojci pitanja o njoj, o njenom životu i ambicijama, a i sami odgovarajte na ta pitanja. U Americi su sprovedeni čak brojni ljubavni eksperimenti gde su dve potpuno nepoznate osobe postavljale jedna drugoj pitanja na koja su iskreno odgovarale. Naime, autor ovog eksperimenta tvrdi da su mnogo veće šanse da se zaljubite u neku osobu ukoliko podelite sa njom najdublje tajne i misli.

Gledajte devojku u oči. Igra očima može da učini čuda i da vas zaljubi u neku osobu, a da toga ne budete ni svesni. Takođe, u pomenutom ljubavnom eksperimentu postoji i igra očiju, odnosno gledanje potencijalnih partnera pravo u oči nekoliko minuta bez prestanka.

Mislite pozitivno. Često se osećamo tužno i depresivno bez ikakvog konkretnog razloga. Ukoliko to stanje potraje i ako često doživljavamo neuspehe jedan za drugim, možemo ubediti sebe da se nikada nećemo zaljubiti. Pokušajte da ne razmišljate previše o tome, opustite se i uživajte sa devojkom, a zaljubljenost i ljubav će doći sami od sebe, a možda su već tu.

Možda je to ljubav. Postoje muškarci koji ne osećaju klecanje u kolenima ni leptiriće u stomaku kada vide svoju devojku i onda se jednostavno zabrinu da oni ne mogu da se zaljube. Takvi muškarci se često povlače u sebe i dolazi do pada samopouzdanja. Muškarac prekida vezu sa devojkom misleći da nije zaljubljen i tragajući za onim osećajem zanesenosti iz tinejdžerskih dana. Muškarci ubeđuju sebe da to nije to, čim nemaju osećaj zaljubljenosti. Međutim, istina je potpuno drugačija. Treba da znate da zanesenost i ludilo jesu samo neke od karakteristika zaljubljivanja, a da sa zrelošću dolaze na red neki drugi kvaliteti. To što ne osećate leptiriće u stomaku, može značiti da ste jednostavno samo postali emotivno zreli i da vam devojka sa kojom ste u vezi nudi nešto trajno. Zato dobro razmislite pre nego što ubedite sebe da ,,to nije to” i pre nego što izgubite osobu koja možda zaista predstavlja ono što se zove prava ljubav.

Nismo svi isti. Verovatno imate mnogo prijatelja koji će vas savetovati da raskinete sa devojkom jer ,,niste zaljubljeni”. Ali morate imati na umu da nisu sve zaljubljenosti iste i da je sve pitanje emotivne zrelosti. Postoje ljudi koji se poput umetnika zaljubljuju celog života i koji uvek u duši ostaju deca. Sa druge strane, postoje muškarci koji objektivno gledaju na svet i vole na sasvim drugi način.

Pogledajte i ovo: