You are here: Home » Lifestyle » Kako biti smiren i opušten

Kako biti smiren i opušten

Svako od nas se ponekad razbesni i posvađa se sa nekim. Osim  što se time može pokvariti odnos sa nekom osobom i izazvati problem u okolini, najveći problem ćemo ipak napraviti sami sebi. Ključ zdravog života jesu čiste misli i opušten um. Preterana nervoza može nekada da dovede do depresije i do ozbiljnih psihičkih poremećaja. Neke osobe su po prirodi živčane, ali i to može da se izleči. U nastavku ćemo vam dati neke korisne savete kako da ostanete smireni i opušteni čak i u najstresnijim situacijama.

Pre svega, treba znati da je smirenost veština koja se uči i za koju treba dosta vremena i truda. Ono što je najvažnije jeste da se potrudimo da u svakoj situaciji ostanemo mirni i pribrani, jer jedino na taj način možemo rešiti problem kako treba. Ono što nas obično svakodnevno izbaci iz takta su neke nebitne stvari.

Kako biti smiren i opušten

Kako biti smiren i opušten?

Većina toga je nebitno. Stavite problem i izvor frustracije u perspektivu. Život je kratak i svi završimo isto. Da li je onda važan redoslijed stavljanja suđa u perilicu (izvor nedavne svađe mojih roditelja), sigurno nije. Ponekad, kod manje važnih problema je najbolje što možete odraditi je odmahnuti rukom i zaključiti da ovo nije vredno gubljenja mirnoće i opuštenosti.

Pronađite mir u sebi. Potrebno je naći mir u umu, u telu i u dubini duše. Naučite da poštujete tuđa mišljenja i da prihvatite da postoje stvari sa kojima se ne slažete. Prihvatite da nije sve uvek onako kako vi želite da bude. Veoma je važno da budete opušteni i sigurni u sebe i da ne dozvolite da vas neke nevažne stvari izbace iz koloseka. Kada se nađete u stresnoj situaciji i kada vas nešto iznervira, zatvorite oči, udahnite i izbrojte do 3, pre nego što burno odreagujete.

Napravite plan. Dobra ideja kako ne biste bili nervozni i napeti plašeći se da nećete sve obaveze obaviti na vreme jeste da unapred napravite plan, na dnevnom ili mesečnom nivou. Na taj način ćete obavljati jednu po jednu aktivnost smireno i bez stresa. Ako negde gori, ugasite vatru. Ali prvo dobro razmislite da li zaista negde gori i ako gori, gde tačno gori.

Fokusirajte sa na sadašnji trenutak i današnji dan. Šta se desilo u prošlosti je iza nas. Ništa to ne može promeniti, ali vi možete odlučiti što vama znači to što se desilo. Ne gubite vreme na prošlost. Budućnost s druge strane se nije još dogodila, i nitko ne zna što će se tačno desiti. Koliko puta ste se brinuli oko nečega, pa se to nije niti ostvarila. Preporuka Ekart Tol – Moć sadašnjeg trenutka.

Živite zdravo. Ono što je takođe važno za sveopšti mir i opuštenost jeste da zdravo živite. Pravilna ishrana, redovna fizička aktivnost i meditacija su najbolji put do mira i spokoja koje je važno da postignete u sebi. Smanjite unos kofeina i alkoholnih pića, a cigarete zaobilazite u širokom luku. Od velike pomoći mogu biti i biljni čajevi koji će blagotvorno delovati na vaš organizam i opustiti ga. Dobra ideja je i pisanje dnevnika, gde iz sebe možete osloboditi sve negativne emocije. Za neke je to sport poput košarke, nogometa ili nekog drugog sporta.

Promenite okolinu. Drugim rečima, promenite okolinu. Ako vas nervira neko mesto, ne idite tamo ako ne morate. Ako vas nervira neka osoba, ne ulazite u interakciju ako ne morate. Kamo onda da idete? Park, priroda, planina, more, jezero ili drugo mesto gde se osećate najbolje. Ako se najbolje osećate na trosjedu, pronađite neko zdravije mesto. Budite uz ljude koji menjaju vaš život nabolje.

Istražite Zen filozofiju. Meni lično je pomoglo i istraživanje Zen filozofiju. Pre svega zato šta sam u nekim pričama video situaciju iz svog života. Priča o farmeru, njegovom sinu, konju, komšiji i ratu mi se posebno dopala (ovde na engleskom) prevod na kraju ovog teksta.

Vežbe disanja. Vežbe disanja takođe mogu dosta pomoći da pronađete svoj mir i unutrašnju ravnotežu. Na primer, možete duboko udisati i brojati do četiri, a onda zadržite dah četiri sekunde, pa izdišite lagano brojeći do 8. Već nakon par udisaja osetićete mir u sebi, jer telo je dobilo dovoljno kiseonika koji će ublažiti nervozu, ljutnju i strah. Testirajte kada vam vežbe disanja ili meditacija najbolje leže. Kod mnogih je to prva stvar kada se probude, usred dana kada je razina stresa najviša i zadnji trenutak pre spavanja.

Dobro se naspavajte. Kad sam već pomenuo spavanje, zadržimo se kratko. Kako su mnoga istraživanja dokazala (engleski), san je toliko presudan da čak i mala deprivacija sna ili loš san mogu uticati na pamćenje, rasuđivanje i raspoloženje. Ako se želite bolje opustiti, bolje se naspavajte. Ako niste sinoć odspavali 7 ili više sati (odrasle osobe), probajte kratku 15-minutnu siestu prije podne.

Smirite drugu osobu. Ukoliko je nervozan vaš kolega, prijatelj, majka, brat ili neka druga vama bliska osoba, treba da pokušate da vi, pre svega, ostanete smireni, a onda da smirite i tu osobu. Naime, budite spremni da je saslušate i ponudite joj svoju pomoć. Druga opcija je da jednostavno kulirate i da mirnim tonom kažete toj osobi da niste raspoloženi za svađu. Ono što je važno jeste da se ne prepucavate sa osobom koja je nervozna i da još više nabijate nervozu i njoj, a i sebi.

Priča o farmeru

Jednog dana farmerov konj pobjegne. A njegov komšija priđe i kaže, da saoseća: „Tako mi je žao zbog tvog konja. A farmer kaže „Ko zna šta je dobro ili loše?“. Komšija je zbunjen jer je ovo očigledno strašno. Konj je najvrednija stvar koju poseduje.

Ali konj se vraća sledećeg dana i dovodi sa sobom 12 divljih konja. Komšija se vraća da proslavi: „Čestitam vam na velikom bogatstvu!“ A farmer opet odgovara: „Ko zna šta je dobro a šta loše?“

Sutradan farmerov sin kroti jednog od divljih konja. Dok to radi, pada i lomi nogu. Komšija se vraća, “Tako mi je žao zbog tvog sina.” Farmer ponavlja: ​​„Ko zna šta je dobro, a šta loše?“

Kad ono, sutradan vojska dolazi kroz njihovo selo i regrutuje vojno sposobne mladiće da se bore u ratu, ali sin je pošteđen zbog slomljene noge. I tako priča može unedogled, dok ne shvatimo da ne znamo šta je dobro, a šta loše.

Pogledajte i ovo: