You are here: Home » Lifestyle » Dresura pasa – vodič kako dresirati psa

Dresura pasa – vodič kako dresirati psa

Počev od učenja osnovnih komanda poslušnosti do treniranja izvođenja najrazličitijih kompleksnih zadataka, dresura psa je neprocenjivo i uzbudljvo iskustvo i za vas i za vašeg ljubimca. Psi su od davnina bili uz čoveka i pomagali mu da preživi u nesigurnoj sredini; pas je još pre početaka ljudske civilizacije delio sa našim drevnim precima skrovište i hranu.

Ne kaže se bez razloga da je pas čovekov najbolji i najverniji prjatelj, jer u prilog tome idu vekovi i vekovi našeg neraskidivog drugarstva i međusobne podške. Policijski psi i psi iz spasilačkih ekipa, psi specijalno dresrani da olakšaju život osobama sa invaliditetom, dragi kućni ljubimci koji su tu da nam prave društvo, da se sa nama maze i igraju, ali i da zaštite nas i naše bližnje, našu kuću, stan ili imanje, sve su to uloge koju ovaj krznati četvoronožac može da preuzme.

Različite vrste pasa sklone su različitim ponašanjima, što je uslovljeno okruženjem iz kojeg potiču, njihovom evolutivnom putanjom i tako dalje. Ipak, kada pričamo o pisma kao o ljubimcima i čuvarima našeg doma i porodice ili psima u službi neke profesije, odgoj je od neprocenjivog i vitalnog značaja. Odgoj pasa je takođe vezan i za određenu rasu. Na kraju krajeva, same fizičke prdisposicije, pa i mentalni sklop, utiču na to kakve uslove treba obezbediti ljubimcu i kako ga treba tretirati.

Šta podrazumeva odgoj pasa?

dresura-pasa-vodic-kako-dresirati-psa

Baš kao što i svaki ljudski ukućanin mora da bude vaspitan da se u domu i spoljnoj sredini ponaša dolično i pristojno, tako moraju i naši ljubimci koje odgajamo i o kojima brinemo. Pas je zahtevna životinja, ma koliko bio mali ili sladak; pas u kući je još jedan član porodice i prema njemu se tako i treba ophoditi. Dresura psa zahteva požrtvovanost, strpljenje, volju, brigu, nežnost, ali i dovoljno strogoće i čvrstine, kao što zahteva i ljudsko vaspitanje.

Prvi korak jeste da budete svesni poduhvata koji ste preuzeli na sebe. Pas nije igračka za jednokratnu upotrebu ni zabavan drugar sa kojim ćete se poigrati i onada otići svojim putem. To je živo biće koje reaguje na naše ponašanje i naša osećanja, koje može da oseti tugu, bol, potištenost, isto kao i sreću, radost i zadovoljstvo.

Veoma je važno da odaberete rasu koja će se u vašoj kuči osećati dobro, baš kao što ćete se i vi osećati u prisustvu svog ljubimca. Obratite pažnju na prostor kojim raspolažete, na uslove i vreme koje možete da posvetite svom novom prijatelju. Ako imate decu, obavezno se dobro informišite o tome koje su rase pasa pogodne za njih. Ako imate manji stan, sigurno ne bi trebalo da se odlučite za psa koji zahteva puno trčanja i kretanja, poput, recimo, nekih lovačkih pasa. Nemojte da kupujete ili uzimate psa ako za njega nemate dovoljno vremena.

Nažalost, puno ljudi ne ume da proceni svoje mogućnosti, prevashodno po pitanju vremena i novca za brigu o psu. Zbog tpoga se na ulicama nađe puno tužnih lutalica, pasa koji nisu navikli na život bez ljudske nege, koji mogu da završe nesrećno ili postanu izuzetno opasni i agresivni.

OSNOVNI VODIČ ZA DRESURU PSA

Kada ste se odlučili za psa kojeg želite da odgajate, misleći na štene koje ćete moći da naučite da se ponaša primereno vašoj kući i drugim uslovima, vreme je da se upoznate sa osnovnim pravilima i smernicama za dresiranje. Psi, po prirodi, očekuju odobrenje od čoveka; zapravo, veći deo vremena se trude da nam udovolje. No, vaš pas ne može to da uradi, ako ne zna šta se od njega očekuje.

Tokom života vašeg ljubimca, možete ga naučiti da izvršava sve vidove imppresivnih aktivnosti i zadataka. To su razne opcije kojima možete da se posvetite tek kada vaš ljubimac savlada osnovni pasji bonton.

U nastavku objašnjavamo bazičnu dresuru, koja predstavlja suštinu i osnovu svakog daljeg treniranja.

Toalet dresura

Prvo i osnovno što morate da naučite svog psa, a što je u interesu svih vas jeste da ga dresirate gde da vrši nuždu, iz očiglednih razloga. Obično je ovaj deo vaspitanja najstresniji i za psa i za sve ukućanje, možete da zamislite i zašto! Od presudnog je značaja da budete strpljivi, da se koristite odgovarajućim tehnikama dresure i ne budete surovi; srećni ishod je u tom slučaju zagarantovan i zapečaćen.

Počnite kada je vaš pas još mali, otprilike u periodu trećeg do četvrtog meseca starosti. Nemojte da počinjete ranije, jer je tada štene još uvek previše nerazvijeno i verovatno nema baš efikasnu kontrolu creva i bešike. Ako počnete kasnije, veći je izgled da će obuka trajati mnogo duže.

Kada počinjete toalet-dresuru najbolje je da malog psa izmestite u neki izolovan prostor, zasebnu prostoriju van kuće, ograničeni povodac, pa čak i kutiju. Kako štene bude polako učilo da se taj ‘posao’ obavlja napolju, možete postepeno da povećavate prostor u kome sme da se kreće. Evo nekoliko caka za uspešnu dresuru po pitanju obavljanja nužde:

  • Redovni obroci – Redovni obroci su važni kako za zdravlje i razvoj psa, tako i za sticanje dobrih navika. Tokom ovog dela učenja, držite štene na striktno utvrđenom rasporedu ishrane, što znači da nisu dozvoljene nikakve grickalice i poslastice između regularnih obroka.
  • Izbor mogućnosti – Ponudite vašem psu više zgodnih mogućnosti za obavljanje nužde napolju; to znači da ga često izvodite, a važno je i kada. Obavezno prošetajte psa odmah posle buđenja ujutro, a potom svakih pola sat ili sat tokom dana. Takođe je važno da ga izvedete posle dremke ili jela. Sve to će mu staviti do znanja da se nužda mora obaviti napolju; tako da će kasnije naučiti i sam da vas pozove da bi obavio šta treba.
  • Poznata mesta – Bliskost i dobro poznavanje neke lokacije stvaraju osećaj sigrrnost; bilo bi dobro da izvodite svoje štene svaki put na istu tačku gde je obavljalo nuždu. Osim što mu je na oko poznato, pas će prepoznati i miris svoje teritorije za nuždu i biće spremniji da je baš tu obavi. Uvek ostanite napolju sa psom sve dok ne obavi nuždu ili dok ne postane jasno da zaista nema potrebu za time.
  • Nagrada – Uvek nagradite štene posle obavljene nužde, dajte mu nešto u čemu uživa, poslasticu, pohvalu, šetnju. To će mu dati do znanja da je obavilo nešto što treba i čime ste veoma zadovoljni.

Trening poslušnosti

Pored uspešno savladane lekcije o toaletu, učenje poslušnosti je od izuzetnog i esencijalnog značaja. Poslušan i lepo vaspitan pas je uvek dobro i prijatno društvo, isto kao što je sušta supšrotnost potpuno istinita; imati neposlušnog psa može da pretvori vaš dom u pravi pakao. Uvek možete da unapredite dresuru svog psa, kada savlada osnone komande.

Neophodno je da nauči nekoliko bazičnih stavki, na kojima kasnije može da se temelji ozbiljniji trening. Savki dobro dresiran pas, uključujući ‘profesionalce’, poput policijskih ili pasa za lov, prvo je naučio sledeće osnovne komande.

Sedi: Komanda ‘sedi’ je prvo što pas treba da nauči. Ona je od esencijalne važnosti zato što vam omogućava da imate kontrolu nad situacijom u bilo kakvim okolnostima; pas je pod komandom ‘sedi’ miran i poslušan i ne pomera se sa mesta.

Fuj: Komanda ‘fuj’ ili ‘fuj to’ je takođe važna. Ona psu kaže da pusti bilo šta u datom trenutku ima u ustima, što je važno i da zaštiti druge i da spreči da se vaš pas povredi ili otruje.

Stoj: Komanda ‘stoj’ je važna kao i prva; pas je miran, nepokretan i u mestu.

Dođi: Ova komanda uči psa da momentalno dođe na vašu zapovest, a treba da je uvedete u dresuru čim počne da prepoznaje svoje ime. Ona će takođe da vam uštedi mnogo brige i zaštiti štene od potencijalnih opasnosti.

Uz nogu: Ova komanda uči psa da se drži blizu vas dok šetate, sa ili bez povoca.

Kada je reč o metodi dresure, postoji više načina kojima možete pristupiti. Uglavnom, veterinarska udruženja se slažu da je najbolji metod za uspešnu dresuru metod pozitivnog ohrabrivanja, za razliku od metode kazne i zasluge. To u osnovi znači da psa treba nagraditi kada je uredno obavio komandu ili zadatak koji ste mu dali, a kada ga ne obavi, ostaje bez nagrade. Mnogi ovaj metod smatraju efektivnijim od sistema kažnjavanja neželjenog ponašanja; ako ništa drugo, svakako je mnogo prijatniji za vašeg ljubimca, kao i za vas.

Povodac za pse je posebna stavka u dresuri psa, a takođe pomaže da imate dobru kontrolu nad svojim ljubimcem, ali ne na način koji će činiti da se pas oseća pod pritiskom i da bude zastrašen. Pre svega morate da odaberete ogrlicu i povodac koji mu odgovaraju; za malo štene je najbolje uzeti laganu ogrlicu i lak lanac. Upoznajte psa sa ovim aksesoarima u mirnom i prijatnom okruženju i uvek kada se igra napolju; drugim reččima treba da zaboravi da je nosi i da mu ona postane nešto sasvim prirodno i normalno. Sličan princip važi i za povodac; neka on bude asociran sa igrom i vremenom napolju.

Dakle, na početku nemojte da ga zatežete i pustite ga da se slobodno kreće okolo. Kada počnete da držite povodac, takođe pustite psa da se na njega navikne, pa tek onda pređite na komande poput hodanja uz nogu i slično. Budite strpljivi i nežni, a jedan od najboljih saveta je da uvek sa sobom imate poslasticu za nagradu.

Dresura i karakteristike pasmina

Pomenuli smo da rasa psa može bitno da utiče na pristup samom odgoju i treningu. U nastavku predstavljamo karakteristike nekoliko najpopularnijih rasa pasa, odnosno kratke savete vezane za njihovu dresuru.

Dresura nemačkog ovčara – Nemački ovčar je temperamentan, stabilan i inteligentan pas koji zahteva dosta strogu dresuru, budući da je dominantnog i zaštitničkog karaktera i nije pogodan za neiskusne vlasnike, posebno osobe koje uopšte nisu imale dodira sa psom kao ljubimcem. Nemački ovčar je godinama unazad jedna od najtraženijih rasa za dresuru na širokom polju profesionalnih potreba.

Dresura labradoraLabrador retriver je odana, poslušna i nežna pasmina, koja se dobro slaže i sa drugim ljubimcima i psima; aktivan je i voli da se igra, tako da zahteva puno pažnje i zabave. Labradori obožavaju razne igračke, poput loptica, frizbija i slično. Labrador je inteligentan pas, koji voli da uči i neije zahtevan za dresuru. Pogodan je za decu i porodice sa decom, kao i domaćinstva koja imaju i druge ljubimce.

Dreura zlatnog retrivera – Zlatni retriver je druželjubiva i pouzdana pasmina; spada u inteligentne pse, poslušan je i ima prirodno urođenu naviku za rad. Veoma pozitivno reaguje na dresuru i brzo uči osnovne komande. Blag je i nežan i dobar je sa decom, ali nije pouzdan kao čuvar.

Dresura cane corso – Ova popularna rasa je zahtevna i iziskuje veliku odgovornost; to je miran, stabilan i dominantni pas. To je takođe svestrana radna pasmina, koja u dobrim rukama može da postane vaš najbolji prijatelj; on je veoma zaštitnički nastrojen, snažne volje i vezan za vlasnika i zahteva puno aktivnosti, nužnih da zadovolje njegove potrebe. Cane corso može da se dresira i za potrebe vojske i policije, ali isto tako i kao sasvim ‘običan’ kučni ljubimac koji se lepo slaže i sa decom, sa drugim psima i životinjama.

Pogledajte i ovo: