Kako sakriti cijevi u kući? – 5 rješenja za ugodniji dom

Jeste li ikada pomislili kako vaš dom izgleda s vidljivim cijevima za grijanje? Mnogi ljudi žele sakriti te cijevi kako bi poboljšali estetiku svog prostora. Srećom, postoje razni načini za rješavanje ovog problema.

Cijevi za grijanje mogu se učinkovito sakriti u privatnim kućama i stanovima koristeći nekoliko metoda. Najpopularnije opcije uključuju ugradnju u zidove ili podove, korištenje dekorativnih poklopaca ili izgradnju lažnih zidova. Svaka metoda ima svoje prednosti, ovisno o vrsti prostora i željenom izgledu.

Skrivanje cijevi za grijanje nije samo estetsko pitanje. Ono također može poboljšati toplinsku učinkovitost i olakšati održavanje sustava grijanja. Saznajmo više o različitim tehnikama koje možete primijeniti u svom domu.

1. Upotreba roleta

Rolete su praktično i elegantno rješenje za skrivanje cijevi u kući. Možete ih postaviti ispred cijevi koje želite sakriti, stvarajući tako glatku površinu koja se uklapa u ostatak prostorije.

Rolete dolaze u raznim materijalima i bojama, što vam omogućuje da ih uskladite s vašim interijerom. Drvene rolete daju toplinu prostoru, dok aluminijske mogu stvoriti moderan izgled.

Prednost roleta je njihova prilagodljivost. Možete ih lako podići kada trebate pristup cijevima za održavanje ili popravke. To ih čini posebno korisnim u kupaonicama i kuhinjama gdje je čest pristup cijevima neophodan.

Za dodatnu funkcionalnost, razmislite o roletama s ugrađenim policama. Tako ćete dobiti i prostor za odlaganje, što je posebno korisno u manjim prostorijama.

2. Izgradnja lažnog zida ili kutije

Lažni zid ili kutija odlično rješavaju problem vidljivih cijevi. Postupak je jednostavan i ne zahtijeva mnogo vještine. Prvo, izmjerite prostor gdje će stajati lažni zid. Zatim nabavite metalne profile i gipsane ploče.

Počnite postavljanjem metalnog okvira. Pričvrstite ga za pod, strop i bočne zidove. Ostavite dovoljno prostora za cijevi. Nakon toga, obložite okvir gipsanim pločama. Rezanje ploča može biti izazovno, ali uz malo strpljenja uspjet ćete.

muškarac mjeri gipsane ploče

Ne zaboravite ostaviti pristupne otvore za održavanje. To mogu biti mala vratašca ili odvojivi paneli. Kad je konstrukcija gotova, zagladite spojeve i obojite zid. Za dodatnu eleganciju, razmislite o ugradnji polica ili niša u lažni zid.

Kutije su slične, ali manje. Idealne su za sakrivanje pojedinačnih cijevi ili manjih grupa. Mogu se napraviti od drveta ili plastike, ovisno o vašem ukusu i prostoru.

3. Upotreba plastičnih ploča

Plastične ploče su praktično i povoljno rješenje za skrivanje cijevi u kući. Dolaze u raznim bojama i teksturama, što omogućuje lako uklapanje u postojeći interijer. Mogu se rezati i oblikovati prema potrebi, čineći ih idealnim za pokrivanje cijevi različitih oblika i veličina.

Postavljanje plastičnih ploča je jednostavno i ne zahtijeva posebne vještine. Često se mogu montirati izravno preko cijevi pomoću ljepila ili vijaka. Ova metoda je posebno korisna u kupaonicama i kuhinjama gdje je vlaga problem.

Plastične ploče su otporne na vlagu i lako se čiste, što ih čini dugotrajnim rješenjem. Također pružaju dodatnu izolaciju, što može poboljšati energetsku učinkovitost doma. Cijene se kreću od 10 do 50 EUR po kvadratnom metru, ovisno o kvaliteti i dizajnu.

Važno je odabrati ploče odgovarajuće debljine kako bi se osigurala čvrstoća i izdržljivost. Tanje ploče mogu biti jeftinije, ali možda neće pružiti dovoljnu zaštitu ili izolaciju. S druge strane, predebele ploče mogu nepotrebno smanjiti prostor u sobi.

4. Maskiranje namještajem

Skrivanje cijevi namještajem je praktično i elegantno rješenje. Postavite ormar ili policu ispred cijevi da ih sakrijete od pogleda. Birajte komade koji se uklapaju u dizajn prostorije.

Uz zid s cijevima možete smjestiti visoki ormar ili knjižnicu. Ovi komadi namještaja ne samo da će prikriti cijevi, već će i pružiti dodatni prostor za pohranu.

kućna knjižnica skriva ružne cijevi

Za manje cijevi, razmislite o postavljanju konzolnog stola ili komode. Ovi komadi su dovoljno duboki da sakriju cijevi, a opet ostavljaju prostor iznad za ukrasne predmete.

U kuhinji, kuhinjski elementi mogu lako sakriti cijevi. Postavite ih strateški kako biste stvorili funkcionalnu i urednu kuhinju bez vidljivih instalacija.

Budite kreativni s namještajem po mjeri. Posebno dizajnirani ormarići ili police mogu se savršeno uklopiti oko cijevi, stvarajući jedinstveni izgled u vašem domu.

5. Ukrašavanje cijevi

Cijevi za grijanje ne moraju biti dosadne! Kreativnim pristupom možete ih pretvoriti u zanimljiv dekorativni element. Jednostavan način je bojanje cijevi u živopisne boje koje se uklapaju u dizajn prostorije.

muškarac boja cijev radijatora

Za odvažniji izgled, razmislite o omatanju cijevi užetom ili tkaninom. To dodaje teksturu i može stvoriti rustikalni ili morski ugođaj. Možete čak i zalijepiti umjetno cvijeće ili lišće oko cijevi za prirodniji izgled.

Dekorativne maske su još jedna opcija. Dostupne su u raznim stilovima, od klasičnih do modernih. Neke imaju uzorke ili reljefne detalje koji dodaju vizualni interes. Cijena maski kreće se od 20 do 100 EUR, ovisno o materijalu i dizajnu.

Za DIY entuzijaste, izrada police oko cijevi je praktično rješenje. Polica ne samo da skriva cijev, već pruža i prostor za knjige ili ukrase. Unikatni pristup je pretvaranje cijevi u umjetničko djelo – oslikajte je muralima ili je ukrasite mozaikom.