You are here: Home » Blog » Značenje imena Danilo

Značenje imena Danilo

Muško ime Danilo je veoma staro ime. Kako izučavanja kažu, ovo ime potiče iz hebrejskog jezika. U bukvalnom prevodu znači: „Bog je moj sudija“ ili „Bog mu sudio“.

Ovo ime se može veoma često naći kod Italijana, Ukrajinaca, Portugalaca, Španaca, Srba i Crnogoraca.

S druge strane, poznato je da je jedno od čestih imena u Ukrajini ime Danylo, koje bi bilo pandan imenu Danilo. Oni ovo ime tumače nešto drugačije.

Smatraju da ono znači „vlasnik sveta i ljudi“. Blisko ime ovom imenu bilo bi ime Daniel ili Danyil ili samo Danyl.

Lično muško ime Danilo se koristi, dakle, u Italiji, Portugaliji, Španiji, Sloveniji, Srbiji i Hrvatskoj. Oblici ovog imena u različitim jezicima i njegove varijante bile bi: Daniele u italijanskom, Daniel u portugalskom i španskom, Danijel u srpskom i hrvatskom jeziku.

Deminutivi i nadimci koji se izvode od ovog imena najčešće glase Dan, Dani, Danko, Dančo (bugarski i makedonski), Danut (rumunski) i sl. Ženska imena, izvedena od imena Danilo, bila bi Danijela, Daniela, Danka, Dana i sl.

U arapskom svetu postoji ime koje bi se moglo smatrati sličnim, a to je ime Danyal.

U biblijskim tekstovima se takođe nalazi ovo ime, ali u obliku Daniel ili Danihel.

U starom crkvenoslovenskom, poznato je da postoji ime Daniilu.

Prva stvar koju bi trebalo da znate ukoliko razmatrate da date ovo ime svom detetu jeste da je u većini zemalja širom sveta ovo ime za dečaka.

Ime Danilo je hebrejskog porekla i koristi se u različitim zemljama i na različitim svetskim jezicima, naročito u zemljama sa engleskim, italijanskim, portugalskim, srpskim i španskim jezikom.

Ako želite da nazovete svoje dete Danilo, preporučujemo da obratite pažnju na posebno značenje i istoriju ovog imena zbog toga što ime igra važnu ulogu u životu svakog čoveka.

Biranje imena je veoma važan, a ujedno i zabavan proces i to je prvi dar koji poklanjate svojoj bebi.

Mnogi ljudi veruju da ime može uticati na kasniji uspeh u životu, pa zato treba voditi računa i birati ime koje ima posebno značenje i čija će se simbolika odraziti na karakter deteta.

Kako je značenje imena Danilo „Bog je moj sudija“, to će značiti da bi osoba trebalo u budućnosti da bude neustrašiva i hrabra, nezavisna i samostalna.

Takođe, ovo ime govori o tome da bi osoba trebalo da bude jake vere i zaljubljenik u istinu i dostižnu pravdu.

Verovanja vezana za ime Danilo

Veruje se da je Danilo čovek velike snage koju uglavnom troši vredno radeći. Iako je, u stvari, vrlo osetljiva i emocionalna duša, to nije prvi utisak koji bi neko mogao imati kada ga sretne.

Zaista, Danilo ume da ovlada sobom i da se samosavlađuje, pa se često čini grubim i naglim, a to nije njegova istinska priroda.

U njemu leži posebna kombinacija stidljivosti, nedostatka spontanosti, rezervisanosti i prirodne skromnosti.

Njegova najveća snaga je, definitivno, njegova sposobnost da odlučno sledi svoj put, poput nekog tvrdoglavog jarca koji se polako, ali vrlo sigurno penje ka planinskom vrhu.

Često se i dešava da je Danilo u horoskopskom znaku Jarac.

Danilo voli da zadržava stvari za sebe i veruje da je to najbolji način da sebi osigura srećan život i život bez stresa.

Srodno biblijsko (starozavetno) ime ovom imenu jeste Daniel. U nekim prevodima on je Danilo, a u nekim Danijel. Postoji i čitava knjiga u Starom zavetu koja se zove Knjiga o Danilu. Prevedeno sa hebrejskog, „dan“ bi trebalo da znači sudija, a čitavo ime „sudio mu Bog“.

Daniel ili Danilo je bio drugi sin Davidov. Jedan je od najvećih proroka u Bibliji. Imao je dar tumačenja snova. Kao mali je odnesen u Vavilon i tamo je kasnije postao sudski službenik. Proučuo se kao veoma vešt u tumačenju snova i zahvaljujući tome, smatrao se jednom od vrlo značajnih ličnosti u sudu Vavilona.

U pravoslavnom hrišćanstvu, Danilo je svetitelj i prorok, dok ga judaizam ne smatra prorokom iako je Knjiga o Danilu sastavni deo hebrejskog zakona.

Sveti prorok Danilo se u pravoslavnoj crkvi slavi 17. decembra.

Pogledajte i ovo: