You are here: Home » Sport » Zašto je PES odjednom nestao s polica?

Zašto je PES odjednom nestao s polica?

Radi se o pitanju koje ljude odmah podijeli u dva odvojena kampa: FIFA ili PES? Ali izgleda kako je ono riješeno jer više nema Pro Evolution Soccer. Barem ne pod tim imenom. Što se dogodilo? Kako je jedna od najpopularnijih i najprodavanijih nogometnih simulacija odjednom u potpunosti nestala?

Da se razumijemo, igrica nije u potpunosti nestala. Još je puno novca u nogometnim simulacijama. Radi se samo o tome da je PES distributer. Konami odlučio na drugačiji način (novo ime, novi način distribucije, novi engine) pristupiti nogometnim igrama. Kao naslov, PES doista nestaje, ali i dalje će se raditi o istom distributeru što po nekoj logici znači da ipak postoji određeni kontinuitet.

Photo by JESHOOTS.COM on Unsplash

Konami definitivno zna što radi. Radi se o divu u svijetu zabave. Pokrivaju sve od igrica poput PES-a i Silent Hilla do proizvodnje automata za kockanje. Ponekad znaju i kombinirati ta dva svijeta te proizvode automate u kojima se pojavljuju okruženja i likovi iz njihovih igrica. Naravno, s obzirom na to da se radi o multinacionalnoj kompaniji ti isti automati su onda distribuirani po cijelom svijetu, jer ako oni onda ne mogu napraviti zabavnu igricu za milijune, tko može?       

Upoznajte eFootball

Umjesto PESa 2021, dobivamo eFootball. Ideja jest da bude isključivo digitalna igrica i to kao free to play platforma. Također izlazi na svim mogućim uređajima što uključuje PS5, PS4, Xbox Series X & S, Xbox One i PC. Također postoji Android i iOS verzija u razvoju te je intencija Konamija da se sve može igrati preko različitih uređaja zajedno. Očito je da Konami cilja preuzeti prevlast u svim platformama i konzolama jer su svjesni da sve više i više ljudi traži mogućnost cross-playa. Ovo je posebice interesantno kada se uzme u obzir da EA ide u suprotnom smjeru time što se FIFA 22 ne može igrati na PC-u.     

eFootball – Konami – Lionel Messi

The Unreal Engine

Konami ne staje samo na preimenovanju PES-a te time da ga učini besplatnom verzijom prijašnje igre. Radi se o cijelom novom engine zvanom Unreal Engine. Evo što su developeri imali za reći o novom engine i njegovom oponašanju pokreta:  “konvertira širok spektar pokreta koji igrači rade na terenu u seriju animacija, selektirajući najtočniji u stvarnom vremenu. Sistem omogućava 4 puta više animacija nego do sada čime se ostvaruje visok realizam pokreta i kretanja u igri”. 

Što je sljedeće?

Radi pojašnjenja, s obzirom na to da se radi o online platformi radije nego standardnoj igrici koja se kupi u trgovini, eFootball će imati konstantne updates te neće svake sezone izlaziti zasebna igrica. Planovi za budućnost sui m škrti na detaljima, ali evo što znamo zasad.

Za početak bit će dostupno 8 renomiranih klubova za igrati utakmice. Ostali će biti dodani sa vremenom (možda kao DLC ili pay to play). Lige kao i mogućnost izgradnje tima se očekuju u jesen. Tek na zimu možemo očekivati eSports turnire u eFootballu. Paralelno igrica će dopuštati sve više i više cross-platform opcija kako različiti uređaji postaju spojivi jedan s drugim. Tek vrijeme može pokazati je li zamjena PES-a sa eFootball-om ispravan potez za Konami.

Pogledajte i ovo: