You are here: Home » Ishrana & zdravlje » Protiv bola u leđima – koja je uredska stolica prava?

Protiv bola u leđima – koja je uredska stolica prava?

Koja uredska stolica će biti prava za vas ovisi o vašim osobnim potrebama. Postoji niz posebnosti na koje biste trebali obratiti pozornost pri kupnji uredske stolice. Utoliko prije, ako već spadate u skupinu onih koji pate od kroničnih bolova u leđima.

Svako tko radi u uredu, poznaje taj uporni i namjetljivi bol u leđima izazvan dugotrajnim, i često potpuno nepravilnim, sjedenjem. Povremeno se možemo razgibati pored radnog stola, ali se fizička nelagoda uvijek vraća i ometa nas u efektivnom radu.Što poduzeti? Kako biste spriječili ili ublažili bol i napetost, potrebna vam je uredska stolica  prikladna za leđa, koja će vam pružiti potporu i na kojoj ćete ergonomski sjediti.

Pogledajmo koja su to svojstva ergonomske uredske stolice:

  • Podesivi naslonOptimalni naslon uredske stolice treba imati oblik koji podržava prirodnu zakrivljenost kralježnice, osobito u lumbalnoj regiji. Lumbalna potpora ključna je za sprječavanje bolova u leđima i uklanjanje pritiska s kralježnice. Naslon stolice treba biti podesiv po visini i dubini, te ga treba moći naginjati naprijed-natrag. Niski i uski nasloni su dobri za obavljanje radnih zadataka koji zahtijevaju određenu pokretljivost gornjeg dijela tijela. Na taj način, vaše će ruke imati dovoljno prostora za slobodno kretanje. Visoki i široki nasloni trebali bi doseći gornji dio leđa ili vrat, ali pazite da još uvijek imate dobru potporu u lumbalnoj regiji.
  • Podesiva visina sjedala – Optimalna visina sjedala trebala bi vam omogućiti da sjedite s nogama ravnim na podu dok vam bedra trebaju biti vodoravna. Vaše ruke trebaju biti savijene tako da tvore kut od 90 stupnjeva sa stolom. Ako će uredsku stolicu koristiti više osoba, pobrinite se da se visina sjedala može podesiti tako da odgovara i nižim osobama, ili da odaberete stolicu s osloncima za noge, kako bi i ove osobe mogle sjediti udobno.
  • Podesivi nagib sjedala – Nagib sjedala prema naprijed i prema natrag, trebao bi biti podesiv kako bi vam pomogao u različitim zadacima.

Postoji i ortopedska uredska stolica koja može puno više od ergonomski udobne stolice. Može se vrlo precizno prilagoditi individualnim potrebama i uglavnom se koristi kada su ortopedska stanja već prisutna. Na taj način može ciljano ublažiti simptome, a također omogućuje osobama s oštećenjima mišićno-koštanog sustava ponovno sudjelovanje u radu.

Zašto pogrešno sjedenje može uzrokovati bol u leđima?

Sjedenje, osobito kada radite za stolom,stvara stres u leđima, ramenima, rukama, vratu i nogama. Leđni mišići i intervertebralni diskovi trpe jako opterećenje. Mnogi ljudi koji svoj posao rade sjedeći nemaju optimalnu uredsku stolicu koja bi ih poduprla, te sjede u nezdravim položajima, savijajući tijelo prema naprijed u obliku banane. Održavanje nezdravog položaja tijekom dužeg vremenskog perioda, može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema.

Razmislite o tome – čak i ako prije niste patili od bolova u leđima, ergonomska uredska stolica pametno je i važno ulaganje u sprječavanje fizičke nelagode i očuvanje zdravlja, ali i poboljšanje učinkovitosti na poslu. Internet-trgovine vam nude širok izbor uredskih stolica po različitim cijenama, a na vama je da odaberete i u par poteza obavite kupnju.

Pogledajte i ovo: