You are here: Home » Sport » Pravila tenisa i dimenzije teniskog terena

Pravila tenisa i dimenzije teniskog terena

Moderni tenis potiče iz Velike Britanije, odakle se u poznom devetnaestom veku proširio po ostatku evropskog kontinenta, a posle i u čitavom svetu. Prvobitno je podrazumevao igru na travnatom terenu, a opšta pravila tenisa se nisu značajno menjala od kraja viktorijanskog doba. Spada u olimpijske sportove i danas je planetarno popularan. Najposećeniji i najprestižnjiji teniski turniri, koji su san svakog uspešnog takmičara, danas su Grand Slem turniri otvorenih prvenstava. To su čuveni Australian Open, Rolan Garos, Vimbldon i US Open.

Poreklo tenisa seže čak u antičko doba, a prvi put se ovaj naziv za sport pominje početkom petnaestog veka. Čuveni engleski kralj Henri VIII je pored brojinih intrigantnih momenata u svojoj vladavini takođe izgradio i svoje tenisko igralište u Hempton Kortu. Na ovom mestu se i danas odigravaju teniski mečevi, a prvobitna verzija se naziva još i realni tenis. Preteča modernog tenisa je po nekim istoričarima, koji su se bavil  ovom tematikom, igra slična badmintonu koju su u drugoj polovini devetnaestog veka izumeli Heri Gem i Auguiro Perera i tada osnovali i prvi teniski klub na svetu.

Pravila tenisa i dimenzije teniskog terena

Karakteristike teniskog terena

Teren za tenis se razlikuje u odnosu na tip takmičenja za koje je namenjen. Igralište za pojedinačnu igru je prema pravilima pravougani prostor dimenzija 78 stopa, odnosno 23.77 metara u dužini i 27 stopa, odnosno 8.23 metara širine. Za meč u parovima se razlikuje širina terena, koja u tom slučaju iznosi 36 stopa, to jest 10.97 metara. Sve dimenzije teniskih obeležja na terenu se mere do spoljnih rubova linija, a obavezno moraju da budu iste boje, koja se dovoljno razlikuje od same podloge. Tereni mogu da se podele na igrališta sa tvrdom podlogom, travnate terene ili terene sa peščanom, odnosno zemljanom podlogom.

  • Teniski teren je na sredini podeljen mrežom, na jednake polovine. Ona je zategnuta uz pomoć konopca ili metalne žice, koja se prostire iznad nje ili je pričvršćena za dva uspravna stupa, takozvani post net, na visini u iznosu od 1.07 metara. Mreža za tenis mora biti u potpunosti zategnuta, tako da ispuni celokupan prostor između stubova. Gustina same mreže treba da bude dovoljna da loptica ne može da prođe kroz nju kada je pogodi. Pošto na centralnom delu terena visina mreže mora da iznosi 0.914 metara, tu je neophodno da bude učvršćena remenom. Mreža ima porub koji pokriva kanap, odnosno žicu i koji mora da bude bele boje.
  • Sama žica ili kanap za postavljanje mreže može da bude najviše 0.8 cm u obimu, dok je maksimalna širina remena 5 cm. Porub za pokrivanje žice može da bude širine od 5 cm do najviše 6.35 cm na obe strane mreže.
  • Kada se radi o dubl igri, tada su stubovi za natezanje mreže postavljeni na razdaljini od 0.914 metara sa svake strane terena za dubl. Kada je reč o pojedinačnoj igri, mreža mora da bude poduprta sa obe strane na visini od 1.07 metara uz pomoć letvica za igru pojedinca, a njihova središta treba da se nalaze na 0.914 metara razdaljine u odnosu na teren za pojedinačnu igru, sa svake strane.
  • Stubovi za mrežu ne mogu da budu veći od kvadrata prečnika 15 cm. Letvice za podupiranje mreže 7.5 cm prečnika, a i stubovi i letvice ne smeju da štrče više od 2.5 cm iznad žice.
  • Igralište za tenis je obeleženo osnovnim linijama na krajevima terena, i uzdužnim linijama na stranama terena. Paralalno sa mrežom, a između uzdužnih linija se prostiru dve servisne linije, na razdaljini od 6.40 metara od uzdužnih. Prostor između dve servisne linije je na obe strane mreže podeljen centralnom servisnom linijom, te se tako dobijeni delovi na terenu nazivaju servisnim poljima.
  • Osnovne linije su podeljene obeležjem od 10 cm na polovinama, a obeležje je nacrtano unutar terena, paralelno sa uzdužnim linijama. Srednja servisna linija i znak su širine 5 cm, a sve ostale linije mogu da budu širine između 2.5 cm i 5 cm, dok osnovna linija sme da bude i 10 cm široka.

Pravila igre

Pravila teniskog meča podrazumevaju čitav niz utvrđenih regulativa i načenja vođenja igre, te bodovanja. Tenis je rekvizitni sport koji podrazumea osnovnu opremu koja se sastoji od reketa i loptice.

Oprema – Oprema za tenis obuhvata dva osnovna rekvizita: reket i lopticu. Reketi su napravljeni od čvrstih i izdržljivih materijala, kombinacije plastike i metala, odnosno aluminijuma, gvožđa i različitih legura. Ranije su se upotrebljavali drveni reketi, koji su danas zamenjeni svojim modernim parnjacima. Svaki reket podrazumeva čvrsti ram i mrežu od specijalnih elastičnih materijala. Dele se na osnovu tvrdoće, savitljivosti i dimenzija mreže.

Loptica za tenis mora da bude jednolične spoljašnje bele ili žute boje i ne sme da ima šavove. Najveći procenat mase teniske loptice je hemijski procesuirana guma, dok je površina izrađena od specijalnih vunenih vlakana. Postoji i više tipova loptica, standardizovanih veličine, težina i performanski pri udarcima.

Tok igre i bodovanje

Osnovni tok teniskog meča pojedinačnih igrača podrazumeva da igrači započinju gru tako što serviraju lopticu sa suprotnih strana mreže. Igrač sa loptom je servira preko mreže i to tako da cilja polje koje je ograničeno uzdužnom i servisnom linijom, takozvana T linija. Samo serviranje se izvodi ispred osnovne linije, te u slučaju da je igrač nagazi, serviranje mora da se ponovi. Isto pravilo važi i kada loptica pogodi mrežu ili okrzne njen rub. Najveći broj ponavljanja servisa je dva puta, tako da u situaciji u kojoj igrač promaši dva ponovljena servisa, bodove dobija njegov protivnik, dok se igraču računa dvostruka servisna greška.

Kada je loptica dobro servirana, ona sme samo jednom da dođe u kontakt sa podlogom pre nego što je suparnički igrač dočeka reketom i vrati je u teren. Ako nije dovoljno brz ili ne može da uzvrati udarac iz drugog razloga, bodovi se dodeljuju igraču koji je servirao. Ukoliko dočeka lopticu, ali je izbaci van terena, gubi poene. Osnovni udarci u teniskom meču su servis, forhend, bekhend i drop šot.

Bodovanje u tenisu se vrši bodovima, gemovima i setovima. Osnovno pravilo za pobedu je osvajanje dva seta, dok na velikim turnirima igrači treba da dobiju tri seta za pobedu.  Da bi igrač mogao da osvoji set, to znači da treba da postigne rezultat koji prednjači najmanje dva gema u odnosu na protivnika.

Pravila igranja u dublu su slična kao i za pojedinačne takmičare, ali se ona raspoređuju na svakog igrača po utvrđenim i dogovorenim odrednicama.

Pogledajte i ovo: