You are here: Home » Biznis & karijera » Posao u Švajcarskoj – kako do posla

Posao u Švajcarskoj – kako do posla

Veliki broj ljudi iz naše zemlje odlučuje se na to da budućnost pronađe u nekoj od zemalja na Zapadu. Pored Nemačke i Austrije, jedna od najpopularnijih destinacija je već dugi niz godina i Švajcarska. Švajcarska važi za jednu od najbogatijih zemalja u Evropi. U njoj je životni standard visok, plate velike, a građani sigurni i bezbedni.

Švajcarska se sastoji od 26 kantona, a glavni grad je Bern. Ukoliko biste i vi voleli da živite i radite u Švajcarskoj, potrebno je da imate najmanje dve godine radnog iskustva i da dobro znate nemački ili francuski jezik.

U nastavku možete saznati nešto više o tome kako možete doći do posla u Švajcarskoj i koja su najtraženija zanimanja u ovoj državi.

Posao u Švajcarskoj – kako do posla

loading...

Najtraženija zanimanja u Švajcarskoj

U Švajcarskoj su najtraženiji lekari, informatičari, električari i mašinski inženjeri sa naših prostora. Švajcarskim preduzećima fale kvalifikovani radnici, tehničari i menadžeri, pa često imaju dosta problema sa pronalaskom adekvatnih kadrova. Mašinski inženjeri imaju platu oko 6500 evra, dok plata lekara iznosi čak oko 10 000 evra. Velike plate imaju i finansijski stručnjaci, bankari, menadžeri, farmaceuti, a dobro zarađuju i frizeri, vozači i konobari. Sva ova zanimanja su veoma tražena u Švajcarskoj. Najniže plate imaju spremačice i čistačice, prodavci i kuvari. Iz naše zemlje žene često odlaze u Švajcarsku da rade kao negovateljice starih lica, ali i kao dadilje za čuvanje dece. Uglavnom se ide po preporuci ili ukoliko imate nekog svog tamo ko bi mogao da vam pronađe siguran posao. U tom slučaju, u pitanju je rad na crno, a u Švajcarskoj se možete zadržati najviše 3 meseca.

U Švajcarskoj se uglavnom prihvataju radnici iz zemalja članica EU. Iz zemalja koje nisu članice unije, u Švajcarsku se prihvata samo ograničen broj radnika, i to samo ako su dobro kvalifikovani i ako su njihove veštine i sposobnosti hitno potrebne. Plate jesu velike ali treba imati na umu da je i cena nekretnina dosta visoka, pa tako mesečna kirija za jednosoban stan u Švajcarskoj iznosi čak oko 1500 evra.

Poznavanje jezika

U Švajcarskoj postoje četiri zvanična jezika, a to su nemački, italijanski, francuski i retroromanski, sa brojnim dijalektima u različitim kantonima. Ipak, najviše ljudi živi u nemačkom govornom području, a i najviše naših ljudi je tamo. Zato bi bilo dobro da pre nego što odete u Švajcarsku da radite, upišete kurs nemačkog jezika u nekoj od privatnih škola u vašem gradu.

Međutim, da biste mogli legalno da radite u Švajcarskoj, kao i u drugim zemljama Zapada, biće vam potrebna diploma o znanju nemačkog jezika sa Geteovog instituta u Beogradu. Koji nivo jezika će vama biti potreban, zavisi od zanimanja kojim ćete se baviti.

Put do posla

Za dobijanje vize potrebno je da dobijete poziv od kompanije ili od poslodavca iz Švajcarske. Taj poziv se zatim šalje ambasadi putem faksa. Podnošenje zahteva za vizu košta 36 evra i plaća se u gotovini, a ukoliko zahtev za vizu bude odbijen, uplaćeni novac se ne vraća. Međutim, za sve one koji planiraju do 3 meseca da rade ili da se školuju u Švajcarskoj, viza nije ni potrebna.

Zahtevi se podnose agenciji za migraciju kantona u kojem želite da radite. Kada kanton odobri zahtev on se onda predaje Federalnoj kancelariji za migracije, kako bi se potvrdilo odobravanje zahteva. Nakon toga, potrebno je da prođe još nekoliko meseci da bi se dobila radna viza.

Vrste radnih dozvola u Švajcarskoj

A dozvola. U Švajcarskoj postoji više vrsta radnih dozvola. Sezonsku dozvolu ili A dozvolu dobijaju radnici na građevini i u ugostiteljstvu. Ova dozvola je namenjena strancima koji mogu da borave u Švajcarskoj 9 meseci u toku godine, dok tri meseca moraju biti kod kuće.

B dozvola. Ova radna dozvola ima rok trajanja od godinu dana i svake godine se mora obnavljati u policiji, što košta negde oko 70 švajcarskih franaka. Postoji normalna B dozvola, koja vam daje pravo da dovedete u Švajcarsku bračnog partnera i dete, kao i to da dobijate novčanu nadoknadu ukoliko izgubite posao. Kod normalne B dozvole sve godine posedovanja ove dozvole se računaju kasnije za dobijanje C dozvole. Postoji i B doktorandska dozvola sa kojom nemate pravo da dovedete porodicu u Švajcarsku, niti imate pravo da ostanete u Švajcarskoj ukoliko izgubite posao. Dakle, u tom slučaju ako izgubite posao, vi morate Švajcarsku napustiti u roku od najviše mesec dana, čak i ako vaša dozvola još uvek važi. Takođe, godine koje provedete u Švajcarskoj sa ovom dozvolom se ne računaju u staž za dobijanje C dozvole. Zbog svega toga uvek je najbolje da pokušate da dobijete normalnu B dozvolu.

L dozvola. L dozvola je studentska dozvola, sa kojom imate pravo da boravite i da studirate u Švajcarskoj.

C dozvola. C dozvola je svakako najbolja opcija. Sa ovom dozvolom imate ista prava kao i državljani Švajcarske. Jedino nemate pravo da glasate i da idete u vojsku. Ovu dozvolu možete dobiti nakon 5 godina boravka u Švajcarskoj sa B normalnom dozvolom, ali za državljane Amerike i Kanade potrebno je da prođe 12 godina da bi se dobila C dozvola. C dozvolu možete dobiti i ukoliko se venčate sa državljaninom Švajcarske, ali i tada je potrebno da budete u braku 5 godina. Ova dozvola se obnavlja na svake tri godine.

Najzad, kada dođete u Švajcarsku, iskoristite svoju šansu, nezavisno od toga koliko vremena ćete tu ostati. Iskustva su pokazala da je mnogo ljudi otišlo na kratkotrajni boravak u Švajcarsku, a ostali su tamo ceo život. Švajcarska svakako nudi velike promene i bolji i kvalitetniji život. U Švajcarskoj važe ista prava za sve, a poštuju se rad i disciplina.

Posao u Švajcarskoj – kako do posla 4.17/5 (83.33%) 6 votes
loading...

Pogledajte i ovo: