You are here: Home » Biznis & karijera » Posao u Engleskoj – kako do posla?

Posao u Engleskoj – kako do posla?

Engleska spada u zemlje sa najjačom tržišnom ekonomijom na svetu. Ova zemlja je svetski lider u hemijskom i farmaceutskom sektoru, kao i u ključnim tehničkim industrijama. Takođe je vrlo uspešna u industrijama koje se tiču vojske, kao i u proizvodnoj strani softverskih tehnologija. Londonska berza je najveća u Evropi, a na svetskom nivou je druga po veličini.

Što se tiče zaposlenja u ovoj zemlji, Engleska nije preterano otvorena prema državljanima koji dolaze iz zemalja koje nisu članice Evropske unije. Međutim, neka zanimanja imaju nešto veću prolaznost i kandidati mogu lakše dobiti odobrenje za vizu koja im je potrebna. Ako se zanimanje nalazi na listi deficitarnih zanimanja koju objavljuju i ažuriraju vlasti Ujedinjenog Kraljevstva, veće su šanse da strani radnik dobije vizu i time stekne pravo na rad u Engleskoj. Ažuriranje liste deficitarnih zanimanja u Engleskoj se može pratiti na zvaničnoj stranici https://.gov.uk/.

Posao u Engleskoj - kako do posla

Kako pronaći zaposlenje u Engleskoj?

U Engleskoj su najtraženiji inženjeri, medicinski stručnjaci svih profila, medicinske sestre i negovateljice, informatički stručnjaci, kao i radnici u ugostiteljstvu i građevinski radnici. Prosečna plata u Engleskoj iznosi oko 5 000 evra. Najmanje su plaćene čistačice i spremačice i njihova plata iznosi oko 1 400 evra. Srednju platu u iznosu koji se kreće između 4 000 i  6 500 evra imaju inženjeri, arhitekte, informatičari, radnici u medijima, računovođe i grafički dizajneri. Najbolje su plaćeni medicinski radnici, radnici u prosveti, bankari, rudari, radnici u telekomunikacijama i u tehničkim službama, sa platama od 5 000 do preko 9 000 evra.

Posao se u Engleskoj najčešće traži preko internet sajtova. Veoma je bitno da se posao zasniva na legalnom odnosu, odnosno da strani državljanin pronađe poslodavca i dobije ugovor. U suprotnom, kazna za rad bez dozvole iznosi 1 000 funti, što je oko 1 300 evra, zatvor u trajanju od tri meseca ili obe kazne zajedno.

Neki od sajtova za traženje zaposlenja u Engleskoj su careerjet.co.uk, 1stchoicejobs.co.uk. topjobs.co.uk, computerpeople.co.uk, asc-connections.com, bjdbgroup.com.

Kako dobiti radnu dozvolu za posao u Engleskoj?

Engleska deli strane radnike koji žele tamo da se zaposle prema različitim kategorijama i za svaku od njih postoje posebni uslovi. Cilj tih programa je uređenje migracione politike radne snage i popuna deficita kvalifikovane radne snage. Budući da je Britanija članica Evropskog ekonomskog prostora, strani državljani iz zemalja članica imaju pravo da rade u Engleskoj bez ikakvih ograničenja.

Strani državljani van Evropskog ekonomskog prostora moraju da budu primljeni na dato radno mesto na puno radno vreme i u najvećem broju slučajeva se zapošljavaju kod britanskog poslodavca. Ugovor o zaposlenju mora da ispunjava sve relevantne odredbe za rad u Engleskoj. Radnu dozvolu za budućeg stranog radnika može zatražiti isključivo britanski poslodavac.

U zavisnosti od vrste angažmana, britanske vlasti nude šest različitih tipova radnih dozvola:

  1. Poslovna i komercijalna radna dozvola, pomoću koje poslodavci u Britaniji mogu zaposliti strane radnike koji žive van Evropskog ekonomskog prostora, kako bi popunili radno mesto za koje ne mogu naći lokalnog radnika.
  2. Programi za obuku i iskustvo, vrsta radnih dozvola koje omogućavaju osobama iz zemalja van Evropskog ekonomskog prostora da se obučavaju na radnom mestu za stručnu ili specijalizovanu kvalifikaciju kako bi stekli određeno radno iskustvo.
  3. Generalni sporazum o prometu uslugama, odnosno aranžman pomoću kojeg zaposleni u firmama van Evropske unije mogu da rade u Engleskoj u okviru ugovora koji njihovom poslodavcu daje neka britanska organizacija.
  4. Sektorski programi koji omogućavaju poslodavcima iz Engleske da zapošljavaju radnike van Evropskog ekonomskog prostora kako bi popunili radna mesta za koja nemaju lokalne radnike, a prema posebnim sektorima tržišta rada.
  5. Dozvole vezane za poslove iz oblasti sporta i razonode.
  6. Studentski staž.

Zahtevi za radnu dozvolu se rešavaju obično u roku od četiri do pet dana, a njih razmatra služba pod nadležnošću Direkcije za imigraciju i državljanstvo Ministarstva unutrašnjih poslova. Za svaki od navedenih tipova radne dozvole postoje posebni uslovi, a više detalja je dostupno na https://www.gov.uk/browse/visas-immigration/work-visas.

Visokokvalifikovani strani državljani koji žele da rade u Engleskoj ne moraju nužno da imaju ponudu za posao ili detaljan poslovni plan. Pomoću Programa za visokokvalifikovane migrante strani državljani mogu da potraže mogućnost zaposlenja ili samozaposlenja u Engleskoj, bilo da borave u zemlji ili ne. Ako ne borave u Engleskoj, ova lica mogu da se prijavljuju prema Programu za visokokvalifikovane migrante.

Budući da je život u Engleskoj veoma skup, ne preporučuje se odlazak bez ponude za posao. Većina naših državljana se opredeljuje za odlazak uz studenstsku vizu, sa kojom mogu raditi poslove sa skraćenim radnim vremenom, a u međuvremenu traže bolji posao. Međutim, treba znati da se studentska viza ne može promeniti u status radne dozvole, već se u tom slučaju aplicira za novu vizu u konzulatu u zemlji porekla.

Pogledajte i ovo: