You are here: Home » Biznis & karijera » Posao u Australiji – kako do posla

Posao u Australiji – kako do posla

Ukoliko i vi želite da radite u inostranstvu, osim popularnih destinacija u Evropi, kao što su Nemačka, Austrija ili Švedska, jedna od najboljih opcija je svakako i Australija. Kao i pomenute evropske zemlje, i Australija ima visok životni standard i obezbeđuje kvalitetan život svojim građanima, ali i svima koji se nastane u njoj. Ukoliko je i vaš san da odete u Australiju i da tamo počnete nov život, nemojte više čekati. Ono što će vam u tom slučaju biti najpotrebnije jeste radna viza, kao i dobro poznavanje engleskog jezika.

Pročitajte u nastavku koja su najtraženija zanimanja u Australiji i šta vam je potrebno kako biste ostvarili svoj cilj.

Posao u Australiji – kako do posla

Najtraženija zanimanja

Australija nudi širok spektar različitih poslova i uvek joj je potrebna nova kvalifikovana radna snaga. Postoje zanimanja koja su u deficitu i ukoliko je vaše zanimanje jedno od tih, onda imate znatno veće šanse da uopšte dobijete radnu vizu. Taj proces nije nimalo lak, naročito ako posao tražite preko interneta i ako nemate nikog svog tamo. Deficitarna, odnosno najtraženija zanimanja u Australiji su knjigovođe, menadžeri, inženjeri, medicinski radnici, ali uvek su potrebni i tesari, vodoinstalateri, bravari i drugi zanatski radnici. Mesečne plate se u Australiji kreću negde 3900-4800 evra. Medicinske sestre u Australiji imaju platu oko 3000 evra mesečno, dok je plata lekara čak 4500 evra. Manje kvalifikovani radnici dobijaju mesečno oko 2500 evra, što je opet solidna suma. Kako biste od plate imali dovoljno novca za sebe i za jedan normalan život, najbolje bi bilo da stan iznajmljujete zajedno sa još nekim i da delite troškove stanovanja.

Radna viza

Postoji radna viza koja se dobija od poslodavca, ali i viza koja važi za sve one koji nemaju garanciju od strane poslodavca. U nastavku možete saznati nešto više o tome kakav sve tip radne vize postoji i kako najlakše možete doći do nje.

Nezavisni kvalifikovani radnik. Zahtev za dobijanje radne vize nezavisnog kvalifikovanog radnika podnosi se elektronskim putem, a preduslovi za to su da imate između 18 i 45 godina starosti i da ste položili IELTS test engleskog jezika. Ono što je takođe važno je da imate radno iskustvo od najmanje 3 godine rada u struci ili rada u oblasti koja je slična onoj za koju ste se školovali. Još neki faktori koji su važni su lekarsko uverenje, odnosno potvrda da ste zdravi, kao i to da ste prošli proveru vaših radnih sposobnosti i veština. Važno je i da ostvarite najmanje 60 poena na takozvanom Bodovnom tekstu za kvalifikovane migracije. Ukoliko ispunjavate sve ove uslove, pošaljite imigracionom odboru takozvani ,,Izraz zainteresovanosti” (Expression of interest) i navedite sve svoje kvalifikacije. Ukoliko australijska vlada proceni da zadovoljavate sve kriterijume potrebne za vizu nezavisnog kvalifikovanog radnika, oni će vas pozvati i javiti vam da možete aplicirati za ovu vizu u roku od dva meseca od dana kada ste dobili poziv.

Nominovani kvalifikovani radnik. Osim ove vize za nezavisnog kvalifikovanog radnika, vi možete podneti zahtev i za nominovanog kvalifikovanog radnika. U tom slučaju za vas mora garantovati neka država, odnosno neko rezignirano područje koje sponzoriše zapošljavanje stranih imigranata. Međutim, i u tom slučaju, morate odgovarati zanimanjima koja se traže i koja su u deficitu. Vi možete direktno da se obratite državama u Australiji koje mogu da vas nominuju. Navedite da želite da radite u toj državi i raspitajte se za sve informacije u vezi sa poslom koji želite da radite. Ako vas određena država nominuje, vi ćete morati u njoj da provedete najmanje dve godine, a naravno biće potrebno i da imate radno iskustvo od 3 godine.

Sponzorisani radnik. Postoji naravno i mogućnost da dobijete vizu sponzorisanog radnika, ukoliko uspete da pronađete poslodavca. Taj poslodavac mora garantovati za vas i ponuditi vam radno mesto. Najbolje bi i u ovom slučaju bilo da vaše zanimanje odgovara nekom sa liste deficitarnih zanimanja u Australiji. Ukoliko sami pronađete svog poslodavca, ako imate nekoga u Australiji ko bi u tome mogao da vam pomogne, onda su vaše šanse za zaposlenje mnogo veće. Ukoliko ipak nemate svog poslodavca, država vam može pomoći da pronađete poslodavca, na osnovu pisma koje ste poslali i na osnovu vaših kvalifikacija. Sam proces dobijanja vize u ovom slučaju traje oko pola godine, a radnu vizu mogu dobiti svi članovi porodice koji takođe žele da sa vama žive i rade u Australiji.

Turistička i studentska viza

Da biste dobili radnu vizu za Australiju biće vam potrebno negde oko pola godina, pa je zato bolje u početku uzeti turističku vizu. Važno je da preko turističke vize samo dođete u Australiju a onda tamo možete iskoristiti priliku i naći posao. Ipak, u tom slučaju možete imati dosta poteškoća sa imigracionim odeljenjem kada budete aplicirali za dobijanje radne dozvole. Nalaženje posla u Australiji za vreme turističkog boravka ne smatra se legalnim, ali ukoliko budete uporni uspećete da savladate sve poteškoće i da ipak dobijete radnu dozvolu. Da biste dobili studenstku vizu za odlazak u Australiju potrebno je da budete upisani na redovne studije u nekoj od obrazovnih ustanova u Australiji.

Predstavili smo vam neke od načina na koje možete doći u Australiju, ali postoje i drugi načini, koji se odnose na porodično iseljenje ili na poslovne talente. Postoje takođe i australijska investitorska viza, privremena viza za vlasnike firmi, kao i viza za kvalifikovane menadžere.

Možda vam se čini da je odlazak u Australiju i dobijanje posla tamo nemoguća misija, ali ništa ne gubite ako pokušate. Postoji mnogo naših ljudi koji odavno žive u Australiji i koji bi sigurni bili voljni da vam pomognu u traženju posla. Zato, ukoliko je i vaša želja da živite i radite u Australiji, nemojte sedeti skrštenih ruku već učinite prvi korak na tom putu koji nije lak, ali koji vam može obezbediti siguran i kvalitetan život za vas i za vašu porodicu. Najbolje bi bilo da se konsultujete sa australijskim iseljeničkim i viza agentima koji će pregledati vaša dokumenta i formulare i koji će vas posavetovati kako najbrže da dođete do vize. Imajte na umu da svake godine mnoštvo njih bude odbijeno upravo zbog grešaka prilikom procesa apliciranja. Zato se obratite stručnjacima i obezbedite sebi sigurno i lako preseljenje u Australiju.

Pogledajte i ovo: