You are here: Home » Blog » Poreklo i značenje imena Milan

Poreklo i značenje imena Milan

Stara latinska izreka kaže da je ime znak, ona glasi Nomen est omen, što se doslovno baš ovako prevodi.

Ova izreka se odnosi na to da samo značenje imena i simbolika koju ono u sebi nosi govore o osobi kojoj je to ime dato. Ipak, da li je to baš tako?

To je isto kao kada bismo obrnuli onu drugu čuvenu izreku daodelo ne čini čoveka. Da li čoveka čini njegovo ime ili je zapravo obrnuto? Verovatno bismo se mogli složiti sa obe izreke i njihovim obrtima.

Sa jedne strane, ime koje nam je dato može puno toga reći o tome odakle mi potičemo, kakva je naša kulturna baština, čak i istorija i tako dalje. Ovo važi čak i u slučaju da nosimo neko od svetski popularnih imena, jer ona često imaju varijantu koja je karakteristična za jezik kojim mi govorimo. Tako će ljudi znati i odakle potičemo.

Sa druge strane, naše ime može imati i nešto uže određenje. Na primer, ako nosimo ime našeg slavnog pretka i to se ime prenosi kroz generacije, onda je ono deo porodične tradicije.

Ne moramo biti ni neka slavna porodica da bismo pratili našu porodičnu tradiciju; dovoljno je da to mi sami znamo.

Takođe, imena ne moraju da imaju mnogo veze sa tradicijom, istorijom, čak ni samom porodicom u smislu koji smo pomenuli.

Mogu biti prosto imena data iz milošte, imena za koja roditelji smatraju da pristaju detetu, da će im doneti sreću i tako dalje. Dakle, u latinskoj poslovici ima istine, ali ona nije potpuna.

Naša ličnost ne zavisi od imena koje nosimo, mada često može njoj savršeno odgovarati. U nekom smislu, naše ime je kao zadatak dat po rođenju. Naravno, sve ovo zavisi od brojnih okolnosti.

U stara vremena je može da više bilo predrasuda o imenu kao o ‘znaku’, o čemu poslovica govori.

No, i dobra namera roditelja u tom smislu može biti protumačena. Na primer, želimo da nam dete bude snažno i plemenito, pa ćemo mu dati neko ime koje ima takvo značenje, kao da mu njime prenosimo čarobnu moć.

Poreklo i značenje imena Milan

Danas govorimo o jednom starom narodnom imenu, pravom domaćem, a pritom dosta raširenom i drugde u svetu. U pitanju je ime Milan, naše narodno muško ime, sa brojnim varijantama, kako muškim, tako i ženskim. Ime Milan u nekim stranim zemljama daju devojčicama. Više o tome ćemo reći u nastavku.

Ime Milan je slovensko ime koje potiče od reči ‘mio’, ‘mil’, ‘mili’, upravo značenja mio i drag.

Ipak, nije svuda ovo ime na isti način tumačeno, pa tako postoji i objašnjenje koje ovo ime izvodi iz Aemilianus, Emilijanus, odnosno Emilijan, latinskog imena koje su koristili Stari Rimljani.

U Italiji ono, očekivano, označava onog ko dolazi iz grada Milana.

Zanimljivo je da vanevropski oblik ovog imena potiče iz drevnog sanskrita, a značenje u tom smislu je ‘vredan’, ‘željan’, što je čak slično značenju ‘mio’, te ‘takmičar’.

Mi ovo ime poistovećujemo sa nekim koje vredan, drag, mio, blag, ljubazan i tako dalje, što je, složićete se, veoma pozitovna lista atributa. Sve slovenske varijante imena Milan, odnosno imena koja potiču od istog korena imaju i isto značenje.

Najpopularnija i najprisutnija su imena, muška i ženska, Milan, Milana, Mila i Milica. Neka od ovih imena više nisu tako popularna, a pojedina se čak više i ne koriste. No ne bi bilo loše pomenuti ih.

To su, od muških imena, Mileta, Milanko, Milomir, Miomir, Milentije, Milašin, Milen, Milat, Miodrag, Nilinko, Mile, Milutin, Miliovoje, Miljenko, Miljan, Miloica, Mikan, Milća, Mićko, Miloš, Mileta. Od ženskih varijanti, tu su Mileva, Milanka, Milenija, Miladija, Milana, Miladinka, Milevka, Mileva, Miomirka, Miljana, Milja, Milka, Miluja, Milijana, Milojka i tako dalje. Osim toga, lepo je pomenuti i da se ime Milan veoma često peva u našim narodnim pesmama, poput „Moj Milane, jabuko sa grane“.

Sasvim sigurno u svom životu imate bar nekoliko Milana, ako ne u porodici, a onda u vašem okruženju. Varijanta Milan jeste najzastupljenija, ali i neka od navedenih imena su i dalje prisutna u našem narodu. Isti je slučaj i sa ženskim imenima.

Ipak, ime Milan nije uvek tumačeno kao slovensko ime, a u nastavku ćemo videti kako neki drugi izvori objašnjavaju njegovo poreklo i značenje.

Ime Milan u drugim narodima i jezicima

Zanimljive su priče o poreklu imena Milan iz perspektive drugih naroda. Na primer, ime Milan za mnoge je asocijacija na veliki italijanski grad Milano, Milan.

Milano je grad smešten u lombardijskim ravnicama, a nekada davno ovo su mesto naseljavala keltska plemena.

Prema nekim izvorima i tumačenjima, keltski jezički elementi koji opisuju ovu lokaciju, zapravo opisuju tim nazivom naselje koje je smešteno u sred ravnice. To jest, naselje u sredini ravnice je značenje imena ovog grada.

Ovakvo objašnjenje ima logike, s obzirom da se Milano nalazi upravo u ravničarskom predelu Lombardije.

Postoji i drugo tumačenje koje takođe povezuje ovo mesto sa keltskim pojmovima, a u tom slučaju reč je o reči koja se prevodi kao ‘svetilište’.

Ineteresantno je, recimo,pomenuti da se u Americi ovo ime daje ženskoj deci, dok je u slovenskim jezicima ono uvek isključivo muško. Ime Milan je popularno i u Češkoj, ali i u Holandiji, Mađarskoj i Belgiji.

Milan je lepo narodno ime koje može da bude lepo izbor za dete, posebno ukoliko želite neko domaće, a istorvremeno i svetski prisutno ime, a da se ne radi o uobičajenim biblijskim imenima.

Nadenuti ime koje označava nekoga ko je drag i mio je sasvim sigurno pozitivan čin.

Nećemo reći da je izreka o tome kako je samo po sebi ime znak potpuno tačna; imena ne poseduju baš toliku moć, ali ona mogu predstavljati dobru nameru.

Sa druge strane, narodna imena jesu i odraz tradicije i određene pripadnosti, te su i stoga veoma značajna.

Pogledajte i ovo: