You are here: Home » Blog » Poreklo i značenje imena Ivan

Poreklo i značenje imena Ivan

Lična imena su izuzetno interesantno polje izučavanja. Mnoga imena nose neko specifično i veličanstveno značenje, dok su pojedina imena opisna, odnose se na razne pojave, na prirodu, na neka zanimanja i mnogo šta drugo.

Neka lična imena su vezana za određenu religiju ili za božanstva, a neka su prenošena kroz generacije i generacije u spomen slavnog pretka i u slavu čitave jedne porodične tradicije. Mnoga imena imaju tradicionalnu, patriotsku, a svakako i porodičnu vrednost.

Na primer, u nekim zemljama imena se tradicionalno izvode od očevog imena i slično. Neko od nas je ime dobio po svom slavnom čukundedi ili čukunbabi, a neko po plemenitoj, velikodušnoj i dragoj baki ili deki.

Nekoga su roditelja nazvali prema drugim uzorima ili po nečemu što njih lično usrećuje ili im deluje kao ime koje bi i detetu mogo doneti srećan i lep život.

U svakom slučaju, u imenima ima mnogo više moći nego što mislimo na prvi pogled. Zapravo, čak ih možemo smatrati i nekom vrstom čarobne formule. Pa da vidimo kakva se čudesa kriju iza imena Ivan.

Poreklo i značenje imena Ivan

Muško ime Ivan je izuzetno zastupljeno i to na širokom govornom području, u mnogo različitih varijanti. Zapravo, ime Ivan je verovatno najraširenije ime u najvećem broju oblika, a da pritom uvek zadržava svoje izvorno značenje.

Kod nas je ovo ime najčešće prisutno u dva oblika, a to su upravo Ivan i nešto drugačija verzija, Jovan.

Koje je značenje ovog popularnog i omiljenog imena? Zbog čega je ono možda baš toliko često i omiljeno?

Ime Jovan potiče iz hebrejskog jezika i zapravo je veoma staro. Originalno ime iz kojeg su izvedene sve ostale varijante na koje danas nailazimo, i to različitim putevima, jeste hebrejsko muško ime Jehochánán.

Ovo staro biblijsko ime se vezuje za ime Jahvea, odnosno Božje ime. Jahve, ako to niste znali, a nije zgoreg pomenuti, znači prosto ‘onaj koji jeste’, Bog. Ime Jovan, to jest, Jehochánán, znači ‘Jahve je milostiv’, odnosno ‘Bog je milostiv’.

U bilo kojoj verziji da naiđete na ime Jovan, bilo da je reč o italijanskom Đovani, španskom Huanu ili čak nemačkom Hans, ono uvek označava isto. Samim tim, značenje imena Ivan ili Jovan je zaista blagosloveno.

To je lepo ime, sa prijatnom konotacijom. Može da se poveže upravo i sa samim rođenjem, sa samim činom rođenja deteta, odnosno bebom, kao darom od Boga.

Milostivi Bog uslišava molitve dobrih i pobožnih ljudi i blagosilja ih u najveći i najlepši mogući dar, dar roditeljstva. Ime Ivan je stoga prisutno u mnogim zemljama širom sveta i u mnogo različitih varijanti, čak i kod naroda koji primarno nisu hrišćanski.

Ime Ivan nosile su mnoge poznate ličnosti u istoriji, a i nama dobro znani i poznati svetitelji, koje mi, pak, praznujemo po imenu Jovan.

Jovan Preteča i Jovan jevanđelista su izuzetno prisutni i često slavljeni sveci. Ivan je samo jedna varijanta istog imena, a srećemo ga i u kod Hrvata i Rusa, upravo u ovom obliku.

Da, jedan od najpoznatijih, ali i najomraženijih vladara u istoriji zvao se upravo Ivan. Mislimo na ruskog cara Ivana Groznog. Mi ćemo pomenuti strašnog vladara, ali i svetitelja Jovana Krstitelja.

Varijante imena Ivan u drugim jezicima

No, pre nego što pomenemo Svetog Jovana Preteču i prvog ruskog krunisanog cara Ivana Groznog, hajde da pogledamo u kojim se sve oblicima ime Ivan može naći kod drugih naroda.

Možda za neka od ovih imena niste nikad ni pomislili da imaju isti koren i identično značenje poput vama poznatog imena Ivan.

Na primer, na nemačkom govornom području ovo ime nalazimo u obliku Johan (Johannes) ili Hans. Složićete se da ime Hans u prvom trenutku baš i ne zvuči kao ime Ivan.

Nešto sličnije ime, ali opet različito je italijansko Đovani (Giovanni) i imena izvedenaili slična njemu, poput Gianni, Gian, Nino, pa čak i Giovannetti.

Na ruskom jeziku je ime Ivan prisutno upravo u ovom obliku, ali možda niste znali da je Vanja upravo izvedeno od imena Ivan i zapravo je oblik tepanja; Vanja zapravo samo znači ‘mali Ivan’.

S obzirom da je ruski jezik izuzetno bogat najrazličitijim oblicima deminutiva ili prosto varijantama koja izražavaju osećanje naklonosti, srešćemo i verzije Vanjuška ili Ivanjuška, no ipak kao nadimke, ne kao data imena.

Interesantno je da ime Ivan srećemo baš u ovom obliku kod Indonežana, kao i verzije Yan, Yohan, Yohanes. Čak i na korejskom jeziku imamo ime Yo-Han!

Zanimljive sui  napuljske i sicilijanske varijante imena Ivan, odnosno Jovan, a one su Giuàn, Ninuccio i Giuánni, Ninuzzo. Kod naših suseda Mađara, ime Ivan srećemo u obliku Janoš ili Januš (János), dok kod Hrvata imamo i varijante Ivo, Ivica, Jovo, što je slično i našim drugim varijantama ovog imena, kao što su Jovica, Jovan i Jovo. Čak i imena Vanja i Janko kod nas, srodna su sa imenom Ivan, koje je ujedno i najpopularnija verzija.

U Poljskoj ćemo sigurno sresti ponekog sa imenom Jan, Janek ili Janusz, a u Grčkoj svakako puno Janisa.

U grčkom jeziku ime Ivan je prisutno kao Ioannis (Ιωάννης), Jannis (Γιάννης), ređe i Janis (Γιάνης). Ioanna (Ιωάννα) je ženska verzija istog imena. Naravno, kod nas su tu Jovana, Jovanka, Ivana, Ivanka.

U drugim jezicima imamo tu puno Janova, Džonova, Žanova, Huana i drugih, a sigurni smo da ste za većinu ovih imena čuli, no da možda niste znali da su sva ona po svom poreklu i značenju ista kao i naša imena Ivan i Jovan.

Ruski car Ivan IV Vasiljevič

Zašto baš navodimo Ivana Groznog, kada već sam nadimak ovog vladara izaziva jezu? Ivan Grozni, naravno, nije bio samo vladar koji je jedino što je činio bilo uterivanje straha u kosti, no to, za neke, nije daleko od istine.

Ivan IV Vasiljevič bio je prvi krunisani car Rusije, vladar koji se davne 1547. proglasio carem svih Rusa.

On jeste bio okrutan vladar, poznat po drakonskim merama i surovosti koje je primenjivao protiv boljara sa kojima je nekad delio vlast. Za njegov zlokobni nadimak svakako je zaslužna i činjenica da je ubio sopstvenog sina.

No, ruski car Ivan je vlado dugo, u početku je doprineo razvoju države, a pripisuje mu se osnivanje grada Arhangelska, te i osnivanje prve štamparije u Rusiji!

U vreme njegove vladavine, Moskva je zablistala kao središte crkve i države, a vojska je bila reformisana.

Ivan IV Vasiljevič, ma kako bio surov vladar, zapravo je Rusiju otvorio ka Evropi i Zapadu. Sa jedne strane, Ivan Grozni je Rusiji doneo zlatno doba, a sa druge strane, njegova psihička nestabilnost na kraju je ovog svakako upečatljivoog vladara odvela u sunovrat.

Sveti Jovan Krstitelj

Kako ne bismo priču o imenu Ivan završili ludošću ruskog cara, bez obzira na njegovu veličinu, podsetićemo na jednog od najomiljenijih svetitelja i hrišćanskih modela koji nosi upravo isto ovo ime.

U pitanju je Jovan Krstitelj, preteča Isusa Hrista, kako se smatra, i čovek za koga se verovalo da je predstavljao istinsku čistotu i moralnu veličinu dostojnu jednmog božejeg anđela, a ne smrtnog čoveka.

Pogledajte i ovo: