You are here: Home » Biznis & karijera » Oslobađanje od PDV-a ili zarobljavanje administracijom

Oslobađanje od PDV-a ili zarobljavanje administracijom

Koliko ste samo puta čuli da će nam administracija doći glave, da će nas pogušiti papirologija ili ćemo ostati zarobljeni u birokratiji.

U eri digitalizacije, kada se čitav svet, makar sa dokumentima, seli na online platforme i u virtualnu realnost, u Srbiji papirologija nažalost predstavlja neizbežan korak.

Ma šta želeli da uradite, morate da prođete golgotu FT1P načela, a da se to ne bi dešavalo, internet je makar zbog saveta nezamenjiv. Razume se, i na internetu pokatkad može da se nađe neka “lažna dojava” pa da stoga prikupite i višak papira. Ako je uopšte u današnjoj administraciji moguće imati višak.

U narednom tekstu ćemo obraditi proceduru oslobađanja računa od PDV-a i navesti šta je sve zaista potrebno da novac sa projekta trošite bez PDV-a, što vrlo često pojedini donatori traže.

Krenućemo redom, i obećavamo, nećemo vas ugušiti nepotrebnostima. Stoga, ovo je pravo mesto ukoliko želite da se informišete. Pazimo. 

Prvo oslobađanje? 

Svaki početak je težak, kaže stara mudrost, pa tako i početna faza oslobađanja od poreza na dodatu vrednost.

Naime, da biste sa svog računa makli vrednost PDV-a potrebno je da sarađujete sa jednom institucijom koja mnogima nije mila. Reč je, podrazumeva se, o onima koji poreze i kontrolišu, a to je Poreska uprava u Beogradu koja se nalazi ulici Save Maškovića br. 5, a koju ćete, makar sa kovertama, ako ne i lično, često posećivati.

Ukoliko se prvi put oslobađate od PDV-a po osnovu međunarodnih ugovora, potreban vam je PPO-PDV obrazac (slanje u 3 primerka), predračun sa iznosom koji ne uključuje PDV, saglasnost ovlašćenog lica sa potpisima onih koji će u narednom periodu vršiti oslobađanje kao i preveden međunarodni ugovor. Ovde dolazimo do začkoljice jer će vam u tom slučaju biti potreban i Sudski tumač.

U Beogradu možete naći sudskog tumača koji će biti ovlašćen da ugovor prevede. Takođe možete angažovati i prevodilačke agencije, s tim što biste preveden ugovor morali da overite kod notara.

Nakon što vam poreska uprava vrati dva od tri obrasca jedan dajete onome ko vrši plaćanje, a drugi zadržavate za sebe. Nakon prvog oslobađanja, procedura je dosta jednostavnija, pa šaljete samo obrasce i predračune.

Šta je to PDV? 

Valjalo bi pre svega podsetiti se na to šta je zapravo PDV. PDV ili porez na dodatu vrednost je oblik potrošačkog poreza. Stoga, kada sledeći put plaćate čokoladu 100 dinara, znajte da ste je zapravo platili 80. Ostalih 20 otišlo je u državin džep, pa kada sledeći put kažu da država nešto plaća, budite svesni da ste i te kako doprineli tome.

Dakako, niste u životu kupili samo jednu čokoladu. I ne samo čokoladu…

PDV je izumeo francuski ekonomista Moris Lore 1954. godine. On je bio director poreske službe, a porez je uveden kao opterećenje za velike kompanije. Vremenom je, najpre u Francuskoj, a potom i širom sveta, ovo delovanje prošireno na mnoge oblasti poslovanja. 

S obzirom na to da svaka država ima svoj princip poslovanja kada je u pitanju PDV, međunarodni ugovori obično isključuju ovaj doprinos, te je stoga i važno osloboditi ga se, kako bi se izbegli dodatni troškovi.

Pogledajte i ovo: