You are here: Home » Ishrana & zdravlje » Nuspojave Kreatina: Šta Treba da Znate

Nuspojave Kreatina: Šta Treba da Znate

Kreatin je prirodna supstanca koja se uglavnom nalazi u našim mišićima, ali je također prisutan i u drugim delovima tela. Naše telo ga sam proizvodi, ali ga također dobijamo iz hrane, naročito iz crvenog mesa i ribe. U suplementarnom obliku, kreatin je popularan dodatak ishrani mnogih sportista i vežbača zbog njegove sposobnosti da poboljša sportske performanse i izgradnju mišića.

Glavni razlog za upotrebu kreatina je povećanje mišićne mase i snage. Kreatin pomaže mišićima da proizvode više energije tokom intenzivnih treninga, što omogućava vežbačima da duže treniraju s većom intenzitetom. Ovo može dovesti do većeg povećanja mišićne mase i snage u odnosu na trening bez kreatina.

Opšte nuspojave kreatina

Kreatin je popularan dodatak prehrani koji se često koristi u sportskim i fitnes krugovima zbog svojih potencijalnih beneficija u povećanju mišićne mase i poboljšanju performansi. Međutim, kao i svaki dodatak, kreatin može imati nuspojave koje korisnici treba da razmotre pre njegovog korišćenja.

Dehidracija

Jedna od najčešćih nuspojava kreatina je dehidracija. Kreatin deluje tako što privlači vodu u mišićne ćelije, što može dovesti do povećanja mišićne mase i snage. Međutim, ovaj proces može takođe izvući vodu iz drugih delova tela, što može dovesti do dehidracije ako korisnik ne unosi dovoljno tečnosti. Znaci dehidracije uključuju suva usta, umor, tamnu boju urina, i smanjeno znojenje. Preporučuje se povećan unos vode tokom perioda korišćenja kreatina, posebno tokom intenzivnih treninga.

Problemi sa bubrezima

Iako su studije generalno pokazale da je kreatin siguran za upotrebu kod zdravih pojedinaca, postoji zabrinutost da prekomerna upotreba ovog suplementa može opteretiti bubrege, posebno kod ljudi sa postojećim bubrežnim problemima. Kreatin može povećati nivo kreatinina u krvi, što je marker koji lekari koriste za procenu funkcije bubrega. Osobe sa bubrežnim bolestima ili smanjenom funkcijom bubrega treba da izbegavaju upotrebu kreatina ili da ga koriste samo pod nadzorom lekara.

Grčevi u mišićima

Grčevi u mišićima i nelagodnost u stomaku su još neke od potencijalnih nuspojava upotrebe kreatina. Ovi simptomi su često povezani sa dehidracijom koju kreatin može izazvati. Povećanje unosa tečnosti, kao i postepeno uvođenje kreatina u prehranu mogu pomoći u smanjenju ovih simptoma.

Problemi sa digestivnim sistemom

Neki korisnici kreatina izveštavaju o probavnim problemima kao što su proliv, mučnina i nadutost. Ove blage gastrointestinalne smetnje obično se mogu kontrolisati smanjenjem doze kreatina ili uzimanjem suplementa sa obrocima, umesto na prazan stomak.

Nuspojave Kreatina

Uticaj kreatina na specifične grupe ljudi

Različite demografske grupe mogu imati različite reakcije na kreatin, zato je važno razumeti kako kreatin može uticati na različite grupe ljudi.

Kreatin i bubrežne bolesti

Kod osoba sa prethodnim zdravstvenim problemima, naročito onih sa bubrežnim bolestima, kreatin može dodatno pogoršati postojeće stanje. Preporučuje se da osobe sa bilo kakvim bubrežnim problemima izbegavaju upotrebu kreatina ili ga koriste samo pod strogim medicinskim nadzorom.

Kreatin kod dece i adolescenata

Upotreba kreatina kod dece i adolescenata još uvek je predmet debata. Pošto se razvoj kod mladih još uvek odvija, potencijalni rizici i koristi od kreatina nisu dovoljno proučeni. Generalno, stručnjaci preporučuju izbegavanje upotrebe bilo kakvih suplemenata u ovoj starosnoj grupi, osim ako to nije izričito preporučeno od strane zdravstvenog profesionalca.

Kreatin kod starijih osoba

Za starije osobe, kreatin može biti koristan u održavanju mišićne mase i snage, što je važno za prevenciju padova i održavanje samostalnosti. Međutim, i u ovoj grupi je važno da se kreatin koristi pod medicinskim nadzorom, s obzirom na veću prevalencu bubrežnih i drugih zdravstvenih problema.

Kako minimizirati rizik od nuspojava

Adekvatna hidracija

Kreatin je poznat po tome što pomaže povećanju energije u mišićima, ali jedna od nuspojava može biti dehidracija zbog povećanog zadržavanja vode u mišićima. Zato je izuzetno važno povećati unos vode dok koristite kreatin. Preporučuje se da, pored uobičajene dnevne konzumacije vode, unesete dodatnih 8 do 10 čaša vode dnevno. Ovo pomaže u održavanju adekvatne hidratacije tela i minimiziranju mogućih nuspojava kao što su grčevi i dehidracija.

Praćenje preporučene doze

Da biste izbegli potencijalne nuspojave kao što su probavne smetnje, oštećenje bubrega, i povećanje telesne mase, važno je strogo se pridržavati preporučenih doza kreatina. Većina stručnjaka savetuje uzimanje oko 5 grama kreatina dnevno, što se obično postiže postepenim povećavanjem doze tokom takozvane faze punjenja, nakon čega sledi faza održavanja. Nikada ne prekoračujte preporučene doze bez konsultacija sa zdravstvenim stručnjakom.

Konsultacije sa stručnjakom pre početka upotrebe

Pre početka suplementacije kreatinom, posebno ako imate postojeće zdravstvene probleme ili koristite lekove, obavezno se konsultujte sa lekarom ili nutricionistom. Oni mogu pružiti savete koji su specifični za vaše zdravstveno stanje i pomoći u proceni da li je kreatin siguran za vas. Takođe mogu pratiti vaše zdravstveno stanje tokom upotrebe kreatina kako bi se osiguralo da ne dođe do negativnih efekata na vaše zdravlje.

Alternativni izvori kreatina

Prirodni izvori kreatina u ishrani

Crveno meso i riba su prirodni izvori kreatina i mogu biti korisni za one koji žele izbjeći suplemente. Međutim, kako biste iz hrane dobili količinu kreatina ekvivalentnu onoj u suplementima, potrebno je konzumirati velike količine ovih namirnica, što može biti nepraktično i skupo. Pored toga, visok unos crvenog mesa može imati druge zdravstvene implikacije, pa je važno uravnotežiti svoju ishranu.

Suplementi bez kreatina za povećanje performansi

Za one koji izbegavaju kreatin zbog njegovih potencijalnih nuspojava, postoje alternativni suplementi koji mogu pomoći u poboljšanju performansi. Beta-alanin pomaže u povećanju izdržljivosti mišića, citrulin-malat poboljšava protok krvi do mišića, a L-karnitin može pomoći u povećanju metabolizma masti. Ovi suplementi nude različite prednosti i mogu biti dobra alternativa za one koji traže slične efekte poboljšanja performansi bez potencijalnih rizika povezanih s kreatinom.

Zaključak

Kreatin je popularan dodatak uzet od strane mnogih sportista i vežbača zbog svoje sposobnosti da poboljša sportske performanse i izgradnju mišića. Iako se generalno smatra sigurnim, treba biti svestan potencijalnih nuspojava kreatina. Važno je da se obrazujete o potencijalnim rizicima i koristima pre nego što počnete da koristite ovaj suplement. I, kao uvek, preporučuje se da se konsultujete sa stručnjakom pre početka upotrebe bilo kakvog dodatka ishrani.

Pogledajte i ovo: