You are here: Home » Izgled » Najbolji načini da se rešite dlaka na leđima

Najbolji načini da se rešite dlaka na leđima

Dlakavost na leđima je problem s kojim se suočava veliki broj ljudi, bilo da je reč o estetskim razlozima, neudobnosti ili higijeni. I dok su neki pomireni s ovim karakteristikama svoje kože, mnogi traže efikasne metode za njihovo uklanjanje. Razlozi za uklanjanje dlaka sa leđa mogu biti različiti – od želje za glatkom kožom, preko povećane higijene, do samopouzdanja na plaži ili bazenu.

Metode uklanjanja dlaka na leđima

Brijanje

Brijanje je jedna od najpristupačnijih metoda za uklanjanje dlaka. Mnogi muškarci se odlučuju za ovu metodu zbog jednostavnosti i brzine. Međutim, brijanje može izazvati iritacije kože i potrebno je redovno ponavljati postupak. Preporučuje se korišćenje posebnih brijača za telo i kvalitetne pene za brijanje kako bi se smanjila mogućnost iritacije. Takođe, važno je brijati u smeru rasta dlake da bi se izbegli posekotine i urasle dlake.

najbolji načini da se rešite dlaka na leđima

Depilacione kreme

Depilacione kreme su posebno formulisane hemijske mešavine koje targetiraju i razlažu keratin, protein koji čini dlaku. Kada se protein razloži, dlaka postaje slaba i može se lako ukloniti sa površine kože.

Korišćenje ovih krema je prilično jednostavno. Nakon nanošenja kreme na željenu oblast, potrebno je sačekati određeni vremenski period, obično nekoliko minuta, kako bi krema delovala na dlake. Zatim se krema ispira vodom, pri čemu se sa njom uklanjaju i oslabljene dlake. Jedna od glavnih prednosti depilacionih krema je njihova neinvazivnost u poređenju s drugim metodama, poput brijanja ili depilacije voskom.

Međutim, kao i svaki proizvod koji koristi hemijske sastojke, postoji rizik od neželjenih reakcija. Posebno osetljive osobe mogu iskusiti alergijske reakcije, crvenilo ili iritacije na koži. Zbog toga je preporučljivo prethodno testiranje kreme na manjoj površini kože kako bi se osiguralo da nema negativnih reakcija.

Vosak

Depilacija voskom je popularna metoda uklanjanja dlaka koja pruža dugotrajnije rezultate u odnosu na brijanje. Osnovni princip je da se vosak, koji može biti topao ili hladan, nanese na kožu, a zatim ukloni zajedno s dlakama koje su se zalepile za njega.

Topli vosak se najčešće koristi u kozmetičkim salonima i zagreva se pre nanošenja na kožu. Nakon što se nanese, preko njega se postavljaju trake koje se zatim energično povlače, uklanjajući dlake iz korena. Hladni vosak, s druge strane, obično dolazi u obliku traka koje se trljaju između dlanova da bi se zagrejale, nakon čega se nanose na kožu i povlače.

Iako depilacija voskom pruža glatku kožu koja može trajati nekoliko nedelja, postupak može biti bolan, posebno za one koji to rade prvi put. Takođe, važno je obratiti pažnju na higijenu tokom celog postupka. Korišćenje nečistog voska ili nepravilno čišćenje kože pre i posle depilacije može dovesti do infekcija ili iritacija.

Električne depilatore

Električni depilatori su uređaji koji koriste sitne pincete da bi izvukli dlake iz korena. Ovi uređaji mogu biti efikasni, ali takođe mogu biti bolni, posebno prilikom prvih upotreba. Međutim, mnogi korisnici smatraju da se koža vremenom navikne i da postupak postaje manje bolan.

Lasersko uklanjanje dlaka

Lasersko uklanjanje dlaka je tehnologija koja koristi svetlosne zrake da cilja melanin u dlaci, uništavajući njen koren. Ovaj postupak je relativno brz, ali zahteva više sesija. Prednosti laserskog uklanjanja dlaka su dugotrajni rezultati i manja verovatnoća uraslih dlaka.

Priprema kože pre i posle tretmana

Pre svakog tretmana uklanjanja dlaka, kožu je potrebno pripremiti. To uključuje čišćenje i piling kože kako bi se uklonile mrtve ćelije i omogućilo efikasnije uklanjanje dlaka. Nakon tretmana, koža može biti osetljiva, pa je važno hidratizirati je i zaštititi od sunca. Korišćenje krema za sunčanje ili nošenje odeće koja pokriva tretirano područje može pomoći u sprečavanju iritacija ili oštećenja kože.

Profesionalni tretmani u kozmetičkim salonima

Dok mnogi ljudi biraju kućne metode uklanjanja dlaka, postoji i veliki broj onih koji se odlučuju za profesionalne tretmane u kozmetičkim salonima. Profesionalci imaju pristup naprednijim tehnikama i proizvodima koji mogu pružiti bolje rezultate.

Saveti za održavanje glatkih leđa

Ako želite da vaša leđa ostanu glatka duže vreme, važno je redovno sprovoditi tretmane uklanjanja dlaka. Preporučuje se redovno čišćenje i hidratacija kože, kao i upotreba proizvoda koji sprečavaju urastanje dlaka. Redovnim održavanjem možete produžiti efekte tretmana i smanjiti potrebu za čestim depilacijama.

Mogući rizici i nuspojave

Kao i svaki kozmetički tretman, i uklanjanje dlaka sa leđa nosi određene rizike. To mogu biti alergijske reakcije, iritacije, opekotine od voska ili lasera, ili čak infekcije. Da biste smanjili rizik, važno je pažljivo pratiti uputstva za korišćenje proizvoda ili se obratiti stručnjacima u kozmetičkim salonima.

FAQ o uklanjanju dlaka sa leđa

 1. Koji su to najbolji načini da se rešite dlaka na leđima?
  • Efikasnost metode zavisi od individualnih preferencija i tipa kože. Dok neki preferiraju brijanje zbog brzine, drugi se odlučuju za vosak zbog dugotrajnijih rezultata ili lasersko uklanjanje dlaka zbog trajnosti.
 2. Da li depilacione kreme mogu izazvati alergijske reakcije?
  • Da, depilacione kreme mogu izazvati alergijske reakcije ili iritacije, posebno kod osoba sa osetljivom kožom. Preporučuje se testiranje kreme na manjoj površini kože pre široke primene.
 3. Koliko dugo traju rezultati depilacije voskom?
  • Rezultati depilacije voskom obično traju nekoliko nedelja, ali to može varirati u zavisnosti od brzine rasta dlaka kod pojedinca.
 4. Da li je brijanje leđa bolje od depilacije voskom?
  • Oba metoda imaju svoje prednosti i nedostatke. Brijanje je brže i manje bolno, ali rezultati traju kraće. Depilacija voskom može biti bolna, ali pruža glatku kožu koja traje duže.
 5. Koliko često treba koristiti depilacione kreme?
  • Učestalost korišćenja zavisi od brzine rasta dlaka. Međutim, preporučuje se da se između tretmana ostavi bar nekoliko dana kako bi se koža oporavila.
 6. Da li lasersko uklanjanje dlaka pruža trajne rezultate?
  • Lasersko uklanjanje dlaka može pružiti dugotrajne rezultate, ali često su potrebne više sesija. Nakon nekoliko tretmana, dlake postaju tanje i ređe, ali moguće je da se neke dlake povrate s vremenom.
 7. Kako sprečiti iritaciju kože nakon uklanjanja dlaka?
  • Preporučuje se hidratacija kože, korišćenje krema za posle brijanja ili depilacije, kao i izbegavanje direktnog sunčevog svetla na tretiranom području.
 8. Koja metoda je najmanje bolna za uklanjanje dlaka sa leđa?
  • Depilacione kreme su obično najmanje bolne, ali sve zavisi od individualnog praga tolerancije na bol. Brijanje takođe može biti nebolno ako se pravilno izvede.

Pogledajte i ovo: