You are here: Home » Izgled » Muškarci: Kako oblikovati kosu srednje dužine?

Muškarci: Kako oblikovati kosu srednje dužine?

Danas, više nego ikada, muškarci shvataju značaj pravilnog oblikovanja kose. Kosa srednje dužine posebno može biti izazovna, ali kada se pravilno oblikuje, ona može biti izvanredno stilizovana i estetski privlačna. Učestali problemi poput neposlušnosti, suvoće ili nedostatka volumena mogu se prevazići uz pravilnu tehniku i proizvode. Ovaj vodič će vam pomoći da savladate veštinu oblikovanja kose srednje dužine.

Priprema kose za oblikovanje

Prvi korak ka savršeno oblikovanoj kosi je njen pravilni tretman. Odabir pravog šampona i regeneratora za vaš tip kose je ključan. Kvalitetni proizvodi čiste kosu, ali je istovremeno hrane i štite. Nakon pranja, važno je kosi omogućiti pravilno sušenje. Izbegavajte grubo trljanje peškirom, jer to može oštetiti kutikulu kose. Umesto toga, nežno je tapkajte ili koristite stari pamučni majicu. Kada je reč o proizvodima za oblikovanje, važno je znati svoj tip kose. Za gustu kosu preporučuju se kreme ili voskovi, dok je za tanju kosu bolje koristiti sprejeve ili pene koji dodaju volumen.

Različiti stilovi za kosu srednje dužine

Postoji mnogo različitih stilova koji odgovaraju kosi srednje dužine, a svaki od njih pruža jedinstven izgled. Klasična muška frizura, sa svojim urednim i elegantnim izgledom, postiže se pomoću četke i proizvoda za sjaj. S druge strane, moderni, razbarušen izgled zahteva više teksture, koju možete postići pomoću proizvoda poput morske soli ili glinene paste. Retro talasi i druge vintage frizure vraćaju nas u prošle decenije. Da biste postigli ovaj izgled, koristiće vam se valjkasti češljevi, a vosak ili gel će pomoći da se kosa zadrži na mestu.

muškarci kako oblikovati kosu srednje dužine

Korišćenje alata za oblikovanje

U svetu muškog stiliziranja, upotreba alata postaje sve značajnija kako bi se postigao željeni izgled. Fen, četka i pegla za kosu ne samo da su postali osnovni alati modernog muškarca, već su i ključni za postizanje savršene frizure.

Fen je, bez sumnje, jedan od najkorisnijih alata kada je reč o brzom sušenju i oblikovanju kose. On ne samo da smanjuje vreme potrebno za sušenje, već pruža mogućnost da se kosi da volumen i oblik. Sa različitim nastavcima i postavkama toplote, možete precizno kontrolisati tok vazduha i prilagoditi ga vašem tipu kose.

Četke nisu samo za žene. Muškarci sve više prepoznaju važnost kvalitetne četke za oblikovanje. Četke različitih oblika i veličina pružaju mogućnost da se kosi da željena tekstura, a u kombinaciji sa fenom, mogu se kreirati različiti stilovi, od klasično elegantnih do modernih.

I konačno, pegla za kosu. Iako možda nije tradicionalni alat za muškarce, sve više njih je otkriva kao sredstvo za postizanje ultra-glatkog izgleda ili definisanih talasa. Pegla može biti posebno korisna za muškarce s kovrdžavom kosom koji žele glatku i ravnu frizuru.

Održavanje frizure tokom dana

Kada ste uložili trud u oblikovanje svoje frizure, želite da ona izgleda savršeno tokom celog dana. Zato je održavanje ključno. Kvalitetni proizvodi, kao što su lakovima i sprejevi, postaju nezamenljivi, jer osiguravaju da vaša kosa ostane na mestu bez obzira na vremenske uslove ili fizičku aktivnost.

Nošenje kape ili šešira može biti praktično, naročito tokom kišovitih ili vetrovitih dana. Osim što štite od vlažnosti, kape i šeširi mogu dodati stil vašem izgledu. Međutim, važno je odabrati odgovarajuće pokrivalo za glavu koje neće stisnuti i uništiti vašu frizuru.

Dodatna zaštita je od suštinskog značaja, pogotovo ako provodite puno vremena na suncu ili koristite toplotne alate kao što su fen i pegla. Proizvodi koji štite od UV zračenja i toplote pomoći će vam da očuvate zdravlje i sjaj vaše kose, štiteći je od potencijalnih oštećenja.

Redovna nega kose srednje dužine

Da biste zadržali zdrav izgled i osećaj svoje kose, važna je redovna nega. Maske za kosu, tretmani uljem i redovno šišanje doprineće očuvanju zdravlja vaše kose. Preporučuje se korišćenje maske za kosu jednom nedeljno, a tretmani uljem, kao što su kokosovo ili arganovo ulje, mogu dubinski nahraniti kosu i dati joj sjaj.

Saveti za one sa specifičnim tipovima kose

Kosa je poput otiska prsta – svaka osoba ima svoju jedinstvenu teksturu i oblik. Prepoznavanje svog specifičnog tipa kose je prvi korak ka pravilnom oblikovanju i nezi.

Kovrdžava kosa može biti teška za rukovanje zbog svoje tendencije da postane suva i neposlušna. Međutim, s pravim proizvodima i tehnikama, kovrdže mogu izgledati bujno i definisano. Hidratacija je ključ za održavanje kovrdžave kose, pa je preporučljivo koristiti maske i ulja koja prodire u kosu i hrani je.

S druge strane, ravna kosa može delovati tanko i bez života bez odgovarajuće nege. Ali sa volumizirajućim šamponima, balzamima i styling proizvodima, ravna kosa može dobiti potrebnu punoću i dimenziju. Takođe, lagano slojevito šišanje može dodati dinamiku i teksturu ovom tipu kose.

Saveti za prelazak iz kratke u srednju dužinu kose

Promena frizure može biti osvežavajuća, ali prelazak iz kratke u srednju dužinu kose može doneti nekoliko izazova.

Prva stvar koju treba imati na umu je strpljenje. Kosa raste u proseku oko 1-1,5 cm mesečno, pa će vam trebati vreme da dostignete željenu dužinu. Tokom ovog perioda, mogli biste iskusiti fazu koju mnogi opisuju kao “neugodnu”. Ovo je vreme kada kosa nije ni kratka ni duga i može biti teško stilizovati je.

Da biste olakšali ovu fazu, proizvodi za oblikovanje su vaš najbolji prijatelj. Kreme, pene i sprejevi koji dodaju teksturu i volumen pomoći će vam da kontrolišete svoju kosu i daju joj željeni oblik.

Još jedan savet je da redovno posećujete svog frizera. Iako želite da vam kosa naraste, šišanje krajeva i oblikovanje kose može je učiniti zdravijom i olakšati tranziciju. Frizer može takođe preporučiti specifične proizvode ili tehnike stilizovanja koji će vam pomoći tokom ove faze.

Pogledajte i ovo: