You are here: Home » Izgled » Dužina šišanja na dvicu i tricu: Razlike i saveti za odabir

Dužina šišanja na dvicu i tricu: Razlike i saveti za odabir

Kada odlučimo da promenimo frizuru, jedan od ključnih faktora koji utiče na naš izbor je dužina šišanja. Kako bi osvežili svoj izgled, mnogi se odlučuju za kraće dužine, posebno dvicu i tricu. Ove dve dužine postale su veoma popularne u poslednje vreme, ali šta tačno znače i koja je razlika između njih? U ovom članku ćemo se detaljno pozabaviti ovim pitanjima i pružiti vam sve informacije koje su vam potrebne.

Osnovne karakteristike šišanja na dvicu

Šišanje na dvicu je frizura koja se postiže mašinicom sa nastavkom broj 2. Ova dužina je veoma kratka, ali ne toliko da koža glave postane potpuno vidljiva. To je odlična opcija za one koji žele osvežavajući izgled bez potpune obrijanosti.

Prednosti ovog šišanja uključuju lako održavanje, svež i čist izgled, kao i praktičnost za sportiste i one koji se bave fizičkom aktivnošću. S druge strane, mane mogu biti ograničenost u stilizovanju i potreba za čestim šišanjem kako bi se održao izgled. Frizure koje se najčešće prave sa ovom dužinom su buzz cut, crew cut i druge slične varijacije.

koja je dužina na dvicu i tricu šišanje

Osnovne karakteristike šišanja na tricu

Kada govorimo o šišanju na tricu, mislimo na mašinicu sa nastavkom broj 3. Ova dužina je malo duža u odnosu na dvicu, što pruža nešto više prostora za stilizovanje, dok i dalje zadržava kratku i urednu formu.

Prednost šišanja na tricu je veća fleksibilnost u stilizovanju. Možete eksperimentisati sa različitim frizurama, poput pompadoura ili undercuta. Osim toga, ne morate se šišati tako često kao sa dvicom. Međutim, i dalje je potrebno redovno održavanje kako bi frizura izgledala uredno. Popularne frizure sa ovom dužinom su fade, taper i brook.

mašinica

Uporedni pregled: Dvica vs Trica

Kada upoređujemo dvicu i tricu, ključna razlika je, naravno, dužina. Dvica je znatno kraća i pruža manje mogućnosti za stilizovanje, dok trica nudi malo više prostora za kreativnost.

Pri odabiru između ove dve dužine, važno je razmotriti oblik vašeg lica i teksturu kose. Na primer, ako imate okruglo lice, trica može biti bolji izbor jer pruža malo više volumena na vrhu. Ako imate gustu kosu, dvica može biti praktičnija opcija.

Kako pravilno održavati frizuru na dvicu ili tricu

Bez obzira na to koju dužinu odaberete, ključno je znati kako pravilno održavati svoju frizuru. Redovno šišanje je neophodno kako bi se održao svež i uredan izgled. Preporučuje se šišanje svake 3-4 nedelje za dvicu, dok za tricu možda možete čekati malo duže.

Koristite kvalitetne proizvode za negu kose, kao što su šamponi i balzami, posebno ako vaša kosa ima tendenciju da bude suva. Ako želite dodati malo teksture ili definicije svojoj frizuri, možete koristiti proizvode poput voska ili paste za kosu.

Trendovi i popularne frizure sa dvicom i tricom

Moda se stalno menja, a to se odnosi i na frizure. Trenutno su popularne frizure koje kombinuju dvicu i tricu, poput fade-a sa dužom kosom na vrhu. Ove frizure pružaju savršen balans između urednog i modernog izgleda.

Ako želite biti u trendu, možete kombinovati ove dužine sa drugim popularnim elementima, poput oštrih linija ili različitih boja kose. Naravno, uvek je najbolje konsultovati se sa svojim frizerom pre nego što napravite drastične promene.

Kako odabrati pravu mašinicu za šišanje

Šišanje kod kuće postalo je sve popularnije, što znači da je važnije nego ikad odabrati pravu mašinicu. Kada odlučujete koja mašinica je najbolja za vas, razmislite o sledećim aspektima:

  1. Ergonomski dizajn: Mašinica bi trebala lepo da leži u ruci, da nije preteška i da je laka za upotrebu.
  2. Oštra sečiva: Oštri noževi omogućavaju precizno i čisto šišanje, smanjujući rizik od povlačenja ili kidanja kose.
  3. Različiti nastavci: Različite dužine nastavaka omogućavaju vam da eksperimentišete s različitim frizurama i da precizno odredite željenu dužinu kose.

Kvalitet vs Cena: Dok profesionalne mašinice nude vrhunski kvalitet i dugotrajnost, možda nisu neophodne za povremenu kućnu upotrebu. Važno je pronaći balans između kvaliteta i cene. Ako planirate često da se šišate kod kuće, možda će vam se isplatiti veća investicija u kvalitetniju mašinicu.

Održavanje mašinice: Da biste produžili vek trajanja svoje mašinice, redovno je čistite i podmazujte. Uvek proverite uputstva proizvođača za specifične savete o održavanju.

Saveti za šišanje kod kuće

Ako ste novi u svetu kućnog šišanja, evo nekoliko saveta koji će vam pomoći da postignete profesionalne rezultate:

  1. Priprema kose: Pre nego što počnete, operite kosu i osušite je. Čista i suva kosa omogućava lakše šišanje.
  2. Osvetljenje i ogledalo: Radite u dobro osvetljenoj prostoriji i koristite veliko ogledalo. Pomoćni, manji ogledalo može biti korisno za proveru zadnjeg dela glave.
  3. Tehnika šišanja: Uvek počnite sa većom dužinom nastavka kako biste se postepeno prilagodili željenoj dužini. Ovo smanjuje rizik od grešaka.
  4. Radite u sekcijama: Podelite kosu na sekcije i radite polako. Pratite prirodnu liniju kose i budite strpljivi.

Uz malo vežbe, šišanje kod kuće može postati jednostavno i efikasno. Sa pravom opremom i tehnikom, moći ćete da postignete salon-savršene rezultate iz udobnosti svog doma.

Pogledajte i ovo: