You are here: Home » Tehnologija » Kako prebaciti Windows 10 na USB?

Kako prebaciti Windows 10 na USB?

Da li znate važnost kreiranja bootabilnog USB-a? Ako ste korisnik računara koji često menja operativni sistem ili koristi više računara, onda je korisno da znate kako prebaciti Windows 10 na USB. Potrebno je da se operativni sistem može pokrenuti s bilo kojeg računara, što čini “bootabilni” USB korisnim.

Pored toga, prednosti upotrebe operativnog sistema Windows 10 sa USB uređaja su brojne. To omogućava korisnicima da se lako kreću sa svojim operativnim sistemom, instalirane programe i podatke. Sve što je potrebno je USB uređaj, poput flash pogona ili eksternog hard diska, i operativni sistem se može pokrenuti na praktično bilo kom računaru sa USB portom.

Priprema pre prebacivanja

Pre nego što započnete proces prebacivanja Windows 10 operativnog sistema na USB uređaj, ključno je da obavite detaljnu pripremu kako biste osigurali uspešnu instalaciju i izbegli potencijalne probleme.

Provera kompatibilnosti sistema i USB uređaja

Prvi korak u pripremi za prebacivanje operativnog sistema na USB jeste provera kompatibilnosti vašeg računara i USB uređaja. Neophodno je da se uverite da vaš računar podržava bootovanje sa USB-a, što možete proveriti u BIOS ili UEFI podešavanjima vašeg računara. Takođe, USB uređaj koji planirate da koristite mora imati dovoljno prostora da smesti ceo operativni sistem, što obično zahteva najmanje 8 GB slobodnog prostora, mada je preporučljivo imati USB sa većim kapacitetom za optimalne performanse.

Obezbeđivanje potrebnog softvera i alata

Važno je osigurati da imate sve neophodne softvere i alate pre nego što počnete sa procesom prebacivanja. Centralni alat koji će vam biti potreban je softver za kreiranje bootabilnog USB-a, kao što su Rufus ili Windows Media Creation Tool, koji omogućavaju da se ISO fajl Windows 10 operativnog sistema prebaci na USB uređaj na način da bude bootabilan. Osim toga, potrebno je obezbediti i sam ISO fajl operativnog sistema Windows 10, koji možete preuzeti direktno sa zvanične Microsoft stranice.

Kreiranje sigurnosne kopije podataka

Pre nego što započnete sa formatiranjem i instalacijom operativnog sistema na USB uređaj, izuzetno je važno da napravite sigurnosnu kopiju svih podataka koji se trenutno nalaze na tom uređaju. Proces instalacije će formatirati USB uređaj i trajno obrisati sve postojeće podatke, stoga je neophodno prebaciti sve važne fajlove na drugi medijum kako biste izbegli gubitak podataka.

Kako prebaciti Windows 10 na USB

Kako prebaciti Windows 10 na USB: Korak po korak

Kada ste završili sa pripremama, sledi proces prebacivanja Windows 10 na USB.

Odabir odgovarajućeg alata za kreiranje bootabilnog USB-a

Izbor pravog alata je ključan za uspeh celog procesa. Rufus je popularan izbor jer nudi brojne opcije za prilagođavanje i podržava različite formate fajl sistema, dok je Windows Media Creation Tool specifično dizajniran za kreiranje instalacionih medija za Windows operativne sisteme. Oba alata su intuitivna za upotrebu i pružaju korak-po-korak vodiče kroz proces.

Preuzimanje i priprema ISO fajla

Nakon što ste odabrali alat, sledeći korak je preuzimanje ISO fajla za Windows 10. Ovaj fajl sadrži sve neophodne komponente operativnog sistema i koristi se kao izvor za kreiranje bootabilnog USB uređaja. Preuzmite ISO fajl sa zvanične Microsoft web stranice.

Formatiranje i priprema USB uređaja

Pre nego što prebacite ISO fajl na USB, potrebno je da formatirate USB uređaj kako biste osigurali da je potpuno čist i spreman za instalaciju. Ovo uključuje brisanje svih podataka i podešavanje odgovarajućeg fajl sistema koji je kompatibilan sa vašim računarom. Nakon formatiranja, koristite odabrani alat za kreiranje bootabilnog USB-a kako biste preneli ISO sliku na USB uređaj.

Instaliranje i pokretanje Windows 10 sa USB-a

Priprema USB uređaja za instalaciju

Instalacija Windows 10 operativnog sistema sa USB flash drive-a zahteva pažljivu pripremu i formatiranje USB uređaja. Prvi korak je preuzimanje ISO fajla Windows 10 sa Microsoftove zvanične stranice. Nakon toga, potrebno je koristiti alat kao što je Rufus ili Microsoftov Media Creation Tool da bi se ISO fajl prebacio na USB, čime se stvara bootabilni (pokretački) USB drive.

Modifikacija BIOS-a ili UEFI-a

Da bi se računar pokrenuo sa USB-a, potrebno je pristupiti BIOS-u ili UEFI postavkama prilikom startovanja računara. Obično se to radi pritiskanjem tipke kao što su F2, Delete ili Esc odmah nakon uključivanja računara. U BIOS-u ili UEFI-u, potrebno je podesiti USB uređaj kao primarni boot uređaj. Ova promena omogućava računaru da prvo čita sa USB-a prilikom pokretanja, umesto sa hard diska.

Proces instalacije Windows 10

Kada je računar konfigurisan da se pokreće sa USB-a, restartovanje računara sa umetnutim USB uređajem automatski pokreće instalacioni program Windows 10. Instalacioni proces vodi korisnika kroz niz koraka, od odabira jezika i vremenske zone, do konfigurisanja particija na hard disku. Sledenje uputstava na ekranu pomoći će u kompletnoj instalaciji sistema na željeni hard disk ili particiju.

Postavljanje sistema nakon instalacije

Nakon što je instalacija završena, Windows 10 će tražiti od korisnika da izvrši niz početnih podešavanja, uključujući kreiranje korisničkog računa, podešavanje privatnosti i povezivanje sa internetom. Ovi koraci su ključni za personalizaciju operativnog sistema i njegovu pripremu za svakodnevnu upotrebu.

Najčešće greške i problemi pri prebacivanju i instalaciji

Tehnička i softverska ograničenja

Prilikom kreiranja bootabilnog USB-a, važno je osigurati da USB ima dovoljno prostora i da je u dobrom radnom stanju. Neuspeh u ovim početnim koracima može dovesti do problema gde računar ne može pravilno da prepozna ili bootuje sa USB uređaja.

Softverski problemi tokom instalacije

Greške tokom preuzimanja ISO fajla ili neispravnosti u alatu za kreiranje bootabilnog USB-a mogu onemogućiti uspešno kreiranje instalacionog medija. Korisnici treba da provere da li koriste najnoviju verziju softvera za kreiranje USB-a i da ISO fajl nije oštećen.

Rešavanje problema sa bootovanjem

Ako računar ne uspe da se pokrene sa USB-a nakon instalacije, potrebno je proveriti postavke BIOS-a/UEFI-a. Osiguravanje da su postavke bootovanja ispravno podešene i da USB uređaj nije oštećen ključni su koraci. Ponekad je potrebno ažurirati firmware BIOS-a/UEFI-a da bi se podržale najnovije funkcije i poboljšala kompatibilnost.

Zaključak

U sumi, prebacivanje Windows 10 na USB je vrlo koristan proces za sve korisnike računara. Bilo da trebate da instalirate operativni sistem na novi računar, izmestite operativni sistem na drugi računar ili jednostavno želite da održite kopiju operativnog sistema za hitne slučajeve, bootabilni USB je odličan alat.

Pamtite da održavate i ažurirate Windows 10 na USB-u redovno kako biste osigurali da uvek imate najnoviju verziju i da vaš sistem ostaje bezbedan i stabilan.

Pogledajte i ovo: