You are here: Home » Teretana & trening » Kako postati dobar fudbaler

Kako postati dobar fudbaler

San mnogih dečaka je da jednog dana postanu poznati i uspešni fudbaleri.

Možda niste kao dete počeli da trenirate fudbal, ali ukoliko ste još uvek mladi i ukoliko imate talenta za fudbal, moguće je da ostvarite veliki uspeh.

U nastavku ćemo vam dati neke savete kako da postanete dobar fudbaler.

Kako postati dobar fudbaler

Kako postati dobar fudbaler?

Trenirajte redovno. Ako vas zanima ovaj sport, najbolje bi bilo da počnete da trenirate što ranije. Idealno je da dečaci počnu sa treninzima negde između pete i četrnaeste godine. Ukoliko niste na vreme počeli sa treninzima, nikada nije kasno. Igrajte u školskom timu ili se upišite na akademiju koja priprema mlade fudbalere da jednog dana postanu profesionalci. Redovno idite na treninge i pokušajte što pre da se uključite u utakmice. Dozvolite da treneri primete vaš trud i umeće i da vam pomognu da napredujete. Igrajte fudbal sa svojim vršnjacima, ali i sa starijima jer na taj način ćete razvijati nove tehnike i sticati dodatna iskustva. Ma koliko da ste zadovoljni svojim timom i uslovima koje imate u njemu, uvek ciljajte na to da pređete u neki jači klub.

Naučite što više o fudbalu. Ukoliko ste zainteresovani za to da jednog dana postanete dobar fudbaler, prvo i osnovno je da imate dobro poznavanje o fudbalu. Informišite se i naučite što više o ovom sportu. Čitajte knjige o fudbalu, pratite utakmice i po mogućstvu prisustvujte nekim fudbalskim treninzima. Bilo bi dobro i da, ako vam se ukaže prilika, razgovarate direktno sa fudbalerima koji su već ostvarili neki uspeh. Pitajte ih za tehnike koje primenjuju i za taktike kojima se služe prilikom utakmice. Pokušajte da saznate u čemu leži tajna uspeha profesionalnih fudbalera.

Posvetite se fudbalu. Da biste jednoga dana postali uspešan fudbaler, morate naporno trenirati i maksimalno se posvetiti tome. Morate trenirati čak i do 5-6 puta nedeljno, a nekada se može desiti da imate treninge i dva puta u toku dana. Što više trenirate, više ćete razviti svoj talenat i veštine. Biće možda potrebno i da se odreknete nekih navika i da promenite način života. Verovatno ćete zbog jutarnjih treninga morati da zapostavite i noćni život i opijanja u kasne sate. Isto tako morate biti spremni na stalna putovanja, a možda čak i na život u drugom gradu ili zemlji. Sve je to cena uspeha koju su morali da plate svi profesionalni fudbaleri koji su danas postigli nešto. Zapamtite da uspeh zavisi najviše od lične posvećenosti i zalaganja.

Istaknite se. Veoma je važno da se istaknete u masi ostalih igrača. Kroz redovno treniranje polako ćete otkrivati koji su vaši kvaliteti i što više radite na njima. Razgovarajte sa trenerom o tome šta misli o vašoj igri i kako možete postati još bolji. Važno je da otkrijete na kojoj poziciji najbolje igrate i da se trudite da doprinesete uspehu celog tima. Ukoliko se ne snalazite najbolje na poziciji koja vam je data, razgovarajte sa trenerom o tome da promenite poziciju. Na utakmicama uvek dajte sve od sebe, bez obzira koliko je ta utakmica važna za tim.

Komunicirajte sa ostalim igračima. Osim što ćete dobro igrati i dati sve od sebe da se istaknete kao igrač, veoma je važno da ostvarite dobru komunikaciju sa ostalim igračima iz svog tima. Ako odbijate timski rad, nećete daleko dogurati i nećete biti dobar igrač. Za uspeh tima je pozitivna atmosfera među igračima od ključnog značaja. Takođe je važno da obuzdate bes i konflikte na terenu.

Održavajte kondiciju. Za dobru igru od suštinske važnosti je kondicija. Ukoliko se desi da iz nekog razloga izostanete sa treninga, potrudite se da to nadoknadite trčanjem ili nekom drugom vrstom treninga. Takođe, redovno se istežite i radite vežbe snage.

Zdravo se hranite. Za uspeh u bilo kom sportu veoma je važno i da se zdravo i pravilno hranite. Trudite se da vam ishrana bude što raznovrsnija, bogata vitaminima i mineralima, koji će omogućiti da vaš imunitet bude jak a vi zdravi i puni energije. Jedite što više namirnica koje su bogate proteinima, jer oni pomažu u izgradnji mišićne mase.

Budite mentalno jaki. Ukoliko težite ka nekim višim ciljevima, morate znati da je život profesionalnih fudbalera pun nestabilnosti i neizvesnosti. Na putu do ostvarenja cilja bićete suočeni sa mnogim preprekama, pritiscima i sa konkurencijom. Moraćete da budete mnogo psihički jaki i potpuno posvećeni fudbalu da biste se istakli u gomili talentovanih fudbalera.

Pogledajte i ovo: