You are here: Home » Biznis & karijera » Kako dobiti vizu za Ameriku

Kako dobiti vizu za Ameriku

Svi državljani stranih zemalja koji žele da uđu u SAD moraju pre toga da dobiju vizu. Neuseljenička viza se dobija za privremeni, a useljenička za stalni boravak. Dobijanje američke vize se mnogima čini kao nemoguća misija.

U svakom slučaju, to je nešto na šta, u većini slučajeva, treba čekati duže vreme.

Kako biste dobili vizu što brže, potrebno je da pređete nekoliko koraka, a u nastavku možete pročitati šta je sve potrebno da uradite.

Kako dobiti vizu za Ameriku

Kako dobiti vizu za Ameriku – šta je sve potrebno?

  1. Fotografija. Prvo što treba da učinite je da odete u fotografsku radnju i da kažete da vam treba fotografija za američku vezu, a oni će znati kakva fotografija je u pitanju. Takođe, zamolite ih da vam pošalju fotografiju i u digitalnom obliku.
  2. Online obrazac (poveznica). Sledeći korak je da popunite online obrazac, na kojem će biti potrebno da napišete kada ste upisali i završili školu, gde radite, datume venčanja/razvoda i ostale informacije koje se od vas traže. Ovaj obrazac se popunjava na engleskom jeziku.
  3. Plaćanje i rezervisanje vize. Vizu rezervišete i plaćate preko online aplikacije (Nonimmigrant Visa Applicant) Tu kreirajte račun, izaberite termin, izaberite opciju neuseljeničke vize, upišite člana porodice sa kojim putujete itd. Takođe, morate u banci platiti naknadu a zatim na ovaj obrazac upisati broj potvrde o uplati. Potom, izaberite termin za razgovor u ambasadi.
  4. Sakupite svu potrebnu dokumentaciju. Od dokumentacije pripremite pasoš, fotografiju, potvrdu o tome da ste ispunili online obrazac (potvrdu ćete dobiti na email), potvrdu o zaposlenju, o prosečnim platama u poslednja 3 meseca, kao i garantno pismo ako idete kod nekoga u posetu u SAD. Ako ste roditelj, potrebno je da priložite i rodni list deteta, kao i vaš venčani list. Studenti moraju poneti indeks, odnosno potvrdu sa fakulteta, a osobe mlađe od 18 godina moraju imati rodni list i potvrdu na kojoj oba roditelja odobravaju putovanje.
  5. Razgovor u ambasadi. Sledeći i najvažniji korak jeste razgovor u ambasadi. Najpre ćete proći kroz sigurnosnu proveru i uzeti broj kao u banci. Na šalteru će vam pregledati dokumenta koja ste doneli, a na drugom šalteru sledi razgovor sa konzulom. On će vas pitati gde putujete i zašto, da li imate nekoga u Americi, kao i detalje o vašem zaposlenju. Razgovor sa konzulom je prilično opušten, pa ne morate sebi nabijati nervozu. Konzul će vam odmah reći da li ste dobili vizu ili ne. Na ovaj intervju u ambasadi morate doći sami, a ako putujete sa još nekim, potrudite se da odaberete približne termine za intervjue. Samo invalidi u ovom slučaju mogu imati pratioca.
  6. Čekajte vizu. Nakon što vam je viza odobrena, za 2-3 dana bi trebalo već da bude gotova i da vam stigne vaš pasoš sa vizom.
  7. Kupite kartu. Tek kada dobijete vizu kupite kartu. To je najbolje opcija, kako ne bi došlo do toga da budete odbijeni za vizu i da vam karta propadne.

Važno je da znate da datum važenja vize koji piše na vizi predstavlja period u kojem se viza mora iskoristiti za ulazak u Ameriku. Na primer, ako na vizi piše da važi jednu godinu, to znači da ta osoba može otići u SAD u narednih godinu dana, odnosno tada će ulazak u SAD sa ovom vizom biti odobren. To nikako ne znači da možete ostati u SAD-u godinu dana. Koliko dugo će neko moći da ostane u Americi, zavisi od toga šta odredi imigracioni službenik koji se nalazi na ulasku u SAD. Dakle, važnost vize ne mora da pokriva celokupan boravak u Americi, već je vezana samo za sam ulazak u SAD. Sa druge strane, pasoš mora da ima važnost koja se odnosi na vaš celokupni boravak u Americi.

Da biste dobili vizu nije dovoljno samo da donesete potrebnu dokumentaciju, već se u obzir uzimaju i razni društveni faktori, kao i imigracioni trendovi. Uglavnom se dešava da za dobijanje vize budu odbijeni oni koji ne uspeju da ubede konzula da planiraju da se vrate u svoju matičnu zemlju. Ukoliko se i vama desi da vam se u ambasadi viza ipak ne odobri nakon intervjua, nemojte da vas to obeshrabri. Vi ponovo možete podneti zahtev za vizu i na uvid doneti dodatne dokaze koji vam idu u prilog. Ipak, niko vam ne garantuje ni da će tada dobiti vizu.

Pogledajte i ovo: