You are here: Home » Biznis & karijera » Kako do posla u solarnoj industriji

Kako do posla u solarnoj industriji

Ako ste primjetili da je poskupilo ulje, pašta, konzervirana hrana, benzin, plin, struja pa i sve ostalo, niste jedini. Svi mjesecima bruje o inflaciji, i tek trebamo vidjeti neke tragove zaustavljanja ili barem usporavanja.

Poduzetnici na društvenim mrežama zgroženo i revoltirano pokazuju svoje račune za struju. Nekima su uvečani za 300%. To posebno čudi ako pogledamo koliko struje dolazi iz plina i nafte.

Izvor: https://www.hep.hr/opskrba/trziste-elektricne-energije/trziste/izvori-energije/1385
26.08.2022.

Koliko vidimo, samo manji dio je proizveden termoelektranama. Logika nalaže da bi povečanje cijena trebalo utjecati na manji dio? Međutim, cjenovna politika se ne formira logikom nego na burzi u Mađarskoj.

Struja poskupila? Može li se do struje besplatno?

Kako ovo nije članak o poskupljenju struje, nego o pronalasku posla u solarnoj industriji, vrijeme je da se okrenemo rješenju. Kapitalističko tržište je izuzetno brzo i fluidno. Poduzetnici ne sjede na svojim rukama, već traže rješenja pa čak i ako to znači neprospavane noći.

Ako imate veliku tvrtku, mjesečni račun za struju možda iznosi 7,620 kuna (2020 godina), dok za 2022 iznosi 26,910. (Neki i po 120,000 kuna i to za mjesec dana!) Ispod je ogledni primjer deset puta manjeg potrošača.

Što želim reći? Poduzetnici postanu motivirani kod ovakvog povečanja troškova. Postoji opcija izlaska na ulice i prosvjedovanja, al možda se računi mogu umanjiti koristeći solarnu energiju.

Vjerujem da će tržište u ovakvom povečanju troškova tražiti izlaz iz sistema. Jedan od izlaska je neovisnost i samostalno stvaranje električne energije. Tu je prilika za poduzetnike da:

 • Prodaju proizvode za stvaranje električne energije (solar, vjetar, hidro)
 • Servisiraju, instaliraju, savjetuju klijente o solarnoj energiji
 • Educiraju potencijanu radnu snagu za sudjelovanje u solarnoj industriji

Poticaji za izgradnju solarne elektrane

Republika Hrvatska, pa i Europska Unija svake godine subvencionira nabavu solarnih panela. Ti poticaji su se 2022 godine razgrabili u svega par sati i natječaj je bio ekspersno zatvoren.

Obavijest kako je natječaj iz 2014 razgrabljen prije roka. Isto se dogodilo i 2019. A kako vidimo 2022, zaprimanje prijava počelo je 25.4.2022. od 9 sati, a poziv je zatvoren 29.4. u 16 sati. Znači da je interes već godinama jako velik, a što sada kada cijene energenata u Europi, pa tako i Hrvatskoj idu u nebo?

Solarni paneli od sada bez PDV-a

Kako vidimo po ovoj objavi Vlade Republike Hrvatske, uskoro se neće plaćati PDV na solarnu energiju. Za Hrvatsku je to posebno zanimljivo, jer za razliku od Skandinavskih i drugih sjevernih zemalja, sunčanih sati ne nedostaje.

Kako vidimo na karti iznad, podaci od 1960 do 1990 pokazuju da najviše sunčanih sati ima u Dalmaciji i otocima. Istra također stoji odlično, a i ostali djelovi Hrvatske su solidno osunčani sa 1600 do 2000 sati. Ako usporedimo to sa njemcima koji su lider u solarnoj energiji (drugi na svijetu iza Kine) Njemcima, tamo varira broj sunčanih sati od 1468 do 1805. Pogled na kartu Europe ispod nam jasno pokazuje da imam resurse koji su bolji od ostatka kontinenta.

Imajte na umu da karta ispod ne pokazuje broj sunčanih sati, nego potencijal solarne energije (kWh/m2). U tom slučaju, ako usporedimo južnu Dalmaciju, sa sjeverom Njemačke imamo dvostruko veći potencijal (800/900 naspram 1600/1800 kWh/m2).

Solvis je najveći hrvatski proizvođač solarnih panela. Na svjetskom tržištu prisutni su od 2009. godine, usmjereni na proizvodnju ekoloških prihvatljivog i svima dostupnog izvora energije. Više o Solvisu možete saznati u vrlo interesantnom intervjuu Lidera ili onom u Jutarnjem sa njihovim osnivačem Stjepanom Talanom. Između ostalog, 2021. godine su Googleu isporučili 120.000 solarnih ploča za njihov data center (podatkovni centar) u Kaliforniji. Kao što već znamo, data centri i zelene web hosting tvrtke su rijetke i sve više imamo primjere data centara koji se okreću obnovljivim izvorima energije.

S druge strane, radnici, odnosno nezaposleni ljudi mogu tražiti svoju priliku za poslom u solarnoj industriji. Nakon što prođu potrebnu edukaciju, mogu na istim mjestima tražiti zaposlenje.

 • Prodavač solarne opreme
 • Instalater (montažer), serviser solarne opreme
 • Savjetnik solarne energije
 • Radno mjesto u proizvodnji

Koja znanja su potrebna da bi se radilo u solarnoj industriji?

U Hrvatskoj su dostupni razni programi usavršavanja za montera solarnih sustava

Znanja potrebna za rad u solarnoj industriji se razlikuju ovisno o tome za koju poziciju ste zainteresirani. Uzmimo za primjer montera (montažer, instalater) solarnih panela, odnosno fotonaponskih sustava.

Što je potrebno za pristupanje programu ili seminaru za osposobljavanje za montera solarnih panela?

 • Zanimanje iz područja elektrotehnike s radnim iskustvom (svjedodžba)
 • Oko €1,000 za plaćanje edukacije
 • 3 mjeseca ili više
 • Lječničko uvjerenje
 • Ostalo (fotografija, OIB, domovnica, rodni list)

Što ako nisam dio “električne struke”?

Postoji opcija prekvalifikacije, ali isto tako druge grane mogu imati koristi. Ako se bavite izradom web stranica možete agresivnije ciljati tvrtke iz solarne industrije ili napraviti web shop sa solarnom opremom.

Ako ste ekonomist, možete potražiti posao u jednoj od tvrtki koja je aktivna u solarnoj industriji. Bilo da se bavi istraživanjem, razvojem, instalacijom, servisiranjem ili drugim djelatnostima. Ako se pitate koja bi to radna mjesta mogla biti, nastavite čitati.

Prije nego krenemo na poslove, nemojte zaboraviti da “solarni paneli” nisu samo opcija za “zagrijati vodu” ili “struja u kući”. Europska unija kroz razne fondove financira inovativne zelene projekte, pa tako imamo i vanjski solarni tuš, posao na montaži elektro punionica za punjenje elektro vozila (ispod prvi na list), solarni termo sustavi (grijanje na solarnu energiju), solarni sustavi za autopraonice, solarno navodnjavanje itd. Najbolje od svega je što će ovakvih proizvoda biti sve više.

Primjer solarne elektrane

EMSO e-mobility solutions d.o.o. je tvrtka sa sjedištem u Velikoj Gorici, specijalizirana za pružanje usluge savjetovanja i izrade projekata za sustave elektromobilnosti i prodaju solarnih sustava. Projektira stambene zgrade, poslovne prostore, komunalnu infrastrukturu, vodovodne i kanalizacijske objekte kao i biciklističke staze i prometnice te vrši nadzor na izgradnjom građevinskih objekata. Pruža usluge projektiranja, montaže i servisa elektro punionica i solarnih- fotonaponskih elektrana na području Republike Hrvatske, BiH, Crne Gore i Slovenije. U Veikoj Gorici pruža uslugu prodaje solarne opreme za sunčane elektrane, prodaju elektro vozila (hoverborda, elektro bicikli, elektro skuteri, elektro romobili, te elektro automobila) klima, peći na pelet, led rasvjetu u trgovini Emso-Solarshop na adresi Matice hrvatske 56,10410 Velika Gorica.

EMSO E-MOBILITY SOLUTIONS d.o.o. – https://www.emso.hr

Koja radna mjesta su slobodna? Poslovi u solarnoj industriji

Nakon gornjeg teksta, konačno smo došli do samog zaposlenja u solarnoj industriji. Nadam se da sam vas barem malo zainteresirao i da ste uvidjeli potencijal zapošljavanja u grani koja se bavi solarnom energijom.

Već smo pisali o radu u Njemačkoj, i spomenuli smo da je Njemačka lider u solarnoj energiji. Pa je lako zaključiti da će njemačke tvrtke tražiti radnu snagu u Hrvatskoj.

Tvrtka Electruss Euro d.o.o. vrši postavljanje profesionalne rasvjete i solarnih panela, radno mjesto je u Njemačkoj. Dok u Beogradu, Srbija Engo planet d.o.o. traži Electrical Engineer for Solar Systems.

Povežite se putem Facebooka sa tvrtkama koje postavljaju solarne ploče ili solarne elektrane. Oglasi poput ovog su česti, a uglavnom traže zaposlenike izvan Zagreba.

Lista tvrtki u Hrvatskoj koja se bavi instalacijom solarnih panela, solarnih elektrana i slično

Toliko za sada. Obzirom na kratkoročne i dugoročne trendove u prihvaćanju solarne energije, postoji mogućnost da ću osvježiti ovaj članak. Sretno u potrazi za poslom u solarnoj industriji.

Pogledajte i ovo: