You are here: Home » Auto-moto » Dijelovi automobila koje morate provjeriti prije kupovine

Dijelovi automobila koje morate provjeriti prije kupovine

Kako bi vaše vozilo na četiri kotača bilo u voznom stanju, nužno je da njegovi ključni dijelovi rade kako treba i ne traže od vas skupocjeni popravak…

Automobil je za mnoge jedna od najvažnijih investicija u životu. Ne samo što vam može osigurati da se brzo i efikasno prebacujete s točke A do točke B, već vam može dati i željeni komfor pa i užitak na samim prometnicama, ako njegove performanse odgovaraju vašim očekivanjima.

Ako želite siguran i pouzdan automobil svakako je najbolje kupiti novi, no većina ljudi ipak se odlučuje za rabljena vozila, zbog značajno niže cijene koju ćete platiti za auto koji već ima iza sebe određenu kilometražu.

Izvor fotografije: Erik Mclean Unsplash

Kupovina rabljenog automobila može biti lutrija, jer nikad ne znate postoji li neki skriveni kvar kojeg nije lako otkriti prilikom površnog pregleda vozila. Zbog toga je uvijek dobra odluka povesti sa sobom na probnu vožnju nikog tko se razumije u aute, a i odvesti vozilo na pregled kod mehaničara prije nego ga kupite.

Mišljenje stručnjaka otkrit će vam koliko će biti još potrebno ulaganja kako bi vaš novi auto postao pouzdan i komforan, a prije potpisivanja bilo kakvih papira svakako provjerite njegove esencijalne dijelove, koje će biti teško dovesti u red ako već u startu ne funkcioniraju kako treba.

Motor i osovina moraju biti u dobrom stanju

Ono najvažnije pri kupovini rabljenog automobila svakako je stanje njegovog motora. Naime, radi se o kompleksnoj mašini koja energiju dobivenu iz goriva prebacuje u pokretačku silu vaših kotača. Motor je robustan dio automobila koji mora biti u stanju izdržati svakakva opterećenja, a sastoji se od brojnih dijelova od koji važnu ulogu igraju klizni ležajevi, zaduženi za glatku i kontinuiranu rotaciju bez velikih sila trenja.

Izvor fotografije: Joshua Aragon Unsplash

Motor je najskuplji dio automobila i ako ne radi kako treba obično je bolja ideja riješiti se vozila i kupiti novo, umjesto popravljanja kvara. Što je motor prošao veću kilometražu, to je manje godina vožnje pred vama pa to svakako treba uzeti u obzir. Neki “maheri” u stanju su skinuti prijeđenu kilometražu koju elektronika prikazuje, zbog čega je važno odvesti vozilo mehaničaru koji će na temelju svog iskustva otkriti kakvo je stvarno stanje motora.

Osim motora, važno je da su u dobrom stanju i osovine, od kojih važnu ulogu igra kruta stražnja osovina kod automobila s klasičnim pogonom. Radi se o dijelovima koji povezuju kotače i oštećenja mogu ugroziti vašu sigurnost, što se prilično lako može otkriti ako stručnjak pregleda vaš automobil odozdola.

Važno je i stanje mjenjača, ovjesa i upravljača

Dijelovi automobila na koje trebate obratiti pažnju prilikom vožnje svakako su i oni povezani s mijenjanjem brzina. Naime, mjenjačka kutija koja pokazuje slabosti može od vas tražiti veliku ulaganja kako biste je popravili, zbog čega je glatko mijenjanje brzina ono što je poželjeno dok birate svoje novo vozilo.

Mjenjačka kutija kompleksan je dio koji osigurava prijenos različitih stupnjeva brzine na kotače, kod čega također važnu ulogu igraju ležajevi, a mehaničar može učiniti da ti ležajevi besprijekorno funkcioniraju koristeći maziva, popust masti koju ćete pronaći na linku https://www.tuli.hr/lezajevi/mast-za-podmazivanje-lezajeva.

Izvor fotografije: Valdemars Magone Unsplash

Bilo kakvi zvukovi pri promjenama brzina ili gubitak snage automobila pokazuju da nešto ne štima, a za vozačko iskustvo nije dobro ni ako se na mjenjaču teško mijenjaju brzine ili nije jednostavno pogoditi pravo mjesto povlačenjem ručice.

Upravljač je još jedan dio automobila koji mora dobro raditi, jer njegovo dovođenje u red može biti prava muka. U kakvom je stanju otkrit će test vožnja u kojoj svakako pokušajte oštro zakretati automobil u oba smjera, da vidite koliki luk uopće može postići. Problemi sa servom također su nešto što ne želite dok kupujete vozilo.

Test vožnja može vam otkriti i probleme s ovjesom, ali još bolji će uvid u situaciju imati automehaničar, prilikom pregleda s donje strane. Neka oštećenja u ovom dijelu vozila mogu biti lako popravljiva i jeftina, ali kvar može biti i skupocjen pa obratite posebnu pažnju u mehanizam zadužen za bočno kretanje vaših kotača.

Za kraj, moramo spomenuti i elektroniku, kao dio automobila koji može biti iznimno frustrirajući ako ne radi kako treba. Što je najgore, može se lako dogoditi da elektronički dijelovi funkcioniraju kako treba na test vožnji, a zatim postanu problematični nakon što već kupite vozilo. 

Zato je najbolja odluka raspitati se koje marke automobila su poznate po problemima s elektronikom i izbjegavati ih. Tako ćete biti sigurni da svi ključni dijelovi vozila rade kako treba, što je nužno ako želite raspolagati rabljenim vozilom koje vas neće razočarati.

Pogledajte i ovo: