You are here: Home » Ishrana & zdravlje » Često mokrenje kod muškaraca – uzrok i tretman

Često mokrenje kod muškaraca – uzrok i tretman

Bolno, otežano ili učestalo mokrenje česta je tegoba koja se javlja kod muškaraca, a posebno u starijem dobu, od pedesete godine života i nadalje. Nije isključeno da od ovog problema mogu patiti i mlađi muškarci.

Najčešći uzročnig ovog problema je benigno odnosno dobroćudno uvećanje prostate, to jest benigna hiperplazija prostate,a ono što se dešava jeste prevelik rast ćelija prostate zbog kog dolazi i do njenog uvećanja. Drugi uzrok je upala prostate, prostatitis.

Statistike i istraživanja kažu da je učestalost ovog problema u porastu srazmerno godinama života, u najvećem broju slučajeva, javlja se od pete decenije pa naviše, no nekada se javlja i ranije, o čemu ćemo govoriti u nastavku.

Rizičnom grupom za oboljevanje od ovih tegoba smatraju se muškarci stariji od četrdeset godina, dok je prisutnost ovog problema zabeležena u čak osamdeset odsto pacijenata koji su u sedmoj deceniji života.

Benigna hiperplazija prostate – Najčešći uzrok čestog mokrenja

Šta se dešava kada dođe do uvećanje prostate i zašto ovaj problem dovodi do tegoba vezanih za mokrenje?

Povećanje prostate izaziva sužavanje mokraćnog kanala, što izaziva i nastanak daljih problema.

Neki od prvih simptoma koji ukazuju da se možda radi o uvećanoj prostati su odloženo, te usporeno mokrenje, zatim nemogućnost potpunog pražnjenja bešike, pa onda i učestalo noćno, ali i dnevno mokrenje. Često je mokrenje praćeno bolom.

U početku ovi simptomi ne moraju biti tako alarmantni, no, ukoliko se ne tretiraju, dolazi do njihovog napredovanja i pojačavanja, te i sama situacija postaje neugodnija i može u velikoj meri da utiče na kvalitet života muškarca.

Nije sasvim jasno zašto do ovakvih promena dolazi, ali se pretpostavlja da hormonske promene koje se dešavaju tokom starenja izazivaju benigno uvećavanje prostate, te dovode i do problema sa mokrenjem, kao sekundarnog.

Osim ovog fiziološkog uzroka vezanog za starenje, smatra se i da dodatni faktori mogu da budu okidač za nastanak ili da mu doprinesu i ubrzaju proces.

Takvi faktori se pre sve odnose na neadekvatnu brigu o zdravlju i način života koji je štetan; nedovoljna telesna rekreacija, loša i nekvalitetna ishrana, pušenje, alkohol i tako dalje, sve su dodatni faktori koji negativno utiču na pomenute promene, što je slučaj i kada se radi o drugim tegobama.

Utvrđeno je da ovakvi faktori ubrzavaju starenje organizma, a tu bismo mogli dodati i oboljenja kao što su visok krvni pritisak, te dijabetes, koji često dolaze združeno.

Kako se uvećanje prostate povezuje sa procesom starenja organizma, tako se i faktori koji ovaj proces ubrzavaju mogu dovesti u vezu sa ovom tegobom.

Benigna hiperplazija prostate je degenerativni proces, no može se reagovati i na njega delovati, ta usporiti ili čak zaustaviti.

Uvećanje prostate je, kako smo rekli, često problem u starijoj muškoj populaciji i smatra se da nakon šezdesete godine života skoro svaki drugi muškarac pati od ovog problema. Međutim, i kod mladih osoba može da dođe do ovog problema.

Zbog čega dolazi do proširenja prostate kod mlađih muškaraca i kako ovom problemu pristupiti?

Proširena prostata kod mladih muškaraca i tegobe vezane za mokrenje

Povećanje odnosno proširenje prostate je patološki problem vezan za genitourinarni sistem kod muškaraca. Kada do ovoga dođe, prostata je natečena i upaljena. Proširena prostata dalje vrši pritisak na uretru, što za posledicu ima smanjen i limitiran protok urina.

Kako smo pomenuli, obično se to dešava kod starijih osoba, a retka je pojava u starosnoj grupi muškaraca između dvadeset i četrdesete godine života, mada se ipak događa.

Kada se desi da se mlad pacijent javi sa problemom uvećane prostate, takva situacija možeizazvati veliku brigu, s obzirom da je pojava retka, te se može posumnjati na neki ozbiljniji zdravstveni problem.

Svakako najopasnije oboljenje i ono od kog se najviše strepi jeste rak prostate. Uvećana prostata jeste rizik za nastanak ovog ozbiljnog oboljenja, a smatra se da se svi muškarci rizična grupa kada govorimo o problemima sa prostatom generalno.

Ipak, ohrabrujuć je podatak da i u populaciji koja je starija od pedeset godina i ima problem sa uvećanom prostatom lečenje zahteva tek polovina muškaraca koji imaju simptome. Kada govorimo o karcinomu prostate, važno je napomenuti da i ovde rizik raste srazmerno godinama starosti.

Do raka prostate može doći i potpuno asimptomatski, odnosno bez ikakvih znakova koji na njega upućuju, sve do laboratorijskih analiza.

Većina muškaraca neće razviti ozbiljnije probleme vezane za zdravlje prostate, a ako se to ipak desi, proces lečenja nije lak.

Ipak, preporučuju se i razni prirodni preparati koji mogu pomoći u tretiranju problema uvećane prostate, o čemu ćemo govoriti. Ono što je uvek preporučljivo jeste adekvatna prevencija.

Ona uopšteno predstavlja održavanje zdravih životnih navika i kvalitetnu ishranu koja u svom planu sadrži dosta svežeg voća i povrća.

Uvećanje prostate kod mladih i rizik za nastanak karcinoma

Kada govorimo o postavljanju dijagnoze karcinoma prostate kod mladih ljudi, obično se u kliničkoj slici javljaju promene u limfnim čvorovima u preponskom predelu, zatim neobjašnjivi zamor, iznenadno gubljenje težine, groznice uz noćno znojenje, a bez nekog direktno poznatog uzroka.

Ipak, najčešći simptom i kod ovog teškog oboljenja jeste upravo problem vezan za mokrenje.

Izuzetno je važno da se reaguje na vreme i da se karcinom otkrije u ranoj fazi, ukoliko je u pitanju takav scenario. U tom slučaju prognoze za izlečenje su obećavajuće. Pri pojavi prvih simptoma, preporučuje se savetovanje sa lekarom.

Naravno, nije svako učestalo ili otežano mokrenje simptom opasne bolesti, ali se svakako preporučuje da se sumnje otklone na vreme.

Može da se radi samo o proširenoj prostati, koja se može javiti i kod mlađih muškaraca, ali ređe. Od ključnog je značaja da se stanje utvrdi te da se bilo kakav nastali problem na vreme prepozna, postavi njegova dijagnoza, te da se adekvatno tretira.

Svaki problem jeste rizik za nastanak ozbiljnijeg i zato je brzo i efikasno reagovanje ključ zdravlja, kao i u drugim slučajevima.

Kada je reč o proširenju prostate kod mladog čoveka, ovaj problem se često ne ispoljava sasvim jasno.

Ipak, progres problema, koji može trajati i od nekoliko meseci, pa i do više godina, dovodi i do pogoršavanja simptoma, koji se vremenom manifestuju jasnije te i direktnije upućuju na to da se radi o proširenju prostate.

Koji su to najuobičajeniji simptomi koji ukazuju na uvečanje prostate kod mladog čoveka?

Simptomi uvećane prostate kod mlađih muškaraca

Navodimo uobičajene simptomekoji mogu da ukažu na to da mlada osoba pati od problema uvećane prostate, ali nisu ograničeni na mladu populaciju. Ono što se najčešće dešava jeste da dolazi do otežanog mokrenja.

Naime, muškarac koji ima problem sa uvećanom prostatom pri mokrenju ima slabiji mlaz urina, praćen osećajem da nikada ne dolazi do potpunog izlučivanja, te ostaje osećaj da bešika nije sasvim ispražnjena.

Kada muškarac ima problem sa uvećanom prostatom dolazi do česte potrebe da se odlazi u toalet, ali bešika kao da nikada nije sasvim ispražnjena. Ovaj problem može biti izuzetno nelagodan i frustrirajuć.

Sledeći čest simptom uvećane prostate je otežan početak mokrenja i on je dosta zastupljen među mlađim muškarcima. Dešava se to da je potrebno više vremena nego obično kako bi mokraća potekla.

Noćno mokrenje je neugodan simptom brojnih zdravstvenih problema i to i među ženskom i među muškom populacijom, a izuzetno je karakteristično za probleme vezane za prostatu kod mladih muškaraca.

Kod nekih osoba, mokrenje jednom u toku noći, pri čemu se osoba budi da bi otišla u toalet i olakšala se, sasvim je normalno. Međutim, ukoliko se to dešava prečesto, nešto nije u redu.

Ukoliko do noćnog mokrenja dolazi i do više od četiri puta, a u pitanju je mlada muška osoba, vrlo je verovatno da se radi o problemu proširene prostate. Takođe je dosta karakteristično i to da sam nagon za mokrenjem bude gotovo neizdrživ.

Dešava se da dolazi i do takozvanog mokraćnog driblinga, što znači da osoba nevoljno ispusti malu količinu urina na donji veš.

Nagon za mokrenjem može da bude toliko snažan da do propuštanja urina dolazi pre nego što je osoba uspela da stigne do toaleta.

Dakle, mokrenje je izuetno učestalo, odnosno nagon za mokrenjem je čest i jak, pa zato pojedinac veoma često odlazi u toalet. Dolazi do nemogućnosti kontrole hitnosti mokrenja, usled čega se dešavaju nezgode poput nemogućnosti da se urin zadrži.

Još jedan simptom uvećane prostate kod mladih muškaraca je poremećaj urina. Poremećaj urina izaziva izrazito otežano mokrenje, koje iziskuje veliki napor, tako da i sam proces mokrenja postaje veoma bolan.

Bol prilikom mokrenja je i inače jedan od najčešćih propratnih simptoma uvećane prostate i može da bude izuzetno neugodan.

Ukoliko je došlo do progresivnog uvećanja, može da dođe i do pojave gnoja u urinu. Takva situacija je apsolutna potvrda da osoba bolujeod uvećanja prostate i, naravno, zahteva lekarsku intervenciju.

Hematurija je još jedan od mogućih simptoma uvećane prostate, a odnosi se na prisustvo krvi u urinu.

Lečenje benigne hiperplazije

U terapiji benigne hiperplazije mogu se koristiti dve vrste lekova. To su alfa-adrenergični antagonisti koji opuštaju mišiće prostate i mokraćne bešike, te olakšavaju protok mokraće, čime se mokrenje vraća u normalu. To su terazosin, doksazosin, tamsulozin i alfuzosin.

U mnogim slučajevima nije potrebna terapija, ali umereni i teži pacijenti zahtevaju lečenje.

Druga grupa lekova su inhibitori alfa-reduktazekoji deluju na hormone. U nekim slučajevima se koristi i kombinovana terapija.

Prostatitis ili upala prostate

Upala prostate je još jedan razlog zbog kojeg dolazi do učestalog mokrenja kod muškaraca. Prostatitis ili upala prostate je oboljenje koje je dosta često i od kog oko deset dopetnaest posto muške populacije pati bar jednom u toku života.

Ovaj problem se može javiti i među mlađom i među starijom muškom populacijim.

Zapaljenski proces prostate je nešto što se dešava kao odgovor organizma na neke štetne agense. Takvi agensi mogu da budu biološki, kao što su virusi, bakterije i gljivice, a mogu da budu mehanički ili fizički.

Najčešći uzročnik prostatitisa, te samim tim i teškoća vezanih za mokrenje, jesu upravo biološki agensi.

Kako dolazi do upale prostate? Uglavnom se dešava da je prostatitis lakše razviti kada pacijent već ima neku urinarnu infekciju.

Do toga može doći i iz mehaničkih razloga, kao što je postavljanje katetera u mokraćnu cev, ali i neki fizički uzroci su odgovorni za nastanak ovog problema. Velika fizička aktivnost i napor, kao što je intenzivno pešačenje, ali i preterano intenzivna intimna aktivnost, te vožnja bicikla, dovode do prekomerne prokrvljenosti prostate, pa i upale.

Osim toga, aktivnosti poput analnog odnosa i jahanja mogu da izazovu upalu prostate. Konzumacija alkohola je i ovde jedan od faktora koji može da ugrozi zdravlje, u ovom slučaju prostate.

Uzdržavanje od mokrenja nikada nije preporučljivo, o kome god da se radi, a povezano je i sa nastankom zapaljenja prostate. Stres je još jedan od opakih uzročnika, kao i dugo sedenje, te neodovoljna izložensot suncu.

Prostatitis može da bude akutni i hroničan. Nekada je prostatitis bio karakterističan za starije muškarce, no danas, verovatno kao posledica modernog načina života, od njega oboljevaju i mlađi. Akutni prostatitis počinje naglom visokom temperaturom, opštom slabošću, jakim bolom koji znatno otežava ili onemogućuje kreatnje.

Mokrenje je isprekidano, najčešće bolno, a nagon je učestao i snažan, pri čemu se ne izbacuje velika količina urina.

Učestalo mokrenje u toku noći, pa i bolni iscedak, te bolovi u leđima i stomaku takođe su prisutni. Kada se akutna upala ne leči, može dosta brzo da postane hronična upala.

Ovo znači da upala traje dugo, pri mokrenju se javlja peckanje, učestale su mokraćne infekcije, može doći do impotencije, bolova, iscedaka, uopšteno tegoba vezanih za mokrenje.

Prostatitis može da bude i nebakterijski, slične slike kao i hroničan, bez jasnog uzroka.

Lečenje prostatitisa

Lečenje prostatitisa traje najmanje mesec dana, a za dijagnozu je obavezna urinokultura. Prepisuju se lekovi protiv bolova, kao i antibiotici, ako je reč o bakterijskoj infekciji.

Važno je odmarati, mirovati i kontrolisati telesnu temperaturu.

Lečenje se mora sporovesti po propisu, kao ne bi od akutne upale došlo do hronične. Lečenje akutne upale obično traje između četiri i osam nedelja.

Prirodni lekovi protiv čestog mokrenja kod muškaraca

Ukoliko u pitanju nije ozbiljna klinička slika i ako su otklonjene sumnje na bilo kakav teži problem, niz prirodnih preparata može da olakša problem učestalog mokrenja, a koji se najčešće javlja kao simptom navedenih tegoba.

Neki od takvih preparata su i naučno potvrđeni kao delotvorni protiv problema učestalog i otežanog mokrenja. Na prvom mestu je to kopriva, odnosno čaj od koprive koji deluje kao pročistač i dobar je i za preventivu.

Peršun se smatra izvrsnim prirodnim preparatom koji jača mišiće prostate i ublažva simptome prostatitisa, uključujući često mokrenje. Koristi se i kao čaj i kao začin u ishrani.

Seme bundeve se takođe smatra delotvornim prirodnim lekom protiv prostatitisa, a preporučuje se 50 gr dnevno, i u kombinaciji sa medom. Preporučuje se i ulje od bundeve.

Rtanjski čaj je poznat po antipupalnom delovanju, te ako takav odličan i za ublažavanje simptoma čestog mokrenja koje nastaje kao posledica upale ili uvećanja prostate.

Osušeni cvetovi nevena, polen i čaj od male mlečike su još neki od prirodnih lekova koji ublažavaju neugodan problem čestog mokrenja. Mala mlečika se koristi i u tretmanima karcinoma prostate.

Pogledajte i ovo: