You are here: Home » Saveti » 60 Veština Koje Svaki Čovek Treba Da Zna

60 Veština Koje Svaki Čovek Treba Da Zna

Veštine su ključni alat koji svaki čovek koristi u svojom svakodnevnom životu. Bez obzira da li je reč o fizičkim, praktičnim, komunikacijskim, profesionalnim, veštinama ličnog razvoja ili veštinama preživljavanja – svaka od njih ima nezamenljivu ulogu.

Posedovanje širokog spektra veština omogućava nam da se bolje snalazimo u različitim situacijama, da se osećamo sigurnijim i sposobnijim. Takođe, razvoj veština je ključni deo ličnog razvoja, omogućavajući nam stalno učenje i prilagođavanje novim izazovima.

TOP 60 veština koje svaki čovek treba da zna:

Osnovne veštine preživljavanja:

Osnove prve pomoći
Poznavanje osnova prve pomoći može biti ključno u spašavanju života pre dolaska profesionalne medicinske pomoći. Ova veština obuhvata postupke kao što su reanimacija (CPR), zbrinjavanje rana i opekotina, kao i pravilno postupanje u slučaju gušenja. Važno je znati kako stabilizovati osobu u nezgodi dok ne stigne hitna pomoć, što može značajno povećati šanse za oporavak.

Korišćenje vatrogasnog aparata
Korišćenje vatrogasnog aparata je vitalna veština u situacijama kada je potrebno brzo reagovati na početni požar. Važno je poznavati vrste aparata i njihovu namenu za različite klase požara. Veština uključuje i proveru ispravnosti aparata, kao i tehniku pravilnog rukovanja kako bi se efikasno ugasila vatra, smanjujući rizik od širenja i većih oštećenja.

Osnove samoodbrane
Samoodbrana podrazumeva sposobnost zaštite od fizičkog napada bez upotrebe oružja. Ova veština obuhvata razumevanje osnovnih tehnika odbrane, kao što su blokiranje napada, izvođenje kontranapada, i upotreba taktike deeskalacije. Samoodbrana takođe podstiče samopouzdanje i fizičku spremnost, što može biti korisno u različitim opasnim situacijama.

Signalizacija za pomoć u hitnim situacijama
Efikasna signalizacija u hitnim situacijama može biti ključna za brzo lociranje i spasavanje. Veština uključuje korišćenje vizuelnih i zvučnih signala, kao što su zviždaljke, ogledala za signalizaciju, ili čak i jednostavno pravljenje dimnih signala. Poznavanje kako i kada koristiti ove alate može ubrzati spasilačke operacije i povećati šanse za preživljavanje.

Izgradnja privremenog skloništa
Izgradnja privremenog skloništa je ključna u situacijama preživljavanja u divljini. Ova veština obuhvata izbor pravog mesta, kao i korišćenje prirodnih materijala ili nosača za stvaranje zaštite od elemenata. Sklonište može pružiti neophodnu toplotu, suvoću i sigurnost tokom nepovoljnih vremenskih uslova ili noći.

Domaćinstvo i popravke:

Osnovne popravke u kući (zamena slavine, popravka curka vode)
Sposobnost obavljanja osnovnih popravki u kući, poput zamene slavine ili popravke curka vode, može uštedeti novac i vreme. Ove veštine uključuju razumevanje vodovodnog sistema, kao i pravilno korišćenje alata kao što su ključevi i odvijači. Osim toga, sposobnost da se problemi reše samostalno smanjuje zavisnost od stručnih službi.

Promena sijalica
Promena sijalica je osnovna, ali esencijalna veština za održavanje domaćinstva. Uključuje bezbedno uklanjanje stare sijalice i instaliranje nove, uzimajući u obzir pravi tip i jačinu sijalice. Ova veština osigurava da vaš dom ostane svetao i funkcionalan, kao i da se održava energetska efikasnost.

Popravka nameštaja
Veština popravke nameštaja može obuhvatati lepljenje razdvojenih delova, zatezanje labavih vijaka i zamenu oštećenih delova. Ovo znanje ne samo da produžava životni vek nameštaja, već i poboljšava estetiku i funkcionalnost vašeg domaćinstva. Osim toga, popravka nameštaja je korisna za smanjenje troškova i otpada.

Osnove električnih popravki (zamena osigurača, prekidača)
Znanje osnova električnih popravki, poput zamene osigurača ili prekidača, ključno je za bezbedno održavanje domaćinstva. Veštine uključuju razumevanje kako električni sistemi funkcionišu, kao i mere predostrožnosti koje sprečavaju električne šokove ili požare. Ove veštine mogu značajno doprineti sigurnosti i efikasnosti vašeg doma.

Osnove vodovodnih popravki
Osnove vodovodnih popravki, kao što su zamena delova toaleta ili popravka curenja, su veštine koje svaki domaćin treba da zna. Ove veštine omogućavaju brzo rešavanje čestih problema koji mogu uzrokovati veće štete ako se ne adresiraju na vreme. Takođe, ove veštine doprinose očuvanju vode i smanjenju troškova za vodu.

Automobili i mehanika:

Promena ulja u automobilu
Redovna zamena ulja je ključna za održavanje motora automobila i može značajno uticati na njegovu dugovečnost i efikasnost. Veština uključuje podizanje vozila, ispuštanje starog ulja, zamenu uljnog filtera, i dodavanje novog ulja. Ova rutinska popravka ne samo da poboljšava performanse i efikasnost goriva, već i smanjuje rizik od skupih kvarova.

Zamena guma
Zamena guma je osnovna veština koja je neophodna za bezbednost tokom vožnje. Ova veština uključuje upotrebu dizalice za podizanje vozila, uklanjanje starih guma i postavljanje novih ili rezervnih guma. Veština je posebno korisna u hitnim situacijama, kao što je probušena guma na putu.

Osnovni pregled i održavanje vozila
Osnovni pregled i održavanje vozila uključuje proveru nivoa tečnosti, pritisak u gumama, stanje kočnica, svetla, i druge ključne komponente. Ova veština pomaže u identifikaciji potencijalnih problema pre nego što postanu ozbiljniji, čime se štedi novac i povećava bezbednost na putu.

Zamena akumulatora
Zamena akumulatora je važna veština koja osigurava da vaš automobil ima pouzdan izvor energije. Veština uključuje sigurno odvajanje starih akumulatora, provjeru i čišćenje kontakata, i instaliranje novog akumulatora. Pravilna zamena akumulatora pomaže u sprečavanju problema sa pokretanjem vozila i električnim sistemima.

Zamena kočionih pločica
Kočnice su ključne za sigurnost vozila, a zamena kočionih pločica je rutinska popravka koja osigurava efikasno usporavanje i zaustavljanje. Veština obuhvata uklanjanje točka, stare kočione pločice, i postavljanje novih, kao i provjeru kočionog sistema. Održavanje kočnica u dobrom stanju je neophodno za sigurnu vožnju.

Tehnološke veštine:

Osnovno korišćenje računara
Znanje osnovnog korišćenja računara je neophodno u savremenom svetu, omogućavajući pristup informacijama, digitalnim uslugama, i komunikaciji. Ova veština uključuje upotrebu operativnih sistema, osnovnih programa za obradu teksta, tabelarnih kalkulacija, i interneta.

Upotreba interneta i pretraživača
Veština korišćenja interneta i pretraživača omogućava efikasno pronalaženje informacija, korišćenje online usluga, i učestvovanje u digitalnoj ekonomiji. Ova veština uključuje razumevanje kako da efikasno koristite pretraživače, ocenite pouzdanost izvora, i sačuvate svoju privatnost online.

Osnove korišćenja pametnih telefona
Pametni telefoni su postali centralni deo modernog života, služeći kao alat za komunikaciju, zabavu, i pristup informacijama. Ova veština obuhvata korišćenje aplikacija, postavki, i sigurnosnih funkcija koje omogućavaju maksimalnu korist od uređaja.

Osnovna pismenost u vezi sa društvenim mrežama
Društvene mreže su ključni alat za komunikaciju i umrežavanje. Veština obuhvata kreiranje i upravljanje profilima, razumevanje etikete na društvenim mrežama, i korišćenje platformi za profesionalni razvoj, kao što su LinkedIn.

Osnove cyber sigurnosti
Cyber sigurnost je sve važnija u zaštiti ličnih i profesionalnih podataka. Ova veština uključuje razumevanje osnovnih principa sigurnosti, kao što su upotreba jakih lozinki, razumevanje phishing napada, i zaštita mreža. Veštine u cyber sigurnosti su ključne za zaštitu od digitalnih pretnji i očuvanje privatnosti online.

60 Veština Koje Svaki Čovek Treba Da Zna

Komunikacijske veštine:

 1. Efikasno verbalno komuniciranje: Ova veština uključuje jasno izražavanje misli, ideja i potreba kroz govor. Bitno je koristiti razumljiv jezik i ton koji odgovara kontekstu razgovora, bilo da je to formalni sastanak ili neformalni razgovor.
 2. Aktivno slušanje: Ne podrazumeva samo čuti što druga osoba govori, već i pokazivanje razumevanja i empatije. Aktivno slušanje zahteva punu pažnju na sagovornika, izbegavanje prekidanja i postavljanje pitanja za pojašnjenje ili dodatne informacije.
 3. Pisanje profesionalnih emailova: Ova veština obuhvata formulisanje jasnih i konciznih email poruka koje odražavaju profesionalnost. Važno je paziti na ton, gramatiku, i strukturu poruke, te uključiti sve relevantne informacije.
 4. Osnove pregovaranja: Ovde se razvija sposobnost postizanja dogovora koji je povoljan za sve strane. Uključuje razumevanje interesa drugih strana, korišćenje taktika za ubedivanje i kompromis.
 5. Upravljanje sukobima: Veština upravljanja sukobima podrazumeva identifikovanje izvora nesuglasica, primenu strategija za njihovo mirno rešavanje, i održavanje profesionalnih odnosa i nakon sukoba.

Finansijske veštine:

 1. Osnove budžetiranja: Ova veština podrazumeva planiranje prihoda i rashoda kako bi se optimizovala finansijska stabilnost. Uči kako da se postavi realističan budžet koji omogućava štednju i izbegavanje dugova.
 2. Upravljanje ličnim finansijama: Odnosi se na praćenje i upravljanje svim aspektima ličnih finansija, od štednje do trošenja, kako bi se osigurala dugoročna finansijska sigurnost.
 3. Osnove investiranja: Upoznavanje sa osnovnim principima investiranja, uključujući razumevanje različitih vrsta investicija (dionice, obveznice, nekretnine) i osnovnih strategija za minimiziranje rizika.
 4. Planiranje penzije: Razvijanje plana za štednju i investiranje koji će omogućiti finansijsku nezavisnost u penziji. Uključuje procenu budućih potreba i izradu strategije štednje.
 5. Osnove poreza: Razumevanje kako porezi funkcionišu, uključujući izračunavanje obaveza i upoznavanje sa poreznim olakšicama i obavezama.

Kulinarske veštine:

 1. Priprema osnovnih obroka: Učenje kako kombinovati sastojke za stvaranje jednostavnih, zdravih obroka. Fokus je na razvijanju osnovnih kulinarskih tehnika i upotrebi svježih sastojaka.
 2. Korišćenje noževa i osnovne tehnike sečenja: Ova veština podrazumeva pravilno rukovanje kuhinjskim noževima i usvajanje različitih tehnika sečenja (kockanje, seckanje, julienne) koje olakšavaju pripremu hrane.
 3. Pečenje mesa i povrća: Ovladavanje tehnikama pečenja koje ističu najbolje ukuse mesa i povrća. Uključuje pravilno temperiranje i vreme pečenja za optimalne rezultate.
 4. Priprema i serviranje jela: Naučiti kako pravilno servirati jelo ne samo da poboljšava njegov izgled već i poboljšava iskustvo obroka. Ovo uključuje aranžiranje jela na tanjiru i kombinovanje tekstura i boja.
 5. Korišćenje različitih kuhinjskih aparata: Upoznavanje sa različitim aparatom kao što su mikseri, procesori hrane, sporokuvaci, i kako ih najbolje iskoristiti u pripremi jela.

Veštine samoorganizacije:

 1. Postavljanje ciljeva: Definisanje jasnih i mjerljivih ciljeva koji motivišu i daju smernice za lični i profesionalni razvoj.
 2. Upravljanje vremenom: Razvijanje sposobnosti efikasnog raspoređivanja vremena kako bi se maksimalno iskoristile dostupne resurse i ostvarili ciljevi.
 3. Prioritizacija zadataka: Naučiti kako odrediti koji zadaci zahtevaju hitnu pažnju, a koji mogu čekati, što je ključno za efikasnost.
 4. Samodisciplina: Razvijanje unutrašnje snage za dosledno sprovođenje zadataka prema postavljenim pravilima i ciljevima, bez ometanja.
 5. Osnove mindfulness-a i relaksacije: Usvajanje tehnika koje pomažu u smanjenju stresa, poboljšanju koncentracije i promovisanju mentalnog zdravlja.

Veštine zdravog života:

 1. Osnove nutricionizma: Razumevanje osnovnih principa ishrane je ključno za održavanje zdravog načina života. Nutricionizam obuhvata poznavanje hranljivih materija, njihovog uticaja na telo, i kako pravilna ishrana može pomoći u prevenciji bolesti. Učenje o balansiranju makronutrijenata i važnosti mikronutrijenata esencijalno je za kreiranje ishrane koja podržava sve funkcije tela.
 2. Vežbanje i održavanje fizičke kondicije: Redovno vežbanje je neophodno za održavanje fizičkog zdravlja i dobrobiti. Ova veština uključuje izbor pravilnih vežbi koje odgovaraju individualnim potrebama, postavljanje realnih ciljeva za fizičku aktivnost, i razumevanje kako različiti tipovi vežbi utiču na telo.
 3. Tehnike meditacije i smanjenja stresa: Meditacija je moćna tehnika za smanjenje stresa i unapređenje mentalnog zdravlja. Učenje različitih tehnika meditacije, poput vođene meditacije ili mindfulnessa, može pomoći u razvoju veština upravljanja stresom i poboljšanju opšteg emocionalnog stanja.
 4. Osnove mentalnog zdravlja: Razumevanje osnovnih aspekata mentalnog zdravlja, uključujući znake i simptome mentalnih poremećaja, strategije samopomoći, i važnost traženja stručne pomoći, ključno je za održavanje mentalnog blagostanja.
 5. Prevencija zloupotrebe supstanci: Edukacija o štetnim efektima zloupotrebe alkohola, droga, i drugih supstanci važna je za razvijanje zdravih životnih navika. Ova veština obuhvata prepoznavanje rizika, razumevanje uzroka zavisnosti, i strategije prevencije.

Otvoreni prostori i priroda:

 1. Osnove kampovanja: Učenje osnovnih veština kampovanja, uključujući postavljanje šatora, pravilno korišćenje kamp opreme i upravljanje logističkim izazovima u prirodi. Ove veštine omogućavaju uživanje u prirodi uz očuvanje bezbednosti i komfora.
 2. Osnove ribolova: Ribolov je ne samo rekreacija već i veština koja zahteva poznavanje različitih tehnika lova ribe, korišćenje odgovarajuće opreme i razumevanje ponašanja riba u različitim vodama.
 3. Osnove planinarenja: Planinarenje podrazumeva fizičku pripremljenost i poznavanje tehnika kretanja po različitim terenima. Ova veština uključuje i pripremu za hitne situacije, navigaciju terenom i osnovne tehnike preživljavanja u divljini.
 4. Orientacija pomoću mape i kompasa: Veština korišćenja mape i kompasa esencijalna je za sigurnu navigaciju kroz nepoznate ili divlje prostore. Učenje kako čitati mapu i koristiti kompas za orijentaciju može biti ključno u situacijama kada su moderni navigacioni alati nedostupni.
 5. Prepoznavanje osnovnih biljaka i životinja: Poznavanje lokalne flore i faune može obogatiti iskustvo u prirodi i pomoći u identifikaciji jestivih ili lekovitih biljaka, kao i u razumevanju ponašanja različitih životinjskih vrsta.

Ručne veštine:

 1. Korišćenje osnovnih alata (čekić, šrafciger, klešta): Ovladavanje osnovnim alatima omogućava izvođenje jednostavnih popravki i projekata u domaćinstvu. Veština uključuje pravilno rukovanje alatima i razumevanje njihove primene u različitim kontekstima.
 2. Drvenarija i izrada malih projekata: Drvenarija uključuje teh nike rezanja, oblikovanja i spajanja drveta za izradu korisnih ili dekorativnih predmeta. Razvijanje ove veštine može voditi izradi namještaja, igračaka ili kućnih dekoracija.
 3. Osnove zavarivanja: Zavarivanje je proces spajanja metala korišćenjem toplote i može se koristiti za popravke ili izradu metalnih konstrukcija. Ova veština zahteva razumevanje različitih tehnik zavarivanja i pravilno rukovanje zavarivačkom opremom.
 4. Pletenje ili šivenje osnovnih popravaka: Ovladavanje osnovnim tehnikama pletenja ili šivenja može pomoći u izradi ili popravci odeće, kao i u stvaranju unikatnih tekstilnih proizvoda za domaćinstvo.
 5. Osnove slikanja i dekoracije: Učenje tehnika slikanja i dekoracije može transformisati i obogatiti prostor. Ova veština obuhvata različite metode slikanja, primenu boja i kreiranje dekorativnih završnica na različitim površinama.

Veštine u vanrednim situacijama:

 1. Evakuacija u slučaju požara ili prirodnih katastrofa: Poznavanje procedura evakuacije i bezbednosnih mera u slučaju požara ili prirodnih katastrofa može spašavati živote. Veština obuhvata planiranje evakuacionih ruta, korišćenje sigurnosnih izlaza i održavanje mirnoće u kriznim situacijama.
 2. Osnove upravljanja u kriznim situacijama: Efikasno upravljanje u kriznim situacijama zahteva sposobnost brze procene situacije, donošenje odluka pod pritiskom i koordinaciju sa hitnim službama.
 3. Osnove spašavanja u vodi: Ova veština obuhvata tehnike spasavanja osoba iz vodenih sredina, kao što su bazeni, jezera ili mora. Uključuje plivačke tehnike, prvu pomoć za davljenje i upotrebu spasilačke opreme.
 4. Korišćenje opreme za prvu pomoć: Sposobnost pravilne upotrebe opreme za prvu pomoć ključna je za pružanje efikasne pomoći u hitnim situacijama. Ova veština uključuje poznavanje sadržaja prve pomoći, kao i tehnike njene primene.
 5. Psihološka prva pomoć: Pružanje psihološke podrške osobama koje su doživele traumu ili su u kriznoj situaciji. Veština obuhvata tehnike smirivanja, komunikacije i emocionalne podrške.

Zaključak

Nabrojane veštine čine osnovu koju bi svaki čovek trebao posedovati. Njihovo usvajanje i primena obogaćuje naš svakodnevni život, unapređuje naše interakcije s drugim ljudima i pomaže nam u razvoju profesionalnih i ličnih ciljeva.

Pogledajte i ovo: