You are here: Home » Lifestyle » Kako pravilno staviti kondom – evo uputstva!

Kako pravilno staviti kondom – evo uputstva!

Pre nego što vaš seksualni život postane aktivan, odnosno pre nego što doživite svoje prvo seksualno iskustvo, potrebno je da se upoznate sa jednim od glavnih i najvažnijih pravila, a to je da je siguran seks nešto što uvek treba da preferirate i na šta treba da obratite pažnju. Siguran seks, podrazumeva upotrebu kontracepcije koja je pouzdana i sigurna. Jedno od najpouzdanijih i najsigurnijih sredstava za kontracepciju je kondom. Zato, upotrebu kondoma treba da praktikujete prilikom svakog seksualnog odnosa, a posebno prilikom odnosa sa novom partnerkom.

Svrha upotrebe kondoma je višestruka. Na prvom mestu, kondom je čuvar vašeg, kao i partnerkinog zdravlja. Sa upotrebom kondoma, u velikoj meri se smanjuje, pa čak i u potpunosti eliminiše mogućnost prenošenja veneričnih, odnosno polnih bolesti. Uz to, kondom predstavlja i zaštitu od neželjene trudnoće.

Kako pravilno staviti kondom

Da bi kondom ispunio svrhu, potrebno je da znate pravilno da ga koristite. Pravilno korišćenje kondoma, počinje u trenutku njegovog izbora, a odnosi se i na pravilan način stavljanja, kao i korišćenja i skidanja.

Zato, odlučili smo da sa vama podelimo važne savete o tome kako da pravilno koristite kondom.

Kako pravilno izabrati kondom?

Prilikom izbora kondoma, važno je da znate da pored onih u univerzalnoj veličini, postoje i kondomi u S, M i L veličini. Veličina kondoma, treba da odgovara ne samo dužini, već i obimu penisa u erekciji. Ukoliko ne znate sa sigurnošću koja veličina kondoma lično vama odgovara, najbolje je da za početak izaberete M veličinu. Statistika je pokazala da je to veličina koja najčešće odgovara muškarcima. Ipak, 20 % muškaraca, koristi L veličinu kondoma, dok nešto veći procenat od toga, tačnije 30 % muškaraca koristi S veličinu kondoma.

Dakle, ukoliko vam M veličina kondoma ne odgovara, takav kondom zamenite onim u odgovarajućoj veličini.

Izabrati kondom u odgovarajućoj veličini je važno iz više razloga. Konkretno, ukoliko vam je kondom mali, odnosno tesan, to može smanjiti intezitet užitka tokom seksualnog odnosa, ali može takođe i uzrokovati pucanje kondoma u toku seksualnog odnosa. Sa druge strane, ukoliko vam je kondom veliki i ukoliko osećate da labavo obuhvata vaš penis, to može uzrokovati njegovo spadanje u toku seksualnog odnosa ili procuravanje sperme nakon ejakulacije.

Drugo pravilo kojeg je potrebno da se pridržavate prilikom odabira kondoma, jeste to da kondome kupujete isključivo u proverenim prodajnim objektima i to najbolje u apotekama. Pritom, prilikom kupovine, obavezno obratite pažnju na rok trajanja kondoma. Kondom koji kupite u neproverenom prodajnom objektu, odnosno negde gde do trenutka prodaje nije bio čuvan u odgovarajućim uslovima, može pući već i prilikom stavljanja, kao i prilikom seksualnog odnosa. Dakle, kondom nikako ne sme stajati na polici koja je direktno izložena jakoj sunčevoj svetlosti ili izvoru toplote. Visoka temperatura može isušiti kondom i izazvati krtost materijala od kojeg je napravljen, a to je lateks.
Kada ste naučili da napravite pravi izbor kondoma, vreme je da naučite i kako da ga pravilno stavite.

Kako pravilno staviti kondom?

Prvo pravilo za pravilno stavljanje kondoma, jeste da kondom uvek treba stavljati na penis koji je u erekciji i to pre nego što ste započeli genitalni kontakt, odnosno seksualni odnos.

Za početak, kondom pažljivo izvadite iz pakovanja, pazeći da ga ne okrenete naopako, naslonite ga na vrh penisa, tako da rezervoar za spermu, odnosno ispupčeni vrh kondoma bude odignut od vrha penisa (ne zategnut). Zatim, iz te pozicije, polako, pažljivo i simetrično, kondom jednostavno odmotavajte i na taj način navlačite preko penisa od vrha prema korenu. kada ste odmotali, odnosno navukli ceo kondom, nemojte ga naknadno zatezati niti povlačiti, jer za tim ne samo da nema potrebe, već to može i uticati na to da se onaj neophodni prazan prostor na vrhu kondoma izgubi i da vam ne ostane mesta za ejakulat, odnosno spermu.

Šta je još važno da znate u vezi sa pravilnom upotrebom kondoma?

Postoji još čitav niz korisnih saveta koje je potrebno da znate, a koji su vezani za pravilnu upotrebu kondoma. Konkretno, kondom nikako ne treba skidati pre ejakulacije, a potrebno ga je skinuti pre nego što ste izgubili erekciju. Pritom, poželjno je u toku seksualnog odnosa, povremeno proveriti da li kondom stoji kako treba i da li je ceo. Ukoliko je kondom pukao, odmah ga skinite i zamenite ga drugim kondomom.

Zatim, ukoliko iz bilo kog razloga odlučite da koristite lubrikant u toku seksualnog odnosa, obavezno koristite lubrikant na bazi vode. Lubrikanti na bazi ulja, mogu oštetiti lateks (materijal od kojeg je kondom napravljen) i izauvati pucanje kondoma.

Jedan kondom, nikako nemojte upotrebljavati više puta.

Skidanje kondoma, obavite tek nakon što ste prekinuli genitalni kontakt sa svojom partnerkom. Pritom, dok prekidate kontakt, obavezno pridržite početak kondoma, kako ne bi spao i tek kada je seksualni odnos u potpunosti završen, skinite ga obraćajući pažnju na to da ejakulat, odnosno sperma iz njega ne iscuri.

Skinuti, odnosno upotrebljeni kondom, zavijte u papirnu maramicu i bacite ga u smeće.

Ono što je takođe važno da znate o korišćenju kondoma, jeste da je u cilju očuvanja zdravlja i u cilju sprečavanja nastanka bilo kog oblika infekcije, njegova upotreba obavezna ne samo u toku vaginalnog seksa, već i u toku oralnog ili analnog seksa. Seksualno prenosive bolesti, mogu se preneti prilikom bilo kog oblika nezaštićenog seksualnog kontakta. Tu informaciju, imajte na umu posebno onda kada ste seksualno bliski sa novom partnerkom. Postoje infekcije i polne bolesti koje se ne manifestuju uočljivim simptomima, a koje su uprkos tome prisutne i mogu se preneti sa osobe na osobu.

Kondom koji ste unapred kupili, čuvajte pažljivo, na tamnom i suvom mestu u njegovoj ambalaži.

Kako pravilno staviti kondom – evo uputstva! 5.00/5 (100.00%) 3 votes
loading...

Pogledajte i ovo: