Pjena za zidanje: Iskustva, prednosti i savjeti

Pjena za zidanje postaje sve popularniji izbor među graditeljima u Hrvatskoj. Ovaj inovativni materijal nudi brojne prednosti u odnosu na tradicionalni mort. Mnogi se pitaju koliko je pouzdana i isplativa ova metoda.

Pjena za zidanje pokazala se kao brža i jednostavnija alternativa klasičnom mortu. Omogućuje preciznije lijepljenje blokova, bolja toplinska svojstva i brže sušenje. Ipak, zahtijeva pažljivu primjenu i praćenje uputa proizvođača za optimalne rezultate.

Iskustva korisnika variraju, ali većina ističe uštedu vremena i rada. Neki ističu da je potrebno steći vještinu nanošenja pjene za najbolje rezultate. Pogledajmo detaljnije prednosti i izazove korištenja pjene za zidanje.

Vrste pjene za zidanje

Pjena za zidanje dolazi u različitim oblicima, svaka sa svojim prednostima. Ovi materijali omogućuju brzu i učinkovitu gradnju, uz odlična izolacijska svojstva.

Poliuretanska pjena za zidanje

Poliuretanska ili PUR pjena jedan je od najpopularnijih izbora za zidanje. Ova vrsta pjene brzo se širi i suši, stvarajući čvrstu vezu između blokova ili cigli. Odlična je za toplinsku i zvučnu izolaciju.

PUR pjena je lagana, ali vrlo čvrsta. Otporna je na vlagu i plijesan, što je čini idealnom za vlažne prostore. Može se koristiti i za popunjavanje praznina u zidovima.

Jedna limenka PUR pjene može zamijeniti i do 25 kg tradicionalnog morta, što značajno ubrzava proces gradnje. Cijena po litri kreće se od 8 do 12 EUR.

Cementna pjena za zidanje

Cementna pjena kombinira prednosti tradicionalnog morta i moderne tehnologije pjene. Sastoji se od cementa, vode i posebnih dodataka koji stvaraju pjenastu strukturu.

Ova vrsta pjene ima odličnu čvrstoću i otpornost na vremenske uvjete. Dobro podnosi opterećenja i idealna je za nosive zidove. Cementna pjena također pruža dobru toplinsku izolaciju.

Primjena je slična klasičnom mortu, ali je lakša za rad. Cijena je nešto viša od običnog morta, oko 15-20 EUR po vreći od 25 kg.

Cementna pjena za zidanje
Shutterstock

Lagana pjena za zidanje

Lagana pjena posebno je dizajnirana za brzu i jednostavnu gradnju. Obično se sastoji od posebnih polimera i aditiva koji joj daju malu težinu, ali dobru čvrstoću.

Ova vrsta pjene idealna je za unutarnje pregradne zidove i nenosive konstrukcije. Lako se nanosi i brzo suši, što ubrzava proces gradnje. Pruža dobru zvučnu izolaciju.

Lagana pjena također je odlična za popravke i renovacije. Cijena varira ovisno o proizvođaču, ali se kreće oko 10-15 EUR po litri. Jedna limenka dovoljna je za oko 5-7 m² zida.

Prednosti korištenja pjene za zidanje

Pjena za zidanje donosi mnoge pogodnosti u građevinarstvu. Brza i jednostavna primjena štedi dragocjeno vrijeme na gradilištu. Radnici mogu postići veću produktivnost jer nema potrebe za miješanjem i nanošenjem tradicionalnog morta.

Odlična toplinska izolacija velika je prednost pjene. Zidovi izgrađeni ovom metodom bolje zadržavaju toplinu, što može smanjiti račune za grijanje. Zvučna izolacija također je poboljšana, stvarajući ugodniji životni prostor.

Pjena je lagana i ne opterećuje konstrukciju kao klasični mort. To može biti korisno kod renoviranja starijih zgrada. Fleksibilnost pjene omogućuje dobro prianjanje na različite površine i materijale.

Čistoća gradilišta još je jedna prednost. Nema prašine ni ostataka morta, što olakšava čišćenje. Osim toga, ako se tijekom nanošenja pjene dogodi prolijevanje ili zaprljanje zidova, pranje zidova je brzo i jednostavno, jer se pjena lako uklanja bez ostavljanja trajnih tragova. Pjena se može koristiti i pri nižim temperaturama, produljujući građevinsku sezonu.

Obrada i završna obrada zidova nakon nanošenja pjene

Nakon nanošenja pjene za zidanje, zidovi zahtijevaju pažljivu obradu. Prvi korak je čekanje da se pjena potpuno osuši. To obično traje 24 do 48 sati, ovisno o uvjetima u prostoriji.

Kad se pjena osuši, višak se može ukloniti oštrim nožem ili brusnim papirom. Važno je biti pažljiv kako se ne bi oštetila površina zida. Nakon toga, zid se može dodatno izravnati finom žbukom ili glet masom.

Za završnu obradu, mnogi se odlučuju za bojanje. Preporučuje se najprije nanijeti temeljni premaz, a zatim boju po izboru. Neki preferiraju strukturne premaze koji mogu prikriti manje nesavršenosti.

Alternativno, zidovi se mogu obložiti tapetama ili dekorativnim pločama. Ove opcije mogu dodati zanimljiv vizualni element prostoru. Bez obzira na odabir, ključno je da završna obrada bude ravnomjerna i estetski ugodna.

Obrada i završna obrada zidova nakon nanošenja pjene
Shutterstock

Priprema površine prije nanošenja pjene za zidanje

Priprema površine ključan je korak za uspješno nanošenje pjene za zidanje. Prvo treba temeljito očistiti područje. Uklonite prašinu, masnoću i ostatke zidarskom četkom ili krpom. Za tvrdokorne mrlje možete koristiti aceton.

Zatim provjerite ima li pukotina ili rupa. Ako ih ima, popunite ih prije nanošenja pjene. To će osigurati glatku i ravnomjernu površinu.

Vlaženje površine je važno. Lagano poprskajte područje vodom prije nanošenja pjene. To pomaže boljem prianjanju i ubrzava proces lijepljenja. Nemojte pretjerati s vodom – cilj je vlažna, ne mokra površina.

Temperatura je također bitna. Idealno, radite na temperaturi između 5°C i 35°C. Pjena se može koristiti i na nižim temperaturama, ali provjerite upute proizvođača.

Zaštitite okolno područje. Pokrijte podove i namještaj u blizini. Pjena se brzo širi i može biti neuredna. Bolje je biti oprezan nego kasnije čistiti neželjene mrlje.

Koraci za pravilno nanošenje pjene za zidanje

Prije nanošenja pjene, očistite površinu od prašine i masnoća. Protresite dozu pjene 20-30 sekundi. Navlažite površinu vodom za bolju adheziju.

Okrenite dozu naopako i pritisnite ventil. Nanosite pjenu ravnomjerno u liniji debljine 2-3 cm. Ne pretjerujte s količinom jer pjena ekspandira.

Pričekajte 10-15 minuta da se pjena malo stvrdne. Zatim postavite sljedeći red cigli ili blokova. Lagano pritisnite da se pjena ravnomjerno rasporedi.

Višak pjene odrežite oštrim nožem nakon potpunog sušenja. Zaštitite pjenu od UV zraka premazom ili žbukom. Nosite zaštitne rukavice i naočale tijekom rada.

Optimalna temperatura za nanošenje je 20-25°C. Pri nižim temperaturama zagrijte dozu u toploj vodi. Ne koristite pjenu na temperaturama ispod 5°C.

Koraci za pravilno nanošenje pjene za zidanje
Shutterstock

Vrijeme sušenja i očvršćivanja pjene za zidanje

Pjena za zidanje brzo se suši i očvršćuje, što je velika prednost u gradnji. Početno sušenje traje oko 30 minuta, a potpuno očvršćivanje događa se unutar 24 sata. Ovo je znatno brže od tradicionalnog morta koji može trebati i do 28 dana za punu čvrstoću.

Temperatura i vlažnost zraka utječu na brzinu sušenja. Idealni uvjeti su između 20 i 25°C. Hladnije vrijeme usporava proces, dok ga toplije ubrzava. Važno je ne pomicati blokove tijekom početnog sušenja kako bi se osigurala čvrsta veza.

Nakon 2 sata, pjena je dovoljno čvrsta za nastavak radova. Ovo omogućuje brži napredak gradnje u usporedbi s tradicionalnim metodama. Ipak, treba pričekati puni dan prije opterećenja zida.Brzo sušenje pjene znači i manje prekida zbog kiše ili drugih vremenskih neprilika. Graditelji mogu raditi i u hladnijim uvjetima, produžujući građevinsku sezonu. Ova fleksibilnost čini pjenu za zidanje privlačnim izborom za mnoge projekte.