Minimalna površina zemljišta za OPG? Saznajte uvjete!

Koliko zemljišta treba za pokretanje OPG-a? To je pitanje koje muči mnoge poljoprivrednike početnike. Za osnivanje OPG-a dovoljna je već minimalna površina od 0,25 hektara zemljišta. No, za ostvarivanje potpora potrebno je barem 1 hektar.

Veličina zemljišta ovisi i o vrsti proizvodnje koju planirate. Za ratarstvo treba više površine, dok za intenzivne kulture poput plastenika može i manje. Važno je dobro isplanirati kako ćete iskoristiti zemljište koje imate na raspolaganju.

Pokretanje OPG-a pruža brojne mogućnosti, od uzgoja povrća do stočarstva. Bez obzira na veličinu, ključno je kvalitetno obrađivati zemlju i pronalaziti načine za povećanje prinosa. Tako i s malim površinama možete ostvariti solidne rezultate.

Minimalni uvjeti za registraciju OPG-a

Za pokretanje obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva (OPG) u Hrvatskoj potrebno je ispuniti nekoliko ključnih uvjeta. Prvo i osnovno, nositelj OPG-a mora biti punoljetna osoba koja se bavi poljoprivredom na poljoprivrednom zemljištu.

Poljoprivredno zemljište mora biti u vlasništvu ili posjedu nositelja OPG-a. Zanimljivo je da ne postoji strogo određena minimalna površina zemljišta za registraciju OPG-a. Međutim, površina mora biti dovoljna za obavljanje poljoprivredne djelatnosti.

Nositelj OPG-a može biti i osoba koja je zaposlena negdje drugdje, što mnogi ne znaju. To otvara mogućnosti za one koji žele započeti poljoprivrednu djelatnost kao dodatni izvor prihoda.

Za upis u Upisnik OPG-ova potrebno je podnijeti zahtjev nadležnom uredu državne uprave. Uz zahtjev se prilaže osobna iskaznica, dokaz o vlasništvu ili posjedu poljoprivrednog zemljišta, te potvrda o OIB-u.

Minimalni uvjeti za registraciju OPG-a
Shutterstock

OPG može imati i dodatne članove, koji moraju biti u srodstvu s nositeljem i živjeti u istom kućanstvu. Ovo omogućava obiteljsko poslovanje i prenošenje znanja s generacije na generaciju.

Koliko hektara je potrebno za OPG?

Pitanje o minimalnoj površini zemljišta za OPG često muči buduće poljoprivrednike. Zapravo, ne postoji strogo propisana minimalna površina za pokretanje OPG-a. Mnogi misle da im treba ogroman komad zemlje, ali to nije točno.

Možete započeti OPG i s malom parcelom od samo nekoliko stotina kvadratnih metara. Ključno je da imate proizvodni resurs – bilo to zemljište, nasad, stoka ili objekt za proizvodnju. Čak i balkon s nekoliko lonaca začinskog bilja može biti dovoljan za početak.

Naravno, veća površina pruža više mogućnosti. S 1 hektarom već možete ozbiljnije proizvoditi povrće ili voće. Za ratarske kulture poput pšenice ili kukuruza, poželjno je imati barem 5-10 hektara za isplativost.

Zapamtite, važnija je kvaliteta od količine. Bolje je imati manji, dobro obrađen komad zemlje nego veliki zapušten. Počnite s onim što imate i postupno širite proizvodnju. Uspješni OPG-ovi često su krenuli od skromnih početaka.

Priznate poljoprivredne površine za upis u Upisnik OPG-a

Za upis u Upisnik OPG-a potrebno je imati određenu površinu poljoprivrednog zemljišta. Minimalna površina ovisi o vrsti proizvodnje koju OPG planira obavljati.

Za ratarsku proizvodnju potrebno je najmanje 1 hektar obradivog zemljišta. Kod voćarstva i vinogradarstva dovoljna je i manja površina od 0,5 hektara. Povrtlarska proizvodnja može se obavljati već na 0,25 hektara.

Priznaju se različite vrste poljoprivrednih površina. To uključuje oranice, vrtove, livade, pašnjake, voćnjake i vinograde. Važno je da poljoprivrednik ima pravo korištenja tih površina, bilo da je vlasnik ili ima ugovor o zakupu.

Poljoprivrednici mogu kombinirati različite vrste površina kako bi došli do minimuma za upis. Na primjer, mogu imati komad oranice i mali voćnjak. Bitno je da ukupna površina zadovoljava uvjete za planiranu proizvodnju.

Pri upisu u Upisnik potrebno je priložiti dokaze o raspolaganju zemljištem. To mogu biti vlasnički listovi, ugovori o zakupu ili slični dokumenti. Agencija za plaćanja provjerava te dokumente prije upisa OPG-a u Upisnik.

Priznate poljoprivredne površine za upis u Upisnik OPG-a
Shutterstock

Mogu li kombinirati više manjih parcela za dostizanje minimalne površine?

Dobra vijest za vlasnike manjih parcela – spajanje zemljišta je moguće! Ako imate nekoliko manjih komada zemlje, možete ih kombinirati kako biste postigli minimalnu površinu potrebnu za OPG. Ovaj postupak može biti odlično rješenje za one koji žele započeti poljoprivrednu djelatnost, ali nemaju dovoljno veliko pojedinačno zemljište.

Spajanjem parcela stvarate veću, funkcionalniju nekretninu. To vam omogućuje efikasnije korištenje zemljišta i bolju organizaciju poljoprivredne proizvodnje. Zamislite kako bi vaše polje izgledalo kad biste spojili one male komadiće zemlje u jednu veliku, lijepu obradivu površinu!

Postupak kombiniranja parcela uključuje parcelaciju i može zahtijevati određene pravne korake. Trebat ćete pribaviti Rješenje o utvrđenju građevne čestice ako se parcele nalaze u građevinskom području, a uz to treba uzeti u obzir i troškove, poput cijene građevinske dozvole koja može varirati ovisno o lokaciji i veličini projekta. Zvuči komplicirano? Ne brinite, uz pomoć stručnjaka, ovaj proces može biti lakši nego što mislite.

Važno je napomenuti da će vam, nakon spajanja parcela, ukupna površina biti ključna za ostvarivanje prava na potporu. Zato dobro isplanirajte koje parcele ćete kombinirati kako biste postigli željeni cilj.

Što ako je zemljište u zakupu ili najmu?

Kada je riječ o zemljištu u zakupu ili najmu, situacija je nešto drugačija za OPG-ove. Zakup ili najam zemljišta može biti dobra opcija za poljoprivrednike koji nemaju vlastito zemljište ili žele proširiti svoje poslovanje.

Važno je znati da se zakupljeno ili unajmljeno zemljište također može koristiti za ispunjavanje minimalnih uvjeta za osnivanje OPG-a. To znači da poljoprivrednici mogu započeti svoj posao čak i ako ne posjeduju vlastito zemljište.

Prilikom sklapanja ugovora o zakupu ili najmu, bitno je pažljivo pročitati sve uvjete. Trajanje ugovora, cijena zakupa i obveze obje strane moraju biti jasno definirane. Preporučuje se potpisivanje dugoročnih ugovora kako bi se osigurala stabilnost poslovanja.

Zakupljeno zemljište treba održavati jednako dobro kao i vlastito. To uključuje redovitu obradu, gnojidbu i zaštitu od korova i štetnika. Dobro održavanje zemljišta može povećati šanse za produljenje ugovora o zakupu u budućnosti.

Poljoprivrednici koji koriste zakupljeno zemljište trebaju voditi računa o svim zakonskim obvezama. To uključuje plaćanje poreza, doprinosa i drugih davanja vezanih uz poljoprivrednu djelatnost. Savjetuje se konzultiranje sa stručnjacima ili nadležnim institucijama kako bi se osiguralo potpuno razumijevanje svih propisa.

Zemljište u zakupu ili najmu
Shutterstock

Priznaje li se zemljište u različitim općinama ili županijama?

Priznavanje zemljišta u različitim općinama ili županijama može biti složen proces. Svaka lokalna jedinica ima svoje propise i planove koji određuju kako se zemljište može koristiti.

Kad vlasnik ima parcele u više općina, mora se pridržavati pravila svake pojedine. To znači da će možda trebati različite dozvole ili ispunjavati drugačije uvjete za svaku lokaciju. Nije neuobičajeno da se propisi razlikuju čak i među susjednim općinama.

Ipak, postoje i neke zajedničke osnove. Državni zakoni o poljoprivrednom zemljištu vrijede u cijeloj Hrvatskoj. Oni postavljaju minimalne standarde koje sve lokalne jedinice moraju poštovati.

Za vlasnike OPG-ova ovo može značiti dodatno planiranje i papirologiju. Moraju dobro poznavati propise u svakoj općini gdje imaju zemlju. To uključuje provjeru prostornih planova i razgovor s lokalnim vlastima.

Ponekad se zemljište u različitim općinama može kombinirati za potrebe OPG-a. No, to ovisi o mnogim faktorima poput vrste zemljišta, udaljenosti i lokalnih pravila. Vlasnici bi trebali potražiti savjet stručnjaka ako imaju takve planove.

Postoje li poticaji za OPG-ove s većim površinama zemljišta?

OPG-ovi s većim površinama zemljišta mogu ostvariti značajne poticaje. Iznosi potpore često rastu s veličinom obrađenog zemljišta. Ministarstvo poljoprivrede nudi razne programe za podršku poljoprivrednicima koji obrađuju veće površine.

Jedan od glavnih poticaja je izravna potpora po hektaru. Što je veća površina, to je veći ukupni iznos potpore. OPG-ovi s više od 20 hektara mogu dobiti i do nekoliko desetaka tisuća eura godišnje samo od osnovnih plaćanja.

Uz to, postoje i posebne mjere za određene kulture i načine proizvodnje. Ekološki uzgoj na većim površinama donosi dodatne potpore. Isto vrijedi za uzgoj voća, povrća i drugih visoko dohodovnih kultura.

OPG-ovi s većim površinama lakše ostvaruju uvjete za investicijske potpore. Te potpore mogu iznositi i do 1.000.000 eura za veće projekte. Namijenjene su za kupnju mehanizacije, izgradnju objekata i modernizaciju proizvodnje.

Važno je napomenuti da veće površine donose i veće obveze. OPG-ovi moraju poštovati stroge uvjete održavanja zemljišta i zaštite okoliša. No, uz dobro planiranje, veće površine mogu donijeti značajne prihode i poticaje.